Liga prvakov: Chelsea in Real pričakovano v četrtfinale

Chelsea je na povratni tekmi osmine finala premagal Galatasaray z 2:0, Real je bil s 3:1 boljši od Schalkeja.

Objavljeno
18. marec 2014 14.21
Posodobljeno
18. marec 2014 19.00
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Nogometaši Chelseaja in Reala so si nocoj zagotovili mesti v četrtfinalu lige prvakov. Londončani so bili z 2:0 boljši od Galatasaraya in napredovali s skupnim izidom 3:1, medtem ko so bili Madridčani prav s tem izidom boljši od Schalkeja in so napredovali z 9:2.

Če je bil prvi dvoboj Chelseaja in Galatasaraya izenačen, pa je bil povratni vse prej kot to. Varovanci Joseja Mourinha so povedli v četrti minuti z golom Samuela Eto'oja, končni izid je v 42. minuti postavil Gary Cahill. Domačini so sprožili kar 17 strelov več od Turkov (21:4), ki so zabeležili le en strel v okvir vrat.

Na drugi tekmi večera je Real pred domačimi gledalci še drugič premagal Schalke. Za Madridčane je dvakrat zadel Cristiano Ronaldo, s 13. goli prvi strelec tekmovanja, preostali gol je dosegel Alvaro Morata. Edini strelec pri Schalkeju je bil Tim Hoogland.

Jutri bosta na sporedu še zadnji povratni tekmi osmine finala. Manchester United bo na Old Traffordu proti Olympiakosu poskušal izničiti zaostanek dveh golov (0:2), medtem ko bo Borussia iz Dortmunda proti Zenitu branila prednost s 4:2.

Eto'o v četrti minuti načel turško mrežo

Nogometaši Chelseaja so odlično začeli tekmo in zadeli iz svoje prve prave priložnosti v 4. minuti. Akcijo je začel Eden Hazard, ki je podal na desno krilo do Oscarja, ta je v kazenskem prostoru zaposlil napadalca Samuela Eto'oja, Kamerunec pa je z desne strani meril v daljši kot in premagal Fernanda Muslero.

Turško moštvo je na svojo priložnost čakalo do 15. minute, ko je Didier Drogba z roba kazenskega prostora sprožil prek glave, vendar je žoga zletela visoko prek vrat.

Hazard povzročal preglavice Galatasarayu

Kmalu zatem so pobudo znova prevzeli domačini, pri katerih je bil zelo razpoložen vezist Eden Hazard. Ta je v 22. minuti na levi strani sodeloval z Oscarjem in pripravil strel Franku Lampardu, vendar je Anglež zgrešil. Belgijski reprezentant Hazard je bil v središču pozornosti tudi v 22. in 23. minuti, vendar je v prvem primeru predložek z leve strani poslal naravnost v vratarja Muslero, ki je bil minuto kasneje dobro postavljen ob Hazardovemu strelu z razdalje.

Chelsea je v 33. minuti zapravil priložnost za podvojitev vodstva. Eden Hazard je priboril prosti strel na levi strani igrišča, ki ga je izvedel Frank Lampard in v kazenski prostor poslal predložek, le-tega je z levico pričakal branilec John Terry, vendar je žogo poslal prek vrat.

Cahill izboljšal položaj Chelseaja

Londončani, ki so imeli v prvem polčasu več od igre, so v 42. minuti zadeli še drugič. Frank Lampard je bil izvajalec kota, po katerem je z glavo poskusil John Terry, njegov poskus je vratar Muslera odbil naravnost do drugega domačega branilca, Garyja Cahilla, ki je žogo poslal pod prečko.

Uvodni polčas se je končal z vodstvom Chelseaja z 2:0, Londončani pa so imeli v seštevku dveh tekem prednost dveh golov (3:1).

Nadaljevanje po ritmu domačinov

Nogometaši Chelseaja so tudi v drugem polčasu narekovali tempo igre in vztrajno ogrožali nasprotnikova vrata. Gostujoči čuvaj mreže Fernando Muslera si je v 51. minuti privoščil napako in je žogo iz kazenskega prostora izbil do Franka Lamparda, ta je podal Willianu, vendar je Brazilec nastreljal Muslero.

Po šestih minutah nadaljevanja je domači vezist Oscar izpeljal samostojno akcijo in prodrl po levi strani, nato pa je žogo poslal mimo leve vratnice. Pri Londončanih je v 66. minuti poskusil še Frank Lampard, a je bil Muslera tudi tokrat na pravem mestu. To je bil že deveti strel Chelseaja v okvir vrat, skupno razmerje strelov je bilo 12:3 za domače.

Trener Galatasaraya Roberto Mancini je do 77. minute opravil vse tri menjave, medtem ko se Jose Mourinho še ni odločil za osvežitev moštva. Portugalec je prvo izkoristil v 81. minuti, ko je namesto Oscarja na igrišče poslal Nemca Andreja Schürrleja.

Chelsea je imel v zaključku še dve priložnosti, najprej je Muslera v 84. minuti ustavil strel Hazarda, gostujoči vratar pa je štiri minute kasneje dobro posredoval tudi ob strelu rezervista Fernanda Torresa.

Turško moštvo je šele v 91. minuti sprožilo prvi strel v okvir vrat, ko je Didier Drogba poskušal premagati nekdanjega soigralca Petra Čecha, ki pa je bil dobro postavljen.

----------------------------------------------------

Ronaldo pri trinajstih golih v ligi prvakov

Povratna tekma osmine finala lige prvakov med Realom in Schalkejem se ni začela po željah domačinov, saj so morali že v osmi minuti opraviti prvo menjavo in poškodovanega Jeseja nadomestili z Garethom Baleom.

Ta poteza se je »galaktikom« obrestovala, saj je Valižan v 21. minuti z desne podal za gol Cristiana Ronalda, Portugalec pa je bil uspešen že dvanajstič v tej sezoni lige prvakov.

Nemško moštvo se navkljub skupnemu zaostanku za šest golov (1:7) ni predalo in je po desetih minutah nadaljevanja zadelo prvič na tekmi. Branilec Tim Hoogland je z razdalje sprožil proti nasprotnikovim vratom, žoga pa se je odbila od Sergia Ramosa, spremenila smer in končala v desnem spodnjem kotu Realovega gola.

Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo je v 74. minuti zadel še drugič, potem ko je prodrl po desni strani in žogo poslal v bližnji kot za vodstvo z 2:1, le minuto kasneje pa je Alvaro Morata po podaji Garetha Bala povišal na 3:1, kar je bil tudi končni izid tekme.

 

Osmina finala lige prvakov (povratna dvoboja)

Chelsea - Galatasaray 2:0 (2:0) /1:1/

(Eto'o 4., Cahill 42.)

 

Chelsea: Čech, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Lampard, Oscar (82./Schürrle), Hazard, Willian (92./Kalas), Eto'o (86./Torres).

Galatasaray: Muslera, Alex Telles, Chedjou, Semih Kaya, Eboue (77./Hajrović), Felipe Melo, Selçuk İnan, Sneijder, Yekta Kurtuluş (67./Hakan Balta), Drogba, Burak Yılmaz (54./Umut Bulut).

-------------------------------------------------------------------------

Real Madrid - Schalke 3:1 (1:1) /6:1/

(Ronaldo 21., 74., Morata 75.; Hoogland 31.)

 

Real Madrid: Casillas, Varane, Ramos (70./Carvajal), Fabio Coentrão, Nacho, Xabi Alonso (46./Casemiro), Isco, Illarramendi, Ronaldo, Jese (8./Bale), Morata.

Schalke: Fährmann, Hoogland, Höwedes (58./Papadopoulos), Matip, Kolasinac, Meyer, Draxler, Ayhan (81./Annan), Neustädter, Obasi, Huntelaar (46./Szalai).

 

// rezultata prvih tekem