Liga prvakov: Bayern igral, Real zadel

Edini gol v prvi polfinalni tekmi nogometne lige prvakov med Realom in Bayernom je že v 19. minuti dosegel Karim Benzema.

Objavljeno
23. april 2014 19.46
Posodobljeno
23. april 2014 19.45
SOCCER-CHAMPIONS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Madrid - Finale pred finalom, prvi polfinalni dvoboj nogometne lige prvakov med evropskima klubskima velikanoma Realom Madridom in Bayernom, je pustil športne navdušence nepotešene, saj je bilo od pričakovane poslastice videti bolj malo. Branilec naslova Bayern je sicer igral, Real pa edini zadel, ko je v 19. minuti lepo podajo Fabia Coentraa izkoristil Francoz Karim Benzema. Povratni dvoboj bo v torek, 29. aprila, v Münchnu.

Bayernov španski trener Pep Guardiola je lahko vnovič računal na rekonvalescenta Manuela Neuerja, ne pa tudi na poškodovana Thiaga Alcantaro in Xherdana Shaqirija. Kraljevi klub je dobil novo dozo motivacije in samozavesti z osvojenim španskim kraljevim pokalom in skalpom Barcelone v zadnjem clasicu, za nameček pa je bilo za trenerja Carla Ancelottija, ki ni proti bavarskemu gigantu nikdar izgubil, spodbudno, da je prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo zadnje dni vnovič treniral pod polno obremenitvijo, kljub vsemu pa je bil njegov nastop vse do zadnjega negotov.

Beli balet je vpisal že osmo zaporedno domačo zmago v ligi prvakov, kar je najuspešnejši niz po letu 2001. Nadaljeval je tudi tradicijo, da v najelitnejšem tekmovanju praviloma pred domačimi navijači ne izgublja, kadar gre na glavni odmor s prednostjo (le ena je bila izjema v zadnjih 57 obračunih). Bayernu pa se je zgodilo, kar se mu je pred tem zgolj enkrat v zadnjih 29 dvobojih, da namreč ni niti enkrat zatresel tekmečeve mreže.

PRVI POLČAS

Carlo Ancelotti je v začetno enajsterico vendarle uvrstil tudi Portugalca Cristiana Ronalda, zato pa na klopi pustil Garetha Bala, ki je zbolel kmalu potem, ko je z bliskovitim golom odločil finale španskega kraljevega pokala z Barcelono.

Po medlem začetku je ob koncu 13. minute prvi strelske naprave na svoji nogi preveril Arjen Robben, ki je sprožil iz obrata, a je eden od Realovih branilcev njegov poskus preusmeril v kot. Bavarci so nadzirali dogajanje na igrišču, imeli žogo več v svoji posesti, galaktiki pa so prežali na protinapade.

In prvo pravo priložnost je Real pretvoril v gol! V 19. minuti je bliskovito akcijo začel Ronaldo, ki je z odlično podajo zaposlil Fabia Coentraa, ta pa je ostro podal pred gol natanko na nogo Karimu Benzemaju, ki je dobro spremljal akcijo in mu ni bilo težko matirati Manuela Neuerja in doseči petega gola v tej sezoni lige prvakov.

Že napad pozneje se je beli balet vnovič znašel v priložnosti, a je Neuer uspešno zaustavil poskus portugalskega superzvezdnika. Doseženi gol je dal Ancelottijevi četi krila, Ronaldo je skušal zapečatiti še en hiter protinapad, a je bil njegov strel nenatančen.

Pred odhodom na glavni odmor se je iz oči v oči z Neuerjem znašel še Angel di Maria, a je ustrelil v višave. Po prvem polčasu je torej bolje kazalo Madridčanom, pa čeprav so bili vsi statistični parametri na strani Bayerna - vključno s skoraj tričetrtinsko posestjo žoge! Da se je povečini igralo na domači polovici, je zgovorno potrjevalo tudi razmerje kotov, kar 9:1 v korist branilcev naslova.

DRUGI POLČAS

Drugi polčas sta trenerja začela z nespremenjenima enajstericama, prvi pa je resno zagrozil Ronaldo, njegov poskus je Neuer z zadnjimi močmi in s konicami prstov odbil. Na drugi strani je enako neučinkovito vrnil Toni Kroos, ki bi utegnil biti zvezda prestopnega roka, če je Manchester z vrtoglavo ponudbo mislil resno.

Pep Guardiola je v 66. minuti vendarle posegel po prvi menjavi, z igrišča je potegnil Rafinho in namesto njega v ogenj poslal Javija Martineza. Kmalu zatem je popolnil kvoto dovoljenih treh menjav z Mariom Götzejem in Thomasom Müllerjem, ki sta dobila priložnost namesto Francky Riberyja in Bastiana Schweisteigerja.

Tudi Ancelotti je nekoliko osvežil in prevetril zasedbo, predvsem z zvezdniško menjavo Cristiana Ronalda z Garethom Balom, medtem ko je poškodovanega Pepeja nadomestil Raphaël Varane. Prav rezervist Müller si je v 81. minuti priigral najlepšo priložnost dotlej za Bavarce v drugem polčasu, njegov poskus je končal tik ob levi vratnici. A še bližje je bil golu za izenačenje še drugi rezervist Götze, a je Iker Casillas dokazal svojo nesporno kakovost.

V drugi minuti sodnikovega dodatka je bilo še zadnjič vroče v domačem kazenskem prostoru, saj Müller ni prišel do strela, a je skušal sodnika prepričati, da v tekmečevi obrambi ni bilo vse čisto. Toda piščalka Howarda Webba je (upravičeno) ostala nema. Naposled so gostitelji razmerje posesti žoge spodobno omilili (v odstotkih 36:64), so bili pa gostje precej uspešnejši v domala vseh statističnih parametrih (koti 15:3, streli v okvir vrat 10:7, nevarni napadi 34:24).

»Ostra in zelo dinamična tekma proti nasprotniku, ki si rad 'lasti' žogo. Tudi v povratnem obračunu bomo morali iti na zmago, teh 1:0 verjetno ne bo dovolj,« je poudaril branil Reala Sergio Ramos. Vratar Bayerna Manuel Neuer pa ga je dopolnil: »Vse je še mogoče, pričakujemo pa, da bo tudi povratni dvoboj podoben. Predvsem bomo morali bolje izkoriščati priložnosti.«

REAL MADRID : BAYERN 1:0 (1:0)

Strelec: 1:0 - Benzema (19.)

Real Madrid: Casillas (K), Pepe (od 73. Varane), Ramos, Fabio Coentrao, Carvajal, Xabi Alonso, Modrić, Di Maria, Isco (od 82. Illarramendi), Ronaldo (od 73. Bale), Benzema.

Bayern: Neuer, Dante, Rafinha (od 66. Javi Martinez), Boateng, Lahm (K), Ribery (od 72. Götze), Robben, Alaba, Schweisteiger (od 74. T. Müller), Kroos, Mandžukić.