Liga prvakov: Barcelona in Bayern zadnja polfinalista

Nogometaši Barcelone so na povratni tekmi četrtfinala igrali neodločeno s Paris Saint-Germainom (1:1), Bayern ugnal Juventus.

Objavljeno
10. april 2013 18.05
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona, Torino - V najelitnejšem evropskem nogometnem tekmovanju so po drevišnjih tekmah znani vsi polfinalisti. Realu in Borussi sta se pridružila še Barcelona in Bayern. Katalonski velikan je tudi na drugi tekmi igral neodločeno s Paris Saint-Germainom (1:1) in napredoval zaradi pravila o golih v gosteh, Bayern pa je še drugič premagal Juventus (2:0).

Barcelona je proti Parižanom po 50. minutah zaostajala z 0:1, ko je zadel Javier Pastore, nato pa je potek igre spremenil vstop Lionela Messija. Argentinski napadalec je poživil igro svojega moštva in sodeloval pri izenačujočem golu Pedra Rodrigueza v 71. minuti, ki je zadel za napredovanje Barcelone. Katalonski velikan se je tako še šestič zapored uvrstil v polfinale, kar je rekord lige prvakov.

Na drugi tekmi je Juventus pred domačimi navijači proti Bayern izgubil z 0:2 in se od nadaljnega tekmovanja poslovil s skupnim izidom 0:4. Za Bavarce sta zadela Mario Mandžukić 64. in rezervist Cladio Pizzaro (91.).

Žreb polfinalnih parov bo v petek ob 12. uri v Nyonu.

Zgodnja priložnost Xavija

Domači so tekmo začeli silovito in si že po minuti in pol pripravili prvo priložnost. Marco Verratti je pred svojim kazenskim prostorom storil prekršek nad Cescom Fabregasom, tako da so imeli Katalonci na voljo prosti strel. Tega je izvedel Xavi Hernandez, ki pa je žogo poslal tik mimo desne vratnice gostujočega gola.

Le minuto kasneje so prvič zapretili tudi Parižani, pri katerih je po podaji Zlatana Ibrahimovića ustrel Ezequiel Lavezzi, vendar je bil vratar Victor Valdes na mestu. Ista igralca sta bila v ospredju tudi v 4. minuti, ko so Katalonci izgubili žogo na svoji polovici, tako da je Lavezzi sam stekel proti domačemu golu, vendar je med tekom nerodno brcnil žogo, tako da jo je Valdes lahko ukrotil brez večjih težav.

Veliko dela za Valdesa

Gledalci na štadionu Camp Nou so imeli v nadaljevanju kaj videti, saj sta si obe moštvi pripravljali priložnost za priložnostjo. Najprej sta pri Barceloni poskusila Cesc Fabregas in Andres Iniesta, pri PSG-ju pa Lucas Moura in Ezequiel Lavezzi, vendar je ostalo pri začetnem izidu. Argentinski napadalec Lavezzi je bil v prvem polčasu med najbolj razigranimi igralci PSG-ja in je v 24. minuti znova ogrozil vrata Barcelone, ko mu je podal Zlatan Ibrahimović, vendar je Valdes z dobrim posredovanjem ubranil njegov strel.

Valdes je bil na preizkušnji tudi štiri minute kasneje, ko je po novi podaji Ibrahimovića z glavo streljal Lucas, vendar je domači vratar žogo odbil v kot. Parižani so ga izvedli in žoga je prišla do Alexa, ki je nevarno ustrel z glavo, vendar je Victor Valdes z novo parado gostom preprečil veselje. Tudi če bi ti zadeli, gol ne bi veljal, saj je stranski sodnik pokazal, da je bil Lavezzi v času Alexovega strela v prepovedanem položaju in je Valdesu oviral pogled na žogo.

Adriana ne bo v polfinalu

Gostje iz Pariza, ki so se v prvem polčasu dobro zoperstavili domačinom, so v 42. minuti izsilili prosti strel. Hitrega Lucasa je na svoji polovici nepravilno ustavil Adriano, ki si je za to prislužil rumeni karton. To pomeni, da Barcelona nanj ne bo mogla računati na prvi polfinalni tekmi lige prvakov.

V prvem polčasu, ki se je končal z rezultatom 0:0, je imela Barcelona žogo več v svojih nogah (62:38), podjetnejša je bila tudi pri strelih (13:7).

Pastore za vodstvo Parižanov

Drugi polčas se je začel po željah Paris Saint-Germaina, ki je po petih minutah nadaljevanja utišal štadion Camp Nou. Zlatan Ibrahimović in Javier Pastore sta si izmenjala dvojno podajo, slednji je nato sam krenil proti vratom Barcelone in žogo z diagonalnim strelom poslal prek noge Victorja Valdesa.

Messi vstopil in sodeloval pri izenačenju

Pri katalonskem velikanu so se na prejeti gol odzvali z razumljivo potezo - na ogrevanje so poslali poškodovanega Lionela Messija. Ta je v igro vstopil v 62. minuti namesto Cesca Fabregasa, poleg njega pa je priložnost dobil tudi mladi Marc Bartra, ki je zamenal poškodovanega Adriana.

Messi je po svojem vstopu nemudoma poživil igro Barcelone, ki je z njegovo pomočjo izenačila v 71. minuti. Argentinski napadalec je začel akcijo in podal Davidu Villi, ta je žogo nato prepustil Pedru, ki je z natančnim  strelom v levi spodnji kot premagal vratarja Salvatoreja Siriguja.

Parižanom po izenačenju ni preostalo drugega, kot da so osvežili svoje moči na igrišču in krenili po novo vodstvo. Najprej je v 81. minuti namesto Lavezzija vstopil Kevin Gameiro, dve minuti kasneje pa je Verrattija zamenjal David Beckham.

Menjavi gostov nista imeli želenega učinka, saj so prebujeni Katalonci še vedno nadzorovali potek igre in si za nameček v 87. minuti pripravili novo priložnost. To je imel Iniesta, ki se je na levi strani otresel Alexa in Christopheja Jalleta, a je bil njegov zaključek nenatančen. To je bilo vse, kar sta zmogli obe ekipi, tekma se je končala z izidom 1:1 in slavje na Camp Nouu se je lahko začelo.

Juventus še drugič klonil proti Bayernu

Na drugi tekmi je torinski Juventus brez pomoči kaznovanih Artura Vidala in Stephana Lichtsteinerja ter poškodovanih Sebastiana Giovinca in Nicolasa Anelkaja še drugič moral priznati premoč novemu nemškemu prvaku Bayernu (0:2).

Moštvi v prvem polčasu nista dosegli gola, v drugem pa so za prvega poskrbeli gostje. Pri teh je Bastian Schweinsteiger izvedel prosti strel in podal Javiju Martinezu, ki mu je Gianluigi Buffon ubranil strel, žoga pa se je nato odbila do Maria Mandžukića, ki je z glavo zadel za skupno vodstvo 3:0.

Bavarci so do konca dvoboja dosegli še en en gol in potrdili prepričljivo napredovanje. Bastian Schweinsteiger je v kazenski prostor podal rezervistu Cladiu Pizzaru, ki je prehitel Mauricija Islo in z desnico žogo poslal mimo Buffona za končni izid tekme (2:0.)

Bayern bo na prvi polfinalni tekmi igral brez napadalca Maria Mandžukića, ki si je danes še na drugi zaporedni tekmi lige prvakov prislužil rumeni karton in bo moral prestati kazen počivanja na enem dvoboju.

Četrtfinale lige prvakov (v poševnih oklepajih sta rezultata prvih dvobojev)

Barcelona - Paris Saint-Germain 1:1 (0:0) /2:2/

(Pedro 71.; Pastore 50.)

Začetni postavi:

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Alba, Adriano (Bartra 62.), Fabregas (Messi 62.), Xavi Hernandez, Iniesta, Busquets, Villa (Song 83.), Pedro.

Paris Saint-Germain: Sirigu, Thiago Silva, Alex, Maxwell, Jallet (Van der Wiel 88.), Verratti (Beckham 83.), Pastore, Thiago Motta, Lucas, Lavezzi (Gameiro 81.), Ibrahimović.

---------------------------------------------------------------------------------------

Juventus - Bayern 0:2 (0:0) /0:2/

(Mandžukić 64., Pizarro 91.)

Začetni postavi:

Juventus: Buffon, Chiellini, Barzagli, Bonucci, Pogba, Marchisio (Giaccherini 79.), Padoin (Isla 69.), Pirlo, Asamoah, Vučinić, Quagliarella (Matri 66.).

Bayern: Neuer, Dante, van Buyten (Boateng 35.), Lahm, Ribery (Luiz Gustavo 80.), Javi Martinez, Robben, Müller, Alaba, Schweinsteiger, Mandžukić (Pizarro 83.).