Liga prvakov: Atletico napredoval po enajstmetrovkah, Man. City prvič v četrtfinalu

Atletico je na povratni tekmi osmine finala po enajstmetrovkah premagal PSV, napredoval tudi Manchester City.

Objavljeno
15. marec 2016 14.19
Posodobljeno
15. marec 2016 19.00
SOC/
M. Ž.
M. Ž.

Madrid/Manchester - Nogometaši Atletica in Manchester Cityja so si danes izborili napredovanje v četrtfinale lige prvakov. Atletico je z Janom Oblakom šele po enajstmetrovkah izločil PSV (8:7), medtem ko si je Manchester City z neodločenim izidom proti Dinamu iz Kijeva (0:0) zagotovil prvo napredovanje v četrtfinale.

Madridski Atletico, pri katerem je tekmo začel slovenski vratar Jan Oblak, so bili v prvem polčasu najnevarnejši v 15. minuti, ko je iz neposredne bližine sproižil Antoine Griezmann, a se je z obrambo izkazal Jeoren Zoet. Po izenačenem začetku je Atletico pritisnil v zadnjih desetih minutah, vendar pa so bili njegovi napadi jalovi.

Domači so v 56. minuti v igro poslali Fernanda Torresa, ki je poživil igro, a tudi sam ni našel poti mimo vratarja Zoeta. Tudi PSV je imel svoje priložnosti, najlepšo v 58. minuti, ko je ob strelu Jürgena Locadie dobro posredoval Oblak in žogo odbil v vratnico. Redni del se je končal brez golov, ekipi pa tudi v podaljšku nista zadeli, zato so sledile enajstmetrovke.

Ekipi sta bili nato zelo uspešni pri strelih z bele točke, saj sta zadeli prvih sedem strelov. Odločala je osma serija, v kateri je pri PSV-ju Luciano Narsingh zadel prečko, za Atletico pa je zadel Juanfran in Madridčanom priboril četrtfinale.

Na drugi tekmi sta se Manchester City in Dinamo Kijev razšla z neodločenim izidom 0:0, kar je pomenilo, da so Angleži napredovali s skupnim izidom 3:1 četrtfinale. Sinjemodri so že v prvih tridesetih minutah ostali brez poškodovanih branilcev Vincenta Kompanyja in Nicolasa Otamendija, vendar pa se v nadaljevanju znašli tudi brez njiju. Domači so bili najbližje golu v 65. minuti, ko je Jesus Navas zadel vratnico.

POTEK TEKME ATLETICO : PSV

Prvi polčas

Tekma na štadionu Vicente Calderon se je začela zelo mirno, saj moštvi v prvih desetih minutah nista sprožili niti enega strela.

Gledalci so na prvo zanimivejšo akcijo čakali do enajste minute, ko je PSV zapretil prek Hectorja Morena, čigar strel pa je domača obramba pravočasno blokirala, tako da je žoga zletela visoko prek vrat.

Nogometaši Atletica so prvič resneje zagrozili v petnajsti minti. Koke je z desne strani podal pred gol, kjer je sprožil Antoine Griezmann, njegov strel pa je s sijajno obrambo ustavil vratar Jeoren Zoet. Le dve minuti kasneje je po udarcu iz kota z glavo poskusil Diego Godin, ki pa je meril prek vrat.

Slovenski vratar Jan Oblak, ki je bil v prvem delu prvega polčasa brez dela, je moral prvič posredovati v 28. minuti, ko je Marco van Ginkel podal z leve strani, Oblak pa je s parado ujel podajo in preprečil, da bi žoga dosegla Jürgena Locadio.

Domačini so v zaključku prvega polčasa pritisnili proti nasprotnikovim vratom. V 40. minuti je z razdalje udaril Yannick Carrasco, a žogo poslal visoko prek vrat, v nadaljevanju pa so poskusili še Saul Niguez, Gabi in Godin, vendar se rezultat ni spremenil.

Prvi polčas se je tako končal z izidom 0:0. Razmerje strelov je bilo 8:2 za Atletico, ki je edini sprožil strel v okvir vrat (1:0).

Drugi polčas

Drugi polčas se je začel povsem drugače od prvega. Domačini so hitro prevzeli pobudo in imeli v prvih šestih minutah tri priložnosti. V 47. minuti je Koke poskusil z glavo, vendar pri tem zadel nasprotnega branilca, tako da je žoga zletela prek vrat, v 49. minuti je Jose Maria Gimenez žogo poslal mimo desne vratnice, v 51. minuti pa se je za strel z razdalje odločil Augusto Fernandez, njegov strel pa je brez težav ustavil Zoet.

Trener Atletica Diego Simeone je v 56. minuti opravil prvo menjavo in namesto vezista Fernandeza na zelenico poslal napadalca Fernanda Torresa.

Gledalcem je v 58. minuti zastal dih, ko je Locadia z leve strani sprožil v daljši kot, Oblak pa je dobro posredoval in žogo preusmeril v vratnico, od katere se je nato odbila v polje. S tem še ni bilo konec akcije, saj je bil pri žogi prvi Luuk de Jong, njegov strel pa je blokiral Filipe Luis. Atletico se je rešil.

Po štirih minutah nadaljevanja je bil na preizkušnji gostujoči čuvaj mreže Zoet. Ta je ob strelu Luisa žogo le odbil predse in tako omogočil strel Carascu, a je bil ta nezbran in je sprožil prek vrat.

Domači rezervist Torres je poživil igro v napadu in povzročal težave Nizozemcem. V 72. minuti je streljal z leve strani, a nesrečno zadel soigralca, štiri minute kasneje pa je opazil, da je vratar Zoet precej oddaljen od vrat in poskusil z lobom, ki pa je za let preletel zgornjo vratnico.

Atletico je v zaključku stopnjeval napade, a ni našel poti mimo Zoeta. Ta je Sedem minut pred koncem ustavil strel Grizemanna, tri minute kasneje pa je bil dobro postavljen ob poskusu Torresa. Redni del tekme se je končal brez golov in sledil je podaljšek.

Podaljšek

V prvih petnajstih minutah so več pokazali igralci Atletica. Po dveh minutah je z razdalje poskusil Koke, vendar je bil premalo natančen, v 94. minuti pa je z glavo neuspešno poskusil tudi rezervist Lucas Hernandez. Gostitelji so imeli ob koncu prvega dela še dve priložnosti. V 104. minuti je Griezmann po podaji z desne sprožil v vratarja, v 105. minuti pa je Gabi iz prostega strela žogo poslal čez vrata. Ekipi sta neuspešno napadali tudi v drugem delu podaljška in o zmagovalcu so odločali streli z bele točke.

Enajstmetrovke

Atletico in PSV sta bila pri enajstmetrovkah zelo natančna in zadela svojih prvih sedem strelov. Za Atletico so zadeli Griezmann, Gabi, Koke, Saul Niguez, Torres, Gimenez in Luis, za PSV pa Van Ginkel, Gurdado, Pröpper, Bruma, Moreno, Lestienne in Arias.

Nato pa je prišla osma serija, v kateri je pri PSV-ju Luciano Narsingh stresel prečko, za Atletico pa je zadel Juanfran in Madridčani so napredovali med najboljših osem ekip.

--------------------------------

Na Etihadu brez golov, City napredoval s 3:1

Na drugi tekmi večera sta se pomerila Manchester City in Dinamo Kijev. Končni izid tekme je bil 0:0, s skupnim izidom 3:1 so napredovali Angleži, ki se tako veselijo sploh prve uvrstitve v četrtfinale.

Tekma se za sinjemodre ni začela obetavno, saj so v prvih tridesetih minutah ostali brez obeh osrednjih branilcev. V šesti minuti je z igrišča odšepal Vincent Kompany, v 23. minuti pa še Nicolas Otamendi.

Domačini so tudi brez njune pomoči brez težav nadzorovali potek tekme, vendar pa več kot neodločenega izida niso uspeli iztržiti. Še najbližje golu so bili v 61. minuti, ko je Jesus Navas z desne strani sprožil diagonalen strel in že premagal Aleksandra Šovkovskija, vendar pa mu je veselje preprečila vratnica.

Razmerje strelov je bilo 7:6 za domače, v posesti žoge pa 54:46 za goste.

Liga prvakov, osmina finala (povratni tekmi)

Atletico - PSV 8:7 /0:0/ *po enajstmetrovkah

Atletico: Oblak, Juanfran, Gimenez, Godin (89./Hernandez), Filipe Luis, Gabi, Augusto Fernandez (56./Torres), Koke, Saul, Carrasco (75./Kranevitter), Griezmann.

PSV: Zoet, Isimat-Mirin, Moreno, Arias, Bruma, Willems (75./Brenet), Pröpper, Guardado, Van Ginkel, De Jong (118./Narsingh), Locadia (87./Lestienne).

-------------------------------

Manchester City - Dinamo Kijev 0:0 /3:1/

Manchester City: Hart, Clichy, Otamendi (23./Demichelis), Kompany (6./Mangala), Zabaleta, Fernandinho, Fernando, Silva (79./Sterling), Toure, Navas, Agüero.

Dinamo Kijev: Šovkovskij, Antunes, Dragović, Vida, Hačeridi, Veloso, Garmaš (64./Sidorčuk), Gusev (62./Jakovenko), Bujalskij, Jarmolenko, Teodorczyk (46/Gonzales).