Liga prvakov: Atletico z visoko zmago do mestnega dvoboja v Lizboni

Madridski Atletico je v Londonu premagal Chelsea s 3:1 in se bo v finalu pomeril z mestnim tekmecem Realom.

Objavljeno
30. april 2014 15.25
Posodobljeno
30. april 2014 20.00
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Po današnjem večeru je jasno, da bo zmagovalni pokal lige prvakov končal v Madridu, saj se bo Realu v finalu zoperstavil mestni tekmec Atletico, ki je danes na Stamford Bridgeu premagal Chelsea s 3:1.

Londončani so sicer povedli v 36. minuti z golom Fernanda Torresa, nato pa stvari v svoje roke vzeli gostje in izenačili v 44. minuti prek Adriana Lopeza, sledil je gol Diega Coste v 60. minuti z bele točke, končni rezultat pa je postavil Arda Turan v 72. minuti.

Prepričljivo zmago Madridčanov je pokvarila poškodba strelca Diega Coste, njegova usoda bo znana v prihodnjih dneh.

Finale lige prvakov, v katerem se bosta sploh prvič pomerila kluba iz istega mesta, bo 24. maja v Lizboni.

Koke z enim strelom zadel prečko in vratnico

Gledalcem na štadionu Stamford Bridge je že v četrti minuti zastal dih, saj so se domačini z veliko mere sreče izognili prejetemu golu. Nogometaši Atletica so v četrti minuti izvedli kot, po katerem je žogo sprejel Koke na levi strani in v navidez nenevarnem položaju, iz katerega pa je močno sprožil v daljši kot, žoga je preletela vratarja Marka Schwarzerja in najprej zadela prečko ter nato še levo vratnico, na koncu pa jo je domačin Gary Cahill poslal v kot.

Londončani so svoji prvi priložnosti dočakali med 14. in 15. minuto, ko so imeli na voljo dva prosta strela. Pri prvem je Brazilec Willian z leve strani podal do Ramiresa, ki ga je na robu kazenskega prostora podrl Koke in poskrbel za nov prosti strel. Tudi tega je izvedel Willian, ki je žogo poslal prek vrat.

Chelsea je nasprotnikova vrata znova ogrozil v 23. minuti. Takrat je Brazilec David Luiz sprejel žogo v kazenskem prostoru in, obrnjen s hrbtom proti vratom, nevarno poskusil s »škarjami«, žoga pa je zletela mimo desne vratnice madridskega gola.

Torres povedel Chelsea v vodstvo, Lopez izenačil ob koncu polčasa

Nogometaši Chelseaja so imeli v prvem polčasu žogo več v svojih nogah in so si pripravili več priložnosti, kar so izkoristili v 36. minuti s prvim golom na tekmi.

Akcijo je začel Willian, ki je preigraval na desni strani ter žogo prepustil Cesarju Azpilicueti, ta je podal v kazenski prostor, kjer je Fernando Torres sprožil v desni spodnji kot in takoj soigralcem pokazal, da se gola ne namerava veseliti, saj je ravno pri Atleticu začel svojo nogometno pot in tam preživel šest let.

Veselje domačih navijačev je trajalo le osem minut. Gostujoči vezist Tiago je podal na levo vratnico londonskega gola, kjer je Juanfran žogo nemudoma poslal na drugo stran, domača branilca John Terry in Ashley Cole pa sta žogo zgrešila, tako da je le-ta na koncu končala na nogi Adriana Lopeza, domači napadalec te priložnosti ni izpustil iz rok in je postavil izid polčasa.

Delo za oba vratarja

Drugi polčas so bolje začeli gostje, ki so si v 47. minuti pripravili priložnost za vodstvo. Vezist Koke je z desne strani podal v sredino, kjer je žoga zletela mimo domačih branilcev in dosegla soigralca Ardo Turana na levi strani. Turek je sprožil močan strel, vendar se je izkazal avstralski veteran Mark Schwarzer in žogo odbil prek vrat.

V 53. minuti je imel veliko dela tudi gostujoči vratar Thibaut Courtois, ki je odlično posredoval po močnem strelu Johna Terryja in ostalo je pri izidu 1:1.

Neposrečena menjava Mourinha

Jose Mourinho je v 54. minuti opravil prvo menjavo in namesto Ashleyja Cola na igrišče poslal napadalca Samuela Eto'ja. Ta poteza se je Portugalcu maščevala, saj je njegov rezervist v 59. minuti storil prekršek nad Diegom Costo za najstrožjo kazen. Brazilec je sam izvedel najstrožjo kazen in z natančnim udarcem poskrbel za vodstvo z 2:1.

Chelsea je za napredovanje potreboval dva gola in je razumljivo vse moči usmeril v napad. Londončani bi lahko izenačili v 64. minuti, a je Luizu veselje preprečila vratnica, zatem pa je dobro posredoval še Courtois. Domači trener Jose Mourinho je potreboval sveže moči v napadu, zato je v 67. minuti namesto Torresa priložnost ponudil Dembi Baju.

Turan podvojil vodstvo, poškodba Coste

Londonsko moštvo se je trudilo, da bi doseglo gol za priključek, a to je bil večer Madridčanov, ki so v 72. minuti podvojili vodstvo. Juanfran je začel akcijo in s podajo zaposlil Ardo Turana na levi strani, ta je s prvim strelom zadel prečko, nato pa je bil prvi pri odbiti žogi in jo je poslal v mrežo za vodstvo s 3:1.

Nogometaši Atletica so imeli vse stvari v svojih nogah in vse je kazalo na odličen večer gostov, ki pa ga je pokvarila poškodba napadalca Diega Coste. Brazilec je v 75. minuti začutil bolečine v nogi in je nemudoma pokazal, da ne more nadaljevati z igro, svoje mesto je prepustil Joseju Sosi.

Tekma se je končala z izidom 3:1, kar je pomenilo, da se bosta v finalu prvič srečala kluba iz istega mesta.

 

Polfinale lige prvakov

Chelsea - Atletico 1:3 (1:1) /0:0/

(Torres 36.; Adrian Lopez 44., Costa 60./11-m, Turan 72.)

 

Chelsea: Schwarzer, Ivanović, Cahill, Terry, Cole (54./Eto'o), Azpilicueta, Ramires, David Luiz, Hazard, Willian (77./Schürrle), Torres (67./Ba).

Atletico: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis, Mario Suarez, Tiago, Koke, Arda Turan (83./Rodriguez), Adrian Lopez (66./Raul Garcia), Diego Costa (76./Sosa).