Liga prvakov: Chelseaju po porazu v Torinu grozi izpad, prvič klonil ManU

V 5. kolu nogometne lige prvakov je Juventus s 3:0 premagal Chelsea in si tako močno izboljšal položaj za napredovanje.

Objavljeno
20. november 2012 18.53
Posodobljeno
20. november 2012 18.53
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Moskva - V 5. kolu nogometne ligi prvakov je bil v ospredju obračun v Torinu med Juventusom in Chelseajem. Prepričljivo in zasluženo so ga s 3:0 (1:0) dobili italijanski prvaki in tako bržkone že storili velik korak proti osmini finala.

Chelseaju, ki je ob novi zmagi Šahtarja  padel na tretje mesto v skupini E, tako pred zadnjim obračunom skupinskega dela grozi izpad. Varovanci Roberta di Mattea bi ob takšnem razpletu postali prvi branilci naslova v zgodovini, ki bi se poslovili že po skupinskem delu. Šahtar je v 5. kolu premagal Nordsjaelland in ima na prvem mestu deset točk. Na zadnji tekmi mora Juventus za preboj osvojiti vsaj točko, tudi če bo Chelsea premagal Dance.

Quagliarella poskrbel za vodstvo

Italijansko-angleški derbi je že od uvodnih minut narekoval visok ritem. Precej bolj podjetni so bili nogometaši Juventusa, zlasti aktiven pred vrati Chelseaja je bil Švicar Stephan Lichtsteiner in ogrel dlani Petra Čecha že v 4. minuti. »Stara dama« je s streli proti golu nadaljevala prek Fabia Quagliarelle, ki je zadel zunanjo stran mreže in priboril prvi kot. Evropski prvaki so v prvem polčasu več ali manj čakali na protinapade, enega nevarnejših je v 9. minuti že izvedel Edin Hazard, a streljal mimo.

Čech je bil prvo ime prvega polčasa, saj je angleško moštvo reševal pred številnimi napadi Italijanov. V 14. minuti je po podaji iz kota odlično reagiral Claudio Marchisio, a ni premagal češkega vratarja. Priložnosti Torinčanov so se še naprej vrstile, italijanski prvaki so poskušali tudi prek Črnogorca Marka Vučinića, dokler niso v 38. minuti le dočakali zadetka. S precejšnje razdalje je proti golu streljal Andrea Pirlo, žogi pa je na poti do gola smer spremenil Quagliarella in poskrbel za vodstvo.

Že takoj v naslednji akciji je bil Juventus spet nevaren, a je po strelu Lichtsteinerja žogo z golove črte izbil Ashley Cole. Chelsea se je za tem takoj preselil na svojo stran. Sam je bil pred golom Juan Mata, a se ni najbolje znašel in bil lahek plen za Gianluigija Buffona.

Giovinco zabil zadnji žebelj

Drugi del je minil precej mirneje, čeprav so se italijanski prvaki glasno pritoževali nad sodniško odločitvijo v 49. minuti, ko je v kazenskem prostoru Londončanov padel Vučinić. Torinčani so zahtevali enajstmetrovko, a je niso dočakali. Domači navijači so bili znova na nogah v 57. minuti, ko je od daleč poskušal Pirlo, a zgrešil tarčo, Čech pa je kmalu za tem znova posredoval ob poskusu Quagliarelle.

Ofenziva Juventusa se je tako nadaljevala in se obrestovala že nekaj minut pozneje. Do Artura Vidala je z leve podal Asamoah, ki je tudi z nekaj sreče in po odbiti žogi zatresel mrežo Chelseaja. Nadaljevanje ni prineslo pretresljivejših akcij. Chelsea je bil v zaključku sicer več pri žogi, a brez pravih možnosti. Zadnji žebelj v krsto je evropskim prvakom nato v sodnikovem podaljšku zabil še Sebastian Giovinco, ki je ušel angleški obrambi po podaji Vidala in z razdalje premagal Čecha.

Messi z rekordi, Barca že naprej

Pred današnjimi tekmami petega kroga je imela trojica moštev že zagotovljen nastop v nadaljevanju. Malagi, Portu in Manchester Unitedu so se zdaj pridružili še Barcelona, Valencia in Bayern.

Prva se je sicer končala tekma v Moskvi, kjer je do nove zmage proti Spartaku pršla Barcelona (3:0). Dvakrat je v polno zadel Lionel Messi in Kataloncem že zagotovil napredovanje iz skupine G med najboljših 16 klubov.

Prvi zvezdnik Barce je tako tudi v Rusiji nadaljeval izjemni strelski niz v letu 2012, s katerim se bliža rekordu Gerda Müllerja, ki je leta 1972 vpisal 85 golov. Messi je danes vpisal 79. in 80., do konca jesenskega dela sezone pa ga čaka še pet tekem. Messi se je obenem tudi izenačil s 56 goli Ruuda van Nistelrooyja v ligi prvakov. Rekord z 71 zadetki še vedno drži Raul.

Oslabljeni Spartak je sicer Barceloni na gostovanju pokazal že zobe, tokrat pa moštvo, v katerega se je po poškodbi vrnil tudi Carles Puyol, ni dovolilo presenečanja. Katalonci so sicer prevladovali na igrišču, a je Spartak prežal na protinapade. Tako so imeli v začetnih minutah ob izvajanju kota celo priložnost za vodstvo, a jo je zapravil Dimitrij Kombarov. To so Španci hitro kaznovali, Dani Alves je v 16. minuti izkoristil izgubljeno žogo in Barco popeljal v vodstvo, preden se je nato začel še Messijev šov z goloma v 27. in 39. minuti.

V drugem polčasu sicer Barci ni manjkalo priložnosti, a je vse strele uspešno ustavil vratar Andrej Dikan. Barcelona, ki je v prejšnjem kolu doživela presenetljiv poraz s Celticom, je tako po predzdanji tekmi skupinskega dela z 12 točkami na vrhu skupine G in si je že zagotovila napredvanje v osmino finala. Spartak se je od izločilnih bojev že poslovil.

Nocoj je bil na sporedu še dvoboj Benfica - Celtic. Škotom je zmaga proti Kataloncem dala krila, zato so lahko že  resno razmišljali o preboju. Teoretično bi lahko na prvem mestu v skupini še prehiteli Barco, a le v primeru, da bi zmagali na obeh preostalih tekmah in bi varovanci Tita Vilanove doživeli poraz. Toda Benfica je zmagala z 2:1 in tako močno otežila delo škotski ekipi.

Poraženi tudi rdeči vragi

V 5. kolu so prvi poraz doživeli tudi nogometaši Manchester Uniteda. Oslabljene rdeče vrage je z 1:0 doma premagal Galatasaray, zmagoviti gol je v 53. minuti dosegel Burak Yilmaz, ki je zabil tudi vse zadetke za turško moštvo v tej sezoni lige prvakov.

Galatasary tako na zadnji tekmi še lahko upa na napredovanje, varovanci Alexa Fergusona pa pri tem ne bodo ogroženi. Tekmec za drugo mesto v skupini bo Cluj. Romunska ekipa je namreč danes premagala Brago s 3:1 - s tremi goli v pičlih 17 minutah je blestel Rui Pedro - in ima zdaj prav tako sedem točk.

V skupini F pa je Valencia že pred tekmo z Bayernom vedela, da je na enem od prvih dveh mest v skupini. Pomagal ji je Lille, ki si je opomogel po polomu v bavarski prestolnici pred 14 dnevi (1:6). V Belorusiji je premagal Bate Borisov z 2:0, kar pa je bila za Francoze le Pirova zmaga. Kljub trem točkam so ostali na zadnjem mestu v skupini, za morebiten preboj na tretje bi morali današnje tekmece premagati vsaj s 3:1. Zadela pa sta Djibril Sidibe in Gianni Bruno na svoji prvi tekmi lige prvakov.

V obračunu z Bayernom je dolgo kazalo, da se bosta tekmeca na Mestalli razšla brez golov. Domači so od 30. minute igrali le z desetimi po izključitvi Antonia Barragana, vseeno pa so povedli v 77. z zadetkom Sofiana Feghoulija. Bavarce je pet minut pozneje z izenačenjem rešil Thomas Müller. Z neodločenim izidom pa sta bila nazadnje lahko zadovoljna oba tekmeca, saj imata zdaj po deset točk in ju tretji Bate s šestimi ne more več prehiteti.

Liga prvakov, 5. kolo:

Skupina E

Nordsjaelland - Šahtar 2:5 (2:1)

Nordstrand 24., Lorentzen 30.; Luiz Adriano 26., 53., 81., Willian 40., 50.

Juventus - Chelsea 3:0 (1:0)

Quagliarella 38., Vidal 61., Giovinco 90.

Lestvica:

1. Šahtar Donjeck 5 3 1 1 12:7 10
2. Juventus       5 2 3 0 11:4  9
3. Chelsea        5 2 1 2 10:9  7
4. Nordsjaelland  5 0 1 4 3:16  1

Skupina F

Bate Borisov - Lille 0:2 (0:2)

Sidibe 14., Bruno 31.

Valencia - Bayern München 1:1 (0:0)

Feghouli 77.; Müller 82.

Lestvica:
1. Valencia       5 3 1 1 11:5 10
2. Bayern München 5 3 1 1 11:6 10
3. Bate Borisov   5 2 0 3 8:11  6
4. Lille          5 1 0 4 4:12  3

Skupina G

Spartak Moskva - Barcelona 0:3 (0:3)

Alves 16., Messi 27., 39.

Benfica - Celtic 2:1 (1:1)

John 7., Garay 71.; Samaras 32.

Lestvica:
1. Barcelona       5 4 0 1 11:5 12
2. Celtic Glasgow  5 2 1 2  7:7  7
3. Benfica Lizbona 5 2 1 2  5:5  7
4. Spartak Moskva  5 1 0 4  6:12 3

Skupina H

Galatasaray - Manchester United 1:0 (0:0)

Yilmaz 53.

Cluj - Braga 3:1 (3:1)

Rui Pedro 7., 15., 33.; Alan 17.

Lestvica:
1. Manchester United 5 4 0 1 9:5 12
2. Cluj              5 2 1 2 8:7  7
3. Galatasaray       5 2 1 2 5:5  7
4. Braga             5 1 0 4 6:11 3