Liga prvakov kot v času Eusebia in Puskasa

Kevina Kampla kljub porazu najbolje ocenili Nemci, Italijani in Španci. Dobro kaže tudi vratarju Janu Oblaku.

Objavljeno
22. februar 2017 22.15
FBL-EUR-C1-LEVERKUSEN-ATLETICO MADRID
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Nogometna družina ne pomni učinkovitosti v ligi prvakov, kakršno so v torek prikazali v Manchestru in Leverkusnu. Del zgodovinskega večera sta bila slovenska reprezentanta Jan Oblak in Kevin Kampl, ki bi štadion BayArena resda lahko zapustila boljše volje.

Torkovi strelci so dvignili povprečje golov na tekmo na okroglih 7, kar je bolj spominjalo na hokejsko tekmo Olimpije v EBEL kot na izločilne boje v ligi prvakov. Dejansko bo 21. februar 2017 zapisan v zgodovino kot dan z najvišjim povprečjem v sodobni ligi prvakov, torej po reformi pred sezono 1992/93. Prav tako je zavidljivo število 29 golov na prvih šestih tekmah 1/8 finala lige prvakov – v sezonah 2003/04 in 2006/07 je padlo 29 golov na vseh 16 tekmah osmine finala skupaj.

Če bi za primerjavo vzeli najvišjo raven v nogometu, finale lige prvakov, bi ugotovili, da sta se le dva končala z več kot sedmimi goli, in še to v obdobju pristnega romantičnega nogometa. Real Madrid in Eintracht sta leta 1960 ponudila navijačem deset golov (7:3), kar se je tudi spodobilo za rekorden obisk finalne tekme – na Hampden Parku v Glasgowu, na katerem bo 26. marca gostovala Slovenija, se je zbralo 127.621 gledalcev. Dve leti pozneje je potegnil kratko Real, ko ga je v Amsterdamu porazila Benfica; tedaj je zabil gol za končnih 5:3 legendarni Eusebio, Madridčanom pa ni pomagal niti »hat-trick« še ene legende, Ferenca Puskasa. Kako močna je Benfica, so se osem let pozneje prepričali Ljubljančani – Olimpija je na legendarnem Bežigradu še ustavila Portugalce (1:1), v Lizboni pa je imel strelski šov petkratni strelec Eusebio (8:1), zeleno-belih niso rešili niti velemojstri Branko Oblak, Danilo Popivoda in Vili Ameršek.

Tekmi v Leverkusnu in Manchestru sta bili resda poglavje zase. Najbolj posrečeno je opisal razplet merjenja moči med Bayerjem in Atleticom komentator nemškega dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung: »Na BayAreni sta se pomerila izjemno nadarjeno moštvo Leverkusna in klub, ki pripada absolutnemu evropskemu vrhu. Razplet z 2:4 je logičen.« Res, Atletico pod vodstvom Diega Simeoneja najbrž ni zaman dvakrat igral v finalu lige prvakov, in četudi je obakrat potegnil kratko v mestnem derbiju z Realom, sodi med evropske supersile. Nemci (povprečna starost 23,8 leta) v nobenem trenutku tekme niso mogli nadigrati Špancev, pri čemer je zanimivo, da je bil slovenski reprezentant Kevin Kampl nemara najboljši nogometaš Leverkusna in najmanj kriv za »blitzkrieg« Atletica. Kamplu so prisodili najvišjo oceno tako Nemci (3,5), Italijani (6,5) kot Španci (2 zvezdici tako kot vratar Leno).

V seštevku so nogometaši Atletica pretekli večjo razdaljo (116:110 v km), kar je pripomoglo k njihovemu boljšemu izhodišču za nasprotne napade, s katerimi so luknjali Bayerjevo obrambo. Kampl je kljub pozitivni individualni oceni zapustil BayAreno sklonjene glave, Jan Oblak ni dočakal priložnosti. Morda se bo Škofjeločan vrnil med vratnici prej, kot se zdi: madridski športni dnevnik Marca je namreč podelil le eno zvezdico trem članom udarne enajsterice, ob branilcu Gimenezu in krilnemu adutu Carrascu prav vratarju Moyi ...

Še večji delež (57,1 %) k rekordni torkovi beri 14 golov so prispevali v Manchestru, kjer so videli enega večjih nogometnih zasukov v zadnjem času. Neprepričljivi Manchester City je zavoljo spleta sreče in kakovosti spremenil zaostanka z 1:2 in 2:3 v zmago s 5:3, pri čemer je blestel argentinski napadalec Sergio Agüero. »Kun« se je s 27. golom v ligi prvakov prebil na tretje mesto med Južnoameričani in zaostaja le za prejemnikoma zlate žoge Lionelom Messijem (93) in Kakajem (30). Monaco bi si po prikazanem zaslužil najmanj remi in že danes lahko odštevamo dneve do zanimive povratne tekme v Monte Carlu.