Liga prvakov: Barcelona in Atletico vnovič brez zmagovalca, Bayern po zaostanku iztržil neodločen izid

Barcelona in Atletico Madrid sta na prvi tekmi 1/4 finala igrala 1:1, brez zmagovalca tudi Man. United in Bayern (1:1).

Objavljeno
01. april 2014 15.14
Posodobljeno
01. april 2014 20.00
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona/Manchester - V najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju sta danes potekala prva četrtfinala obračuna. Barcelona in Atletico sta se tudi na četrti tekmi te sezone razšla brez zmagovalca (1:1), enak rezultat je bil tudi na tekmi Manchester Uniteda in Bayerna (1:1).

Tekmo na štadionu Camp Nou sta v prvem polčasu zaznamovali poškodbi - pri Barceloni je z igrišča odšel Gerard Pique, pri Atleticu pa Diego Costa - v drugem pa je rezervist Diego v 56. minuti zadel za vodstvo Atletica, končni izid pa je postavil Neymar v 71. minuti.

Na drugem obračunu večera je Bayern na Old Traffordu veljal za izrazitega favorita, a si je izboril le neodločen izid. Bavarci so bili boljši nasprotnik, a je njihovo neučinkovitost kaznoval Nemanja Vidić v 58. minuti, po devetih minutah nadaljevanja pa je izenačil Bastian Schweinsteiger, ki je moral ob koncu tekme predčanso pod prho.

Nogometaši Bayerna bodo na povratni tekmi igrali v oslabljeni zasedbi, saj bosta manjkala kaznovana Schweinsteiger in Javi Martinez, poleg tega pa je poškodovan Thiago Alcantara.

Povratna dvoboja bosta 9. aprila.

Barcelona hitro ostala brez Piqueja

Madridski Atletico je spodbudno začel španski derbi in že v drugi minuti prvič sprožil proti vratom Barcelone, vendar je bil David Villa premalo natančen. Isti igralec je imel tri minute kasneje novo priložnost, ko je domači vratar Jose Pinto podal naravnost do nasprotnika Arde Turana, ta je »v ogenj« poslal Villo, ki pa je z enajstih metrov meril mimo leve vratnice.

Barcelona, ki je imela v uvodnih minutah manj od igre, je bila že v enajsti minuti prisiljena opraviti prvo menjavo. Branilec Gerard Pique jo je v 11. minuti skupil v zračnem dvoboju in ni mogel nadaljevati z igro, namesto njega je vstopil Marc Bartra.

Poškodba Coste

Domačini so po nepričakovani menjavi poskrbeli za izenačeno tekmo in so začeli nizati priložnost za priložnostjo. Najprej je Brazilec Neymar v 23. minuti sprožil z glavo, vendar je bil njegov strel prešibak in je končal v naročju Thibauta Courtoisa.

Še lepšo priložnost je imel Andres Iniesta v 26. minuti, ki je sprejel odlično globinsko podajo Lionela Messija in udaril iz neposredne bližine, vendar je ob njem dobro posredoval branilec Diego Godin.

Potem ko so pri Barceloni že v uvodnih minutah ostali brez Piqueja, so šok doživeli tudi pri Atleticu, saj se je v 30. minuti poškodoval njihov najboljši strelec Diego Costa, ki je svoje mesto prepustil Diegu.

Zaključek prvega polčasa je pripadel domačim, pri katerih so poskusili Jordi Alba, Lionel Messi in Neymar, vendar se izid ni spremenil. Izid polčasa je bil 0:0.

Rezervist Diego »zadetek v polno«, Neymar izenačil

Gostujoči nogometaš Diego, ki je po sili razmer dobil priložnost na igrišču, se je izkazal za zadetek v polno. Rezervist Atletica se je v 56. minti odločil za strel z razdalje in je z močnim in natančnim udarcem v levi kot domačega gola zadel za 1:0.

Katalonci so po prejetem golu vse sile usmerili v napad. Prvo priložnost je imel Sergio Busquets v 63. minuti, ki je močno udaril z razdalje, vendar se je izkazal vratar Curtois. Po dveh minutah nadaljevanja je poskusil tudi Messi, vendar je meril prek vrat.

Barceloni so se vztrajni napadi poplačali v 71. minuti. Akcijo je začel Andres Iniesta, ki je podal na levo stran do Neymarja, ta pa je z natančnim strelom v daljši kot premagal vratarja Curtoisa.

Domačini so tudi po izenačenju še naprej oblegali gostujoči gol in igra se je preselila na polovico Atletica. Ta je bil v 74. minuti na preizkušnji po strelu Inieste, a se je znova izkazal Curtois. Belgijski vratar je dobro reagiral tudi v 85. minuti po prostem strelu Messija in preprečil vodstvo Barcelone.

-----------------------------------------------------------------------

Welbeck zapravil izjemno priložnost za vodstvo

Tekma med Manchester Unitedom in Bayernom je bila v prvem polčasu v znamenju Bavarcev, ki so imeli žogo več v svojih nogah (razmerje posesti 73:27) in so sprožili več strelov (7:4), a najlepšo priložnost so imeli »rdeči vragi«.

Domači napadalec Danny Welbeck je v 40. minuti stekel v protinapad in se po padcu Jeroma Boatenga sam znašel pred vratarjem Manuelom Neuerjem, vendar ga je poskusil premagati z lobom, nemški vratar pa je žogo ubranil z zadnjimi močmi. Prvi polčas se je končal z začetnim izidom 0:0.

Old Trafford eksplodiral ob golu Vidića

Nogometaši Uniteda, ki so bili v prvem polčasu v podrejenem položaju, so v nadaljevanju nepričakovano povedli. Napadalec Wayne Rooney je v 58. minuti izvedel udarec iz kota in podal v kazenski prostor, kjer se je najbolje znašel Nemanja Vidic in z glavo našel pot v mrežo.

Schweinsteiger zadel, nato predčasno zapustil igrišče

Pri Bayernu so se po prejetem golu odzvali z menjavo in namesto Thomasa Müllerja v igro poslali Maria Mandžukića. Prav hrvaški rezervist je v 67. minuti z leve strani kazenskega prostora prejel podajo Rafinhe in žogo poslal proti Bastianu Schweinsteigerju, ta pa je z močnim strelom postavil končni izid 1:1.

Nemški vezist Schweinsteiger je tekmo končal predčasno, saj je v 90. minuti storil prekršek nad Waynom Rooneyjem in si prislužil drugi rumeni karton, zaradi česar bo moral izpustiti povratno tekmo v Münchnu. Tam med Bayernovi nogometaši ne bo tudi Javija Martineza (rumeni kartoni) in poškodovanega Thiaga Alcantare.

 

Četrtfinale lige prvakov, prvi tekmi

Barcelona - Atletico Madrid 1:1 (0:0)

(Neymar 71.; Diego 56.)

 

Barcelona: Pinto, Pique (12./Bartra), Mascherano, Jordi Alba, Daniel Alves, Fabregas (68./Sanchez), Xavi Hernandez, Iniesta, Busquets, Messi, Neymar.

Atletico Madrid: Courtois, Godin, Filipe Luis, Juanfran, Miranda, Tiago, Koke, Arda Turan (78./Rodriguez), Gabi, Villa (70./Sosa), Diego Costa (30./Diego).

-------------------------------------------------------------------

Manchester United - Bayern 1:1 (0:0)

(Vidić 58.; Schweinsteiger 67.)

 

Manchester United: De Gea, Jones, Ferdinand, Vidić, Büttner (74./Young), Valencia, Carrick, Fellaini, Giggs (46./Kagawa), Rooney, Welbeck (85./Hernandez).

Bayern: Neuer, Rafinha, Boateng, Martinez, Alaba, Schweinsteiger, Lahm, Kroos (67./Götze), Robben, Ribery, Müller (63./Mandžukić).