Liga prvakov: Barcelona z dvojčkom Suareza strla odpor Atletica, Vidal odločil v Münchnu

Barcelona je na prvi tekmi četrtfinala z goloma Luisa Suareza premagala Atletico, Bayern je bil z 1:0 boljši od Benfice.

Objavljeno
05. april 2016 15.10
Posodobljeno
05. april 2016 20.00
FBL-EUR-C1-BAYERN-MUNICH-BENFICA
M. Ž.
M. Ž.

Barcelona/München - Nogometaši Barcelone in Bayerna so si na prvi tekmi četrtfinala priborili minimalno prednost. Katalonci so na domačem Camp Nouu po preobratu premagali Atletico z 2:1, Bavarci pa so na Allianz Areni porazili Benfico z 1:0.

Barcelona je na domači tekmi najprej doživela šok, ko je Atletico povedel v 25. minuti prek Fernanda Torresa, nato pa je Španec v naslednjih desetih minutah prejel dva rumena kartona in moral z igrišča.

Katalonci so to izkoristili v drugem polčasu, ko je dvakrat zadel Urugvajec Luis Suarez - v 63. minuti je zadel po strelu Jordija Albe, v 74. minuti pa z glavo unovčil podajo Danija Alvesa - in svojemu moštvu zagotovil zmago. Pri Atleticu je vso tekmo branil Jan Oblak.

Na drugi tekmi večera je bil Bayern z 1:0 boljši od Benfice, edini gol na tekmi je že v drugi minuti dosegel Arturo Vidal.

Povratni tekmi bosta 13. aprila.

POTEK TEKME BARCELONA : ATLETICO

Prvi polčas

V uvodnih minutah so imeli žogo več v svojih nogah domačini. Ti so proti vratom Jana Oblaka prvič sprožili v peti minuti, ko je z roba kazenskega prostora poskusil Lionel Messi, a je žogo poslal mimo desne vratnice. Argentinski zvezdnik je imel v trinajsti minuti še eno priložnost. Tokrat je Jordi Alba z leve strani poslal predložek pred gol, Messi pa je z enajstih metrov žogo poslal daleč mimo leve vratnice.

Barcelona je v prvi polovici prvega polčasa uspešno onemogočala napade madridskega moštva in v devetnajsti minuti znova nevarno zapretila. Daniel Alves je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je visoko skočil Neymar, a s šestih metrov meril prek vrat.

Atletico je v 24. minuti sploh prvič nevarneje napadel. Priložnost je imel Antoine Griezmann, ki je s približno sedemnajstih metrov sprožil mimo leve vratnice. Le minuto kasneje je Camp Nou obnemel. Koke je z globinsko podajo zaposlil Fernanda Torresa, ta pa je s strelom med nogama premagal Marc-Andreja Ter Stegna.

Nemec je bil na začetku 32. minute znova na preizkušnji, ko je Griezmann z roba kazenskega prostora natančno sprožil v desni spodnji kot, Ter Stegen pa je z zadnjimi močmi žogo odbil v kot.

Madridčani so imeli po tridesetih minutah vse stvari v svojih rokah, nato pa je sledil šok. V središču pozornosti je bil strelec Torres, ki se je iz junaka prelevil v bedaka. Španec je v 29. minuti za prekršek nad Neymarjem prejel prvi rumeni karton, le šest minut kasneje pa ustavil še Sergia Busquetsa in drugič »porumenel«, Atletico je ostal le z deseterico igralcev. Katalonci so v zadnjih desetih minutah pritisnili proti nasprotnikovim vratom, a niso premagali Jana Oblaka.

Drugi polčas

Drugi del tekme se je začel s silovitim pritiskom Barcelone. V 49. minuti je Messi atraktivno poskusil s strelom prek glave, vendar žogo poslal mimo vrat, že v naslednji minuti pa je Neymar s strelom z leve strani že premagal Oblaka, a mu je veselje preprečila prečka.

Katalonci so še naprej stopnjevali napade, vendar jih je uspešno ustavljal Jan Oblak, ki je v 55. minuti ubranil strel Neymarja, minuto kasneje pa še strel Messija. Razmerje strelov je bilo 12:5 za Katalonce.

Barcelona je v 63. minuti le dosegla izenačenje. Dani Alves je z desne strani žogo poslal na drugo stran igrišča, kjer je Alba žogo po tleh poslal proti oddaljeni vratnici, tam pa je Atleticova obramba pozabila na Luisa Suareza, ki je iz bližine žogo poslal v mrežo.

Katalonci so v 74. minuti zadeli še drugič. Tudi tokrat je bil strelec Suarez, ki je pred golom pričakal podajo Danija Alvesa in z glavo premagal Oblaka za vodstvo z 2:1, to je bil njegov osmi gol v v tej sezoni lige prvakov. Ekipi do konca tekme nista več zadeli.

POTEK TEKME BAYERN : BENFICA

Prvi polčas

Bavarski velikan je na domači tekmi ekspresno povedel. To se je zgodilo že v drugi minuti, ko je Juan Bernat z leve strani podal v kazenski prostor, tam pa je žogo pričakal Arturo Vidal in jo z glavo poslal v desni spodnji kot.

Bavarci so imeli v prvih desetih minutah kar 80-odstotno posest žoge in nenehno ogrožali vrata Benfice. Tako se je v deseti minuti za strel z desne strani odločil Douglas Costa, vratar Edeson pa strel ustavil z rutinsko obrambo.

Gostitelji so tudi v nadaljevanju polčasa nadzorovali potek tekme, a niso dočakali drugega gola. V dvajseti minuti je Ederson ubranil poskus Thomasa Müllerja, v 36. minuti pa je z glavo zgrešil Vidal. Razmerje strelov je bilo 7:2 za domače.

Drugi polčas

Portugalska ekipa je drugi polčas začela obetavno in v 57. minuti napadla prek Jonasa, čigar poskus je z roko odbil Manuel Neuer.

Benfica je bila v 64. minuti še bližje izenačenju, ko je po podaji z desne strani najprej sprožil Jonas, a je njegov strel blokiral Martinez, za njim pa je streljal še Kostas Mitroglou, vendar pa je bil na pravem mestu Thiago Alcantara.

V zadnjih 25 minutah tekme je bil v ospredju Robert Lewandowski, ki pa je zapravil tri priložnosti, za nameček pa se je v sodniškem podaljšku kljub dobremu položaju za strel odločil podajo Philippu Lahmu, a to storil slabo in priložnost za podvojitev prednosti je splavala po vodi. Tekma se je končala z minimalno zmago Bavarcev.

Liga prvakov, četrtfinale (prvi tekmi)

Barcelona - Atletico 2:1 (0:1)

(Suarez 63., 74.; Torres 25.)

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Pique, Mascherano, Alba, Busquets (80./Sergi Roberto), Rakitić (64./Rafinha), Iniesta (83./Turan), Messi, Suarez, Neymar.

Atletico: Oblak, Juanfran, Lucas, Godin, Filipe Luis, Gabi, Saul (90./Correa), Koke, Carrasco (53./Fernandez), Griezmann (76./Partey), Torres.

------------------------------

Bayern - Benfica 1:0 (1:0)

(Vidal 2.)

Bayern: Neuer, Lahm, Kimmich (60./Martinez), Bernat, Alaba, Vidal, Thiago Alcantara, Douglas Costa (70./Coman), Ribery, Müller (85./Götze), Lewandowski.

Benfica: Ederson, Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu, Fejsa, Renato, Pizzi (91./Samaris), Gaitan, Jonas (83./Salvio), Mitroglou (70./Jimenez).