Liga prvakov: Cavani rešil Parižane, Benfica šele v zadnjem trenutku

Nogomet se je vrnil na evropske zelenice. Na prvih tekmah osmine finala je PSG z 2:1 premagal Chelsea, Benfica pa Zenit z 1:0.

Objavljeno
16. februar 2016 18.18
Posodobljeno
16. februar 2016 19.00
SOC/
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Po zimskem premoru se je na evropske nogometne zelenice vrnila liga prvakov in prinesla uvodna obračuna osmine finala. V Parizu je PSG po prepričljivi predstavi z 2:1 premagal Chelsea, ki ga je tako kljub porazu lahko opogumljal gol v gosteh. V Lizboni pa je bila Benfica boljša od Zenit iz St. peterburga z 1:0, vendar pa mrežo zatresla šele v izdihljajih tekme.

Več žarometov je bilo usmerjenih v pariški dvoboj, kjer sta se omenjeni moštvi že tretje leto zapored pomerili v izločilnih bojih tega tekmovanja. Leta 2014 je napredoval Chelsea, lani pa PSG, ki ima za seboj izjemen niz 16 zaporednih zmag, ki ga je sicer konec tedna ustavil Lille z neodločenim izidom brez golov. Na drugi strani imajo Londončani porazno sezono, a se po prihodu Guusa Hiddinka pobirajo. Opogumljeni z visoko zmago s 5:1 proti Newcastlu, so visoko motivirani, da sezono rešijo vsaj v Evropi.

V prvem polčasu Ibra in Mikel

PSG je v prvem polčasu hitro zagospodaril na domačem igrišču in povsem zasenčil Chelsea, ki je uvodnih minutah komaj kaj prišel do žoge. Prvo nevarno priložnost za Parižane je v 3. minuti imel Marco Verratti, a je njegov poskus z razdalje odbil vratar Thibout Courtois. Dve minuti pozneje je od daleč nenatančno meril Lucas, v 14. minuti pa je je bil blizu zadetka še Maxwell, čigar podaja pred gol ni dosegla cilja. Chelsea se je naposled v drugi polovici prvega polčasa le prebudil in v 23. minuti tudi poskrbel za najnevarnejšo priložnost dotlej. Baba Rahman je lepo podal Diegu Costi, ki pa je zadel prečko. V 32. minuti so Londončani zapretili tudi z Branislavom Ivanovićem, ki je po podaji Edena Hazarda najprej poskusil z glavo, nato pa odbitek poslal v zunanji del mreže. Na drugi strani je z glavo poskusil Zlatan Ibrahimović, v protinapadu je poskusil še Angel Di Maria, a tudi on neuspešno.

Dokler niso Parižani le prišli do zasluženega vodstva. John Obi Mikel je naredil grd prekršek nad Lucasom, PSG pa je dobil prosti strel. Prvi zvezdnik Ibrahimović je našel luknjo v živem zidu, ob tem pa imel še kanček sreče, da se je žoga odbila od nog Mikela - v gol. Vodstvo je tudi dokončno prebudilo domači štadion, ki je glasno skandiral Zlatanu. Vendar pa veselje ni zdržalo do konca polčasa. V sodnikovem dodatku se je oddolžil Mikel, ki je bil na pravem mestu po Willianovi podaji iz kota. Napako je naredil Ibrahimović, Mikel pa je zadel prvič po 14 mesecih.

Rešitev s klopi

Potem ko so ob koncu prvega polčasa doživeli hladen tuš, so v drugi del domači krenili toliko bolj odločno. A jih je ob živce spravljal odlični vratar Courtois. V 51. minuti se je izkazal, ko je čez gol odbil strel Di Marie, čez nekaj minut rešil Chelsea z obrambo Lucasu. PSG je pritiskal, Di Maira je znova poslusil v 67. minuti, a znova se je izkazal londonski čuvaj mreže, ki je dotlej zbral že pet zelo pomembnih obramb.

V 74. minuti je nato namesto Lucasa vstopil Edinson Cavani in hitro poskrbel za spremembo izida. V 78. minuti je imel po podaji Di Marie zelo malo prostora, se izmuznil Ivanoviću in nekako potisnil žogo v mimo Courtoisa v gol. Park princev je znova eksplodiral od navdušenja. Še nekaj priložnosti se je sledilo, Marquinhos je še imel priložnost za Parižane, poskušal je Thiago Motta, v sodnikovem dodatku pa je Courtois preprečil še en gol Ibrahimoviću. Na drugi strani je bilo po zapravljeni priložnosti Pedra Rodrigueza za Chelsea upanja dokončno konec.

Pozna zmaga Benfice

Na drugi tekmi je Benfica premagala Zenit St. Peterburg z 1:0, potem ko je edini gol na tekmi v sodnikovem podaljšku dosegel Brazilec Jonas.

V prvem polčasu sta moštvi pokazali povprečen nogomet, brez pravih razburjenj. V drugem polčasu je najprej Axel Witsel poskusil z roba kazenskega prostora, a je bil Julio Cesar na mestu, tako kot na drugi strani Juri Lodigin po strelu Nicolasa Gaitana v 70. minuti. Dve minuti zatem je Benficin Jardel s strelom iz prve le za malo zgrešil cilj. V 90. minuti so gosti po drugem rumenem kartonu ostali brez branilca Domenica Criscita, minuto pozneje pa so se Portugalci veselili zmagovitega zadetka. Njegov avtor je bil Jonas, ki je zadel z močnim strelom z glavo po Gaitanovem prostem strelu.

V ligi prvakov bosta v sredo na sporedu še obračuna med Romo in madridskim Realom ter Gentom in Wolfsburgom. 23. in 24. februarja pa bodo še preostale tekme prvega dela osmine finala, in sicer Arsenal - Barcelona, Juventus - Bayern, Dinamo Kijev - Manchester City ter PSV Eindhoven - Atletico Madrid, pri katerem igra tudi slovenski reprezentant Jan Oblak.

Fenerbahče z zmago odprl evropsko ligo

Bolj številčna slovenska zasedba bo v evropski ligi. V dresu Bayerja iz Leverkusna bo Kevin Kampl uvodoma v četrtek gostoval v Lizboni pri Sportingu Ažbeta Juga, Josip Iličić bo s Fiorentino gostil Tottenham, St. Etienne Roberta Berića pa bo igral proti Baslu Andraža Šporarja.

Prvo tekmo šestnajstine finala so že odigrali nogometaši Fenerbahčeja in v Istanbulu premagali moskovsko Lokomotivo z 2:0 (1:0). Oba zadetka za domače moštvo je prispeval Souza, ki je zadel v 18. in 72. minuti. Turki so bili sicer precej podjetnejši, sprožili so 16 strelov, na drugi strani pa Rusi le štiri. Povratna tekma bo 25. februarja v Moskvi.

Liga prvakov, prve tekme osmina finala

Paris St. Germain : Chelsea 2:1 (1:1)

Ibrahimović 39., Cavani 78.; Mikel 45.

Začetni postavi:

Chelsea: Courtois, Azpilicueta, Cahill, Ivanović (c), Baba Rahman, Fàbregas, Mikel, Pedro, Willian, Hazard, Diego Costa.

PSG: Trapp, Thiago Silva, Marquinhos, Maxwell, David Luiz, Verratti, Lucas, Thiago Motta, Di María, Matuidi, Ibrahimović.

Benfica : Zenit St. Peterburg 1:0 (0:0)

Jonas 90.

Začetni postavi:

Benfica: Júlio César, Lindelöf, Eliseu, Jardel, André Almeida, Samaris, Gaitán, Renato Sanches, Mitroglou, Jonas, Pizzi

Zenit: Lodygin, Anyukov, Criscito, Lombaerts, Garay, Danny, Shatov, Javi García, Witsel, Hulk, Dzyuba