Liga prvakov: Bayern brez zmage, a zanesljivo v četrtfinalu

Na povratni tekmi osmine finala lige prvakov je Atletico Madrid s 4:1 premagal Milan. Bayern in Arsenal sta se razšla z 1:1.

Objavljeno
11. marec 2014 18.41
Posodobljeno
11. marec 2014 19.00
FBL-EUR-C1-BAYERN-MUNICH-ARSENAL
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Znana sta prva četrtfinalista nogometne lige prvakov: po pričakovanjih sta se med najboljšo osmerico prebila Bayern München in Atletico Madrid.

Bayern je imel s prve tekme proti Arsenalu prednost z 2:0, na povratnem srečanu pa zmogel le neodločen izid z 1:1. Čeprav so bili vso tekmo boljši tekmec, je gol za evropske prvake zabil le Bastian Schweinsteiger, a le dve minuti pozneje je ob žvižgih navijačev udarec vrnil Lukas Podolski. Bavarci so vseeno zanesljivo napredovali s 3:1.

Atletico je prednosti 1:0 nad Milanom dodal še eno prepričljivo zmago s 4:1. Z dvema goloma je blestel prvi zvezdnik Madridčanom Diego Costa, med strelce sta se vpisala še Arda Turan in Raul Garcia. Milan se je sicer krčevito boril, in po prvem golu domačih izenačil z golom Kakaja. Toda akcije Robinha v drugem polčasu se niso obrestovale, »rossoneri« so se poslovili z zaostankom 1:5.

Bayern brez zmage, a zanesljivo

Bayern ima za seboj izjemen niz: v domači ligi nanizal 16 zmag, v 24 tekmah je zabil 72 golov, vsaj gol je dosegel že v 61. zaporedni tekmi. Nazadnje je izgubil lanskega marca z 0:2 v Allianz Areni, in to prav proti Arsenalu. Bavarci so od začetka nadzorovali potek igre, četudi v prvih minutah niso prikazali zanimivejših akcij. Mreža se je zatresla v 27. minuti. Thiago Alcantara je odlično izvedel prosti strel, Javi Martinez je streljal na gol, a bil v prepovedanem položaju.

V drugem delu prvega polčasa se je še okrepil nemški pritisk, Arsenal si praktično ni  pripravil lepše akcije. Tik pred koncem polčasa je imel eno najnevarnejših priložnosti Mario Götze, ki je poskusil z roba kazenskega prostora, a je njegov močan poskus zaustavil Lukasz Fabianski.

V drugem polčasu je v slačilnici ostal Mesut Özil, ki v prvem delu nikakor ni bil pravi. Zamenjal ga je Tomaš Rosicky. Obleganje Arsenalovih vrat se je Bavarcem le obrestovalo, v 55. minuti je po odlični akciji Bayerna do zadetka prišel Bastian Schweinsteiger, ki mu je v kazenski prostor sijajno podal Franck Ribery. A le dve minuti pozneje je sledil šok na štadionu. Lukas Podolski je utekel pred gol gostiteljev, pred njim je padel Philipp Lahm, a sodniška piščalka je ostala nema. Nemški nogometaš v dresu Arsenala je imel prosto pot do zadetka.

Trener Pep Guardiola je reagiral z menjavo: z igrišča je poklical Götzeja in ga zamenjal s Tonijem Kroosom. Vroče je bilo pred Arsenalovimi vrati zlasti v 67. minuti, ko bi moral po odličnem kombiniranju zadeti Mario Mandžukić, a izid je ostal izenačen. V sodnikovem podaljšku se je Bayernu ponudila nova stoodstotna priložnost za zmago: Robben je padel v kazenskem prostoru, toda Thomas Müller je zapravil enajstmetrovko. Žoga se je ob posredovanju Fabianskega ustavila ne golovi črti, topničarji pa so jo naposled le izbili.

Borbeni Milan se ni predal

V Madridu Atletico naprotnikom ni dal veliko priložnosti, da izniči minimalen zaostanek, saj je že v 3. minuti mrežo zatresel odlični Diego Costa. Z mojstrskim volejem, za katerega mu je podal Koke, je hitro utišal italijansko moštvo in se veselil že 28. zadetka v sezoni. Domači so tako že podvojili skupno vodstvo, Milanu pa ni preostalo drugega, kot da se poda na lov. Pritisk pa se je z večjo posestjo žoge obrestoval tri minute pozneje, ko je Milan tudi prišel do izenačenja. Med strelce se je vpisal Kaka, ki pobegnil zadnji vrsti, prestregel podajo Andree Polija in z zahtevnim strelom proti golu premagal domačega vratarja.

Milan je tako lažje zadihal, a ne za dolgo. Kaka je imel v 36. minuti novo lepo priložnost, a še pred koncem prvega polčasa je Atletico spet povečal vodstvo. V 40. minuti je po podaji Raula Garcie do strela prišel Arda Turan in premagal vratarja Christiana Abbiatija.

Atletico je drugi polčas odprl silovito, že v tretji minuti nadaljevanja je Gabi stresel vratnico. Domače moštvo je bilo bolj nevarno, možnosti »rossonerov« pa so se manjšale, četudi je nekajkrat nevarno utekel Robinho. V 71. minuti so se njihovi upi dokončno razblinili, saj je na 3:1 povišal Raul Garcia, ki se je za podajo zahvalil Gabiju. Robinho je sicer odgovoril z vratnico, vseeno pa je Atletico ohranil udobno prednost. Še več, pet minut pred koncem rednega dela jo je še povečal. Diego Costa je dosegel še drugi zadetek na tekmi in zabil zadnji žebelj v Milanovo krsto.

V sredo bosta na sporedu tekmi Barcelona - Manchester City (2:0) in Paris St. Germain - Bayer Leverkusen (4:0). Prihodnji torek in sredo pa bodo na vrsti še obračuni Chelsea - Galatasaray (1:1) in Real Madrid - Schalke 04 (6:1) ter Manchester United - Olympiakos Piräus (0:2) in Borussia Dortmund - Zenit St. Peterburg (4:2).

Liga prvakov, osmina finala, povratne tekme:

Bayern München - Arsenal 1:1 (0:0)

Schweinsteiger 55.; Podolski 57.

Začetni postavi:

Bayern: Neuer, Dante, Lahm, Thiago Alcántara, Ribéry, Javi Martínez, Robben, Götze, Alaba, Schweinsteiger, Mandžukić;

Arsenal: Fabiański, Sagna, Mertesacker, Vermaelen, Koscielny, Arteta, Özil, Oxlade-Chamberlain, Santi Cazorla, Podolski, Giroud.

Atletico Madrid - Milan 4:1 (2:1)

Costa 3., 85., Turan 40., Garcia 71.; Kaka 27.

Začetni postavi:

Atletico: Courtois, Godín, Filipe Luís, Juanfran, Miranda, Mario Suárez, Koke, Raúl García, Arda Turan, Gabi, Diego Costa;

Milan: Abbiati, Rami, Abate, Bonera, Essien, Poli, Emanuelson, de Jong, Kaká, Taarabt, Balotelli.