Liga prvakov: Juventus preprečil finalni »el clasico« (VIDEO)

V povratni polfinalni tekmi sta se Real in Juventus razšla brez zmagovalca (1:1), v finale napredovali Torinčani.

Objavljeno
13. maj 2015 13.56
Posodobljeno
13. maj 2015 19.45
FBL-EUR-C1-REALMADRID-JUVENTUS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Madrid - V finalu nogometne lige prvakov se bodo skušali Barceloni, ki si je vozovnice za sklepni spektakel 6. junija na Olimpijskem štadionu v Berlinu zagotovila že v torek, po robu postaviti igralci Juventusa, ki so v polfinalu izločili branilca lanske lovorike, madridski Real, in tako preprečili finalni el clasico in še drugi zaporedni dvoboj španskih moštev za najprestižnejšo trofejo. Povratna tekma na štadionu Santiago Bernabeu se je končala brez zmagovalca (1:1), Juventus pa je napredoval na račun zmage prejšnji torek na domačem torinskem terenu (2:1).

Stara dama, ki je doslej dvakrat osvojila ligo prvakov, se je v finale prebila osmič doslej, a šele drugič po prelomu tisočletja. Še ob odmoru ji ni dobro kazalo, saj je v 23. minuti za eksplozijo navdušenja na tribunah z golom z bele točke (po prekršku nad Jamesom Rodriguezom) poskrbel Cristiano Ronaldo, za katerega je bil to že 62. gol v dvobojih te ravni v majici galaktikov. Toda v 57. minuti so domači navijači obnemeli: gol za izenačenje in, kot se je izkazalo pozneje, tudi za odločitev o drugem finalistu je dosegel Alvaro Morata, nekdanji igralec Reala, ki je svojemu bivšemu klubu gol zabil že v prvem polfinalnem dvoboju. Kraljevi klub je do konca vse sile usmeril v napad, toda Gigiju Buffonu ni bilo treba več po žogo v mrežo.

PRVI POLČAS

Povratni polfinalni dvoboj je imel tudi rahel slovenski pečat, vlogo delegata je namreč opravljal Dane Jošt. Domači trener Carlo Ancelotti, ki je lahko normalno vodil ekipo, saj kazen, ki si jo je prislužil po dvoboju z Valencio, velja zgolj v domačem ligaškem tekmovanju, je v (napadalni) ogenj že uvodoma poslal Karima Benzemaja, prav tako je kljub sobotni poškodbi stisnil zobe Toni Kroos. Trener gostov Massimiliano Allegri je bil uvodoma opogumljen s povratkom francoskega zvezdnika Paula Pogbaja.

Že v začetku šeste minute je na tribunah štadiona Santiago Bernabeu prvič završalo. V priložnosti se je znašel francoski povratnik v moštvo Reala Karim Benzema, ki pa ni dobro nastavil merilnih naprav na svoji levici in je sprožil precej v prazno. Hitro pa je postalo jasno, da bo gostom tokrat trda predla. In res: v enajsti minuti si je žogo za prosti strel nastavil Cristiano Ronaldo, ki je v zadnjih treh medsebojnih obračunih tekmečevega čuvaja mreže in kapetana Gigija Buffona ukanil že štirikrat, tokrat pa ga ni mogel. Žoga je, potem ko se je dotaknila tudi nekoga v živem zidu, za las preletela prečko.

Galaktiki so kajpak vse sile usmerili v napad, zato pa puščali luknje v obrambi, kar bi lahko kaznoval Arturo Vidal, ki je dobro sprejel podajo argentinskega zvezdnika Carlosa Teveza in dobro ogrel dlani Ikerja Casillasa, ki je dotlej bolj ko ne počival. Živahno igro in rahlo terensko premoč pa je kraljevi klub vendarle kronal z golom ravno na polovici prvega polčasa. Ronaldo je žogo oddal do Jamesa Rodrigueza, še preden pa je mladi Kolumbijec utegnil sprožiti, ga je od zadaj v nogo sunil Giorgio Chiellini in švedski delilec pravice Jonas Eriksson je brez oklevanja pokazal na belo točko.

Zanesljivi izvajalec je bil Cristiano Ronaldo, ki je neubranljivo ustrelil po sredini gola malo pod prečko. Real je skupni izid poravnal na 2:2, a je bil v tem trenutku v finalu lige prvakov. Vendar pa se beli balet s takšnim minimalnim vodstvom kajpak ni zadovoljil, že v 29. minuti so privrženci stare dame namreč spet trepetali. Benzema je lepo našel portugalskega superzvezdnika, ki je iz igre vrgel Stephana Lichtsteinerja in imel prosto pot do gola, a se je raje (celo preveč nesebično) odločil za podajo in po nepotrebnem zapletel spodbudno akcijo.

Real je pritiskal naprej, malo pred odhodom na odmor sta v dveh zaporednih akcijah zapretila CR7 in Benzema, prvi je streljal mimo okvira vrat, poskus drugega pa je z zadnjimi močmi ustavil zimzeleni Buffon, ki je bil upravičeno jezen na uspavane branilce svojega moštva. James je skušal v predzadnji minuti prvega dela izsiliti še eno najstrožjo kazen, a je njegov teatralen padec sredi kazenskega prostora sodnik Eriksson prečital in mu upravičeno pod nos zavihtel rumeni karton.

Rezultat se do odhoda v garderobo ni več spremenil. Čeprav so bili v prvem delu gostje iz Torina celo malenkostno več pri žogi (52-odstotna posest), pa si priložnosti z izjemo Vidala, ki je sprožil sploh edini strel med tekmečeve vratnice, niso znali priigrati. Madridčani so v okvir vrat usekali štirikrat, predvsem pa so si pripravili precej več priložnosti za gol, a bili nenatančni. Ronaldo je zadel že desetič doslej v polfinalih lige prvakov in se še bolj utrdil na vrhu večne razpredelnice, njegov prvi zasledovalec Alessandro del Piero je bil namreč uspešen petkrat. Obenem je Portugalec kot prvi v zgodovini sodeloval pri 100 golih med evropsko klubsko elito (77 zadetkov, 23 podaj).

DRUGI POLČAS

Med odmorom se trenerja nista odločila za spremembe v začetnih enajstericah. Drugi del so nekoliko agilneje seveda začeli gostje, ki jim kaj drugega kot popoln napad na izenačenje seveda ni preostalo. V 51. minuti je s topovskim rafalom z velike razdalje nevarno poskusil Claudio Marchisio, kapetan galaktikov Iker Casillas je bil prekratek ob njegovi bombi, ki pa je zletela za las mimo gola. Italijanski šampion je stopnjeval ritem in v polni meri se mu je obrestovalo v 57. minuti.

Izjemno podajo Pogbaja z glavo je dobro sprejel Alvaro Morata, ki ni pomišljal, temveč usekal po žogi, zatresel domačo mrežo in utišal tribune štadiona Santiago Bernabeu. Šele 22-letni španski napadalec, sicer otrok Reala, je bil tako še drugič v tem polfinalu neusmiljen do svojega nekdanjega moštva, proti kateremu je zadel že prejšnji teden v Torinu, sicer pa se je med strelce vpisal še četrtič v sezoni lige prvakov. S tem je Juventusu po slabi uri igre močno popravil izhodišče za preboj v finale v Berlinu. Zanimivost: trije od zadnjih štirih golov stare dame v ligi prvakov so padli v 57. minuti!

Realov odgovor je bil bliskovit, toda ne dovolj natančen. V lepi priložnosti se je znašel Gareth Bale, Buffon bi bil ob njegovem poskusu premagan, vendar pa žoga ni našla poti v mrežo. Trenerju belega baleta Ancelottiju kajpak ni preostalo drugega, kot da je posegel po menjavi, v napad je namesto Benzemaja, ki se je trudil, a ni imel dovolj moči za vseh 90 minut, na teren poslal v zadnjem obdobju precej vročega Javierja Chicharita Hernandeza. Gostitelji so aktivirali vse topove, večkrat je bilo vroče v kazenskem prostoru Juventusa, ki pa je imel v 70. minuti v svojih rokah vozovnico za Berlin.

Vendar pa je ni znal izkoristiti. Marchisio se je znašel iz oči v oči s Casillasom, ki pa je bravurozno posredoval in svoje moštvo zadržal v igri za napredovanje. Na drugi strani se je na vse kriplje trudil zadeti predvsem Bale, ki je do 75. minute ustrelil že šestkrat, največkrat v tej sezoni med evropsko elito. Trener gostov Allegri je bil očitno zadovoljen s tedanjim izkupičkom, zato je v 79. minuti iz igre potegnil Andreo Pirla in ga kajpak zamenjal z branilcem Andreo Barzaglijem.

Juventusov trener je v finišu pridobival čas s še eno menjavo, namesto strelca odločilnega gola Morate, ki je najučinkovitejši Španec v tej sezoni lige prvakov, je priložnost dobil Fernando Llorente, ki je doslej v karieri Realu zabil že sedem golov. In prav on je v 88. minuti pripravil gostom še drugo zaključno žogo, a je tudi ta ostala neizkoriščena. Bask je poslal uporaben predložek Pogbaju, ki je imel čas, preden je ustrelil, a je sprožil ravno v Casillasa, ki je žogo odbil. Domači navijači so si vsaj za trenutek oddahnili, Pogba pa je šel takoj na klop, nadomestil ga je Roberto Pereyra.

Madridčani so obupno poskušali z vseh koncev in krajev, a se jim ni prav nič izšlo. Nogometaši Juventusa so v zadnjih izdihljajih obračuna mojstrsko čuvali izid in ga nedotaknjenega pripeljali pod streho, s čimer so si utrli pot v svoj osmi finale lige prvakov, toda šele drugega v tem stoletju. Naposled Realu ni pomagala niti statistika, ki je bila v celoti na njegovi strani - 53-odstotna posest žoge, priložnosti za gol 22:8, streli na gol 5:4 in mimo vrat 14:3, koti 8:6. A kaj, ko je Cristiano Ronaldo zadnji strel v okvir Buffonovih vrat sprožil že v 41. minuti ...

 

REAL MADRID : JUVENTUS 1:1 (1:0)

Strelca: 1:0 - Cristiano Ronaldo (23., 11-m), 1:1 - Alvaro Morata (57.).

Real Madrid (4-3-3): Iker Casillas (kapetan), Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Daniel Carvajal, Toni Kroos, James Rodriguez, Isco, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema (od 67. Javier Chicharito Hernandez), Gareth Bale.

Juventus (4-3-1-2): Gianluigi Buffon (kapetan), Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Stephan Lichtsteiner, Patrice Evra, Paul Pogba (od 89. Roberto Pereyra), Claudio Marchisio, Andrea Pirlo (od 79. Andrea Barzagli), Arturo Vidal, Alvaro Morata (od 84. Fernando Llorente), Carlos Tevez.