Bayern po vročem zaključku in zmagi nad Realom bližje finalu

Na prvi polfinalni tekmi lige prvakov je Bayern z golom v zadnji minuti prišel do zmage z 2:1 nad Real Madridom.

Objavljeno
17. april 2012 19.47
Posodobljeno
17. april 2012 20.05
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - V najelitnejšem evropskem klubskem nogometnem tekmovanju so v boju za veliko lovoriko preostali le še štrije najboljši klubi. V prvem polfinalu je nocoj na Allianz Areni v Münchnu Bayern z 2:1 (1:0) premagal Real Madrid. Zmagoviti gol v 90. minuti je za Bavarce prispeval Mario Gomez.

Gol Riberyja neregularen?

V prvi enajsterici Bayerna je začel Franck Ribery, na klopi je ostal Thomas Müller, Jose Mourinho je začel brez  Marcela. Ribery je bil očitno ključna izbira trenerja Bavarcev Juppa Heynckesa, saj je bil na čelu Bayernovega naleta v prvem polčasu. Francoski napadalec je v 15. minuti padel v kazenskem prostoru in zahteval 11-metrovko, ki pa je sodnik Howard Webb ni dosodil. Njegova jeza je bila odveč, saj je že dve minuti pozneje Bayern popeljal v vodstvo, ko je strel Tonija Kroosa iz kota po tleh preusmeril mimo vratarja Ikerja Casillasa. Gol je bil sicer precej sporen, v prepovedanem položaju pred Casillasom naj bi stal Gustavo.

Do prve priložnosti na tekmi je sicer prišel Real, ko je Karim Benzema v 7. minuti po podaji Mesuta Özila streljal na gol, a je žogo odbil vratar Manuel Neuer. V 27. minuti je do lepe priložnosti prišel Bastian Schweinsteiger in le za malo zgrešil vratnico.

Ob koncu polčasa se je znova izkazal Neuer, ki je v 39. minuti ubranil nov strel Benzemaja. A je imel na drugi strani delo tudi Casillas. Španec je odbil protinapad Gomeza, ki pa je nekaj minut pozneje Bayernu priboril nevaren prosti strel z roba kazenskega prostora. Izvajal ga je Kroos, a ni uspel povišati vodstva domačih, ki so se na odmor odpravili s prednostjo zadetka.

Neučinkovitost Ronalda popravil Özil

V drugem polčasu so gostje vendarle prišli do izenačenja. V 53. minuti je imel lepo priložnost Cristiano Ronaldo, a je slabo streljal proti okviru vrat, po posredovanju Neuerja pa je odbito žogo prestregel Mesut Özil in jo iz bližine pospravil v gol.

Nadaljevala se je izenačena igra s priložnostmi na eni in na drugi strani. V zadnjih minutah so Bavarci sicer stopnjevali pritisk, Gomez je padel v vratarjevem prostoru, a ni dobil 11-metrovke. Je pa nekaj minut za tem dobil priložnost za zmagoviti gol. Philipp Lahm mu je podal pred vrata, Nemec španske krvi pa je žogo s kolenom pospravil v gol in poskrbel za veliko veselje na Allianz Areni, ki bo maja gostila tudi finale. V sodnikovem podaljšku je prekršek za rdeč karton nad Thomasom Müllerjem naredil Marcelo, toda Webb se znova ni odločil za najstrožjo kazen.

Mourinho: Finale je dosegljiv

Bayern si je tako pred povratno tekmo v Madridu, ki bo 25. aprila, zagotovil nekaj prednosti, Real se lahko tolaži z golom v gosteh.

»To je za nas prvi poraz v ligi prvakov, toda vseeno pri meni ne pušča grenkobe. Izgubili smo v gosteh, toda po dobri tekmi. To je bil tipičen polfinale lige prvakov. Zdaj nas čaka povratna tekma, kjer pa ne potrebujemo zgodovinskega dosežka. To, kar potrebujemo je na dosegu roke, zmagati moramo z 1:0, 2:0 ali 3:1, pa smo zraven. Optimističen sem, mislim, da lahko nadoknadimo zaostanek in se uvrstimo v finale,« je po tekmi povedal Mourinho.

Obračun velikanov

Evropska velikana sta skupaj osvojila kar 23 mednarodnih lovorik. Madridčani so bili devetkrat evropski prvaki, dvakrat so osvojili pokal UEFA, trikrat medcelinski pokal, enkrat pa evropski superpokal. Bavarci pa so staro celino pokorili štirikrat, dvakrat so slavili v medcelinskem pokalu, po enkrat pa v pokalu Uefe in pokalu pokalnih zmagovalcev.

Bayern in Real sta v evropskih pokalih med seboj igrala 18-krat, to pa je bil njun peti polfinalni dvoboj v ligi prvakov oziroma nekdanjem pokalu državnih prvakov. Bayern je bil doslej uspešnejši trikrat (2001, 1987, 1976), Real pa je slavil leta 2000.

Kot zanimivost velja omeniti, da je Bayernov trener Jupp Heynckes leta 1998 ligo prvakov osvojil kot trener Reala in kraljevemu klubu prinesel prvi evropski naslov po več kot 30 letih suše.

 

Liga prvakov, prva polfinalna tekma:

Bayern München - Real Madrid 2:1 (1:0

Ribery 17.; Özil 53., Gomez 90.

Bayern: Neuer, Boateng, Lahm, Badstuber, Ribéry, Robben, Alaba, Gustavo, Schweinsteiger, Kroos, Gomez,

Real Madrid: Casillas, Pepe, Ramos, Coentrão, Arbeloa, Khedira, Özil, Alonso, Di María, Ronaldo, Benzema.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)