Liga prvakov: Barcelona na pragu četrtfinala, Juventus nadoknadil dva gola zaostanka

V osmini finala lige prvakov je bila Barcelona v Londonu z 2:0 boljša od Arsenala, Juventus in Bayern igrala 2:2.

Objavljeno
23. februar 2016 15.10
Posodobljeno
23. februar 2016 19.05
Italy Soccer Champions League
M. Ž.
M. Ž.

Torino/London - Nogometaši Barcelone so si na prvi tekmi osmine finala lige prvakov pripravili odlično izhodišče, potem ko so v Londonu z 2:0 premagali Arsenal, na drugi tekmi večera pa sta se Juventus in Bayern v Torinu razšla z izidom 2:2. Povratni tekmi bosta 16. marca.

Po današnjih dvobojih so lahko najbolj zadovoljni v taboru Barcelone, ki se v domovino vračajo z dvema goloma prednosti. Katalonci so v prvem polčasu tekme z Arsenalom jalovo napadali in niso zabeležili niti enega strela v okvir vrat, v drugem pa le izkoristili svojo premoč. Oba gola je dosegel Lionel Messi, ki je v 71. minuti v protinapadu izkoristil podajo Neymarja, v 84. minuti pa priigral enajstmetrovko in jo tudi pretvoril v gol.

Nemški prvak Bayern je v Torinu vodil z dvema goloma prednosti, na koncu pa iztržil neodločen izid. Bavarci so povedli v 43. minuti prek Thomasa Müllerja, v 55. minuti je na 2:0 povišal Arjen Robben, nato pa je sledil povratek domačinov. Juventus se je v igro vrnil v 63. minuti prek Paula Dybale, za končnih 2:2 pa je v 76. minuti zadel rezervist Stefano Sturaro.

POTEK TEKME JUVENTUS: BAYERN

Prvi polčas

Prvo priložnost na tekmi so imeli gostje, pri katerih je nekdanji član Juventusa Arturo Vidal sprožil z roba kazenskega prostora, njegov poskus pa je ustavil Gianluigi Buffon.

Bavarci so nato v 13. minuti še lepšo priložnost. Robert Lewandowski je prodrl po desni strani in nesebično podal Thomasu Müllerju, ki bi moral žogo le še poriniti mimo Buffona, ki je že ležal na tleh, vendar pa se je pri tem zapletel in za strel potreboval več časa, to pa so izkoristili domači branilci in žogo izbili z golove črte.

Bayern je imel v prvih tridesetih minutah žogo več v svojih nogah (71%), bil tudi konkretnejši in podjetnejši pri strelih (razmerje 5:3), hkrati pa izvedel tudi dva kota, vendar je ostalo pri začetnih 0:0.

Nemško moštvo je v zaključku prvega polčasa le unovčilo svojo premoč. To se je zgodilo v 43. minuti, ko je Arjen Robben po desni strani stekel proti golu, podal na oddaljeno vratnico, kjer je Douglas Costa žogo nemudoma poslal v osrčje kazenskega prostora, Thomas Müller je pa z enajstih metrov žogo poslal v mrežo (v spodnjem videu). To je bil tudi edini gol v prvem polčasu.

Drugi polčas

Domači trener Massimiliano Allegri se je ob polčasu odločil za menjavo in namesto Claudia Marchisia v igro poslal Hernanesa.

To ni prineslo nobene spremembe, prav nasprotno, Bayern je v 55. minuti povedel z 2:0. Strelec je bil Arjen Robben, ki je v protinapadu žogo sprejel na desni strani kazenskega prostora, stekel v sredino in z levico natančno sprožil v levi kot.

Juventus se je le osem minut kasneje vrnil v igro. Mario Mandžukić je ukradel žogo na nasprotnikovi polovici in jo hitro podal Paulu Dybali, ta pa se je znašel iz oči v oči z Manuelom Neuerjem in ga hladnokrvno premagal.

Torinčani so v 76. minuti zadeli še drugič, izenačenje pa sta zrežirala rezervista Alvaro Morata in Stefano Sturaro. Prvi je z glavo podal z leve strani, drugi pa je prehitel vso obrambo in žogo poslal za hrbet Neuerja. Moštvi do konca tekme nista več zadeli, izid je bil 2:2.

POTEK TEKME ARSENAL: BARCELONA

Gledalci na štadionu Emirates v prvem polčasu niso videli golov. Barcelona je imela žogo več v svojih nogah (71%) in sprožila več strelov (6:4), vendar pa niti eden ni zletel v okvir vrat.

Katalonci so imeli najlepšo priložnost v sodniškem podaljšku prvega polčasa, ko je Daniel Alves z desne podal Luisu Suarezu, ta pa je iz neposredne bližine slabo udaril z glavo in žogo poslal mimo leve vratnice.

Barcelona je napadalno začela drugi polčas in prvič zapretila v 49. minuti. Andres Iniesta je z globinsko podajo v ogenj poslal Neymarja, ta je po levi strani prodrl v kazenski prostor, njegov poskus pa je ustavil Peter Čech.

V nadaljevanju so domačini pokazali veliko želje in v 60. minuti izpeljali nevarno akcijo, v kateri je po podaji z leve z glavo sprožil Olivier Giroud, Katalonce pa je z izvrstno obrambo rešil Marc Andre Ter Stegen.

Španski klub se je v drugem polčasu osredotočil na protinapade in tistega v 71. minuti tudi izkoristil. Neymar je začel protinapad in podal Suarezu, ta mu je žogo vrnil, tako da je sam stekel v kazenski prostor, za konec akcije pa nesebično podal Messiju, ki mu iz bližine ni bilo težko zadeti.

Nogometaši Barcelone so v 78. minuti dočakali novo veliko priložnost za gol, ki pa je niso izkoristili. Najprej je z leve strani sprožil Neymar, čigar poskus so domačini blokirali, nato je žogo sprejel Messi in jo podal Suarezu, ki je premagal Čecha, a mu je veselje preprečila vratnica.

Za Katalonce to ni bilo usodno, saj so šest minut kasneje le dosegli drugi gol. Domačin Mathieu Flamini je v svojem kazenskem prostoru spotaknil Lionela Messija in Barcelona je imela na voljo enajstmetrovko, zanesljivi izvajalec je bil Messi. Tekma se je končala z rezultatom 2:0.

Liga prvakov, osmina finala

Juventus - Bayern 2:2 (0:1)

(Dybala 63., Sturaro 76.; Müller 43., Robben 55.)

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra, Cuadrado, Khedira (69./Sturaro), Marchisio (46./Hernanes), Pogba, Mandžukić, Dybala (75./Morata).

Bayern: Neuer, Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat (74./Benatia), Vidal, Thiago, Robben, Müller, Costa (84./Ribery), Lewandowski.

------------------------------------

Arsenal - Barcelona 0:2 (0:0)

(Messi 71., 84./11-m)

Arsenal: Čech, Mertesacker, Koscielny, Monreal, Bellerin, Özil, Ramsey, Coquelin (82./Flamini), Oxlade-Chamberlain (50./Walcott), Sanchez, Giroud (72./Welbeck).

Barcelona: Ter Stegen, Alves, Pique, Mascherano, Alba, Busquets, Rakitić, Iniesta, Neymar, Suarez, Messi.