Bohar v sodniškem podaljšku našel pot v Maccabijevo mrežo

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 3. kola kvalifikacij lige prvakov premagali Maccabi iz Tel Aviva z 1:0.

Objavljeno
30. julij 2014 18.29
SOCCER-CHAMPIONS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 3. kola kvalifikacij lige prvakov v Ljudskem vrtu premagali Maccabi iz Tel Aviva z 1:0.

Že pred tekmo je prišlo do manjšega incidenta, saj je približno petdeset protesnikov je na pobudo Gibanja 29. oktober protestiralo zoper nasilje v Gazi.

Prvi polčas je postregel s terensko premočjo gostov (64%) in podjetnejšo igro Maribora (razmerje v strelih 7:4), vendar je ostalo pri izidu 0:0. Moštvi sta tudi v nadaljevanju neuspešno napadali, odločitev o zmagovalcu pa je padla v 94. minuti, ko je Damjan Bohar izkoristil podajo Amirja Derviševića in postavil končni izid 1:0.

Povratna tekma bo v torek v ciprski Larnaki, saj Maccabi zaradi vojnih razmer v državi svojih domačih tekem ne igra na lastnem štadionu.

Zmagovalec dvoboja tretjega kola kvalifikacij si bo že zagotovil nastop v skupinskem delu evropske lige, obenem pa bo ostal v igri za udeležbo v ligi prvakov.

Prvi polčas

Gostujoče moštvo je po prvem sodniškem žvižgu hitro krenilo v napad in že v drugi minuti resno ogrozilo mariborska vrata. Tal Ben Haim je pravočasno ujel žogo na levi strani in jo podal v kazenski prostor, kjer je z glavo sprožil Eran Zahavi, domači čuvaj mreže Jasmin Handanović pa je žogo odbil v kot.

Domačini so prvi nevarni akciji izpeljali v 15. minuti. Najprej je vratar Juan Pablo ustavil nevaren strel Dareta Vršiča z razdalje, v nadaljevanju akcije pa je imel svojo priložnost še Agim Ibraimi, ki je iz bližine meril prek vrat.

Štajersko moštvo je imelo štiri minute kasneje na voljo udarec iz kota, po katerem je z enajstih metrov udaril Željko Filipović in žogo poslal prek gola.

Maccabi je v 28. minuti prekinil mariborsko ofenzivo. Zahavi je sprejel globinsko podajo in žogo s peto poslal do Nose Igieborja, ta pa je z desne strani kazenskega prostora sprožil mimo desne vratnice.

Izraelski nogometaši so imeli ob koncu prvega polčasa žogo več v svojih nogah (68%), Mariborčani pa so čakali na svoje priložnosti iz protinapadov. Še posebej nevaren je bil Mitja Viler, ki je v 38. in 39. minuti v kazenski prostor poslal dva uporabna predložka, ki pa ju njegovi soigralci niso izkoristili.

Zadnja priložnost prvega polčasa je pripadla Maccabiju. Amir Dervišević je na svoji polovici ustavil prodirajočega Edena Ben Basata in prejel rumeni karton. Prosti strel je izvedel Zahavi, njegov strel pa je končal v naročju Handanovića.

V prvih 45 minutah so Mariborčani vknjižili več strelov (7:4), posest žoge pa je bila na strani Maccabija (64:36).

Drugi polčas

Domači trener Ante Šimundža med premorom ni opravil menjave, gostje pa so naredili eno spremembo in Gala Albermana zamenjali z Omrijem Ben Harushom.

Slovenski prvak je drugi polčas začel obetavno. Dare Vršič je v 49. minuti izvedel prosti strel z desne strani, njegovo podajo je proti golu preusmeril Agim Ibraimi, vratar Juan Pablo pa je žogo s skrajnimi močmi odbil v kot.

Po desetih minutah nadaljevanja so bili Mariborčani ponovno zelo nevarni, Dervišević je udaril z roba kazenskega prostora, vratar Juan Pablo pa je žogo odbil v kot.

Domači so nevarno ogrožali izraelska vrata, vendar njihovi napadi niso obrodili sadov. Mariborski trener Šimundža se je nato v 62. minuti odločil za prvo osvežitev moštva, namesto Jeana-Philippa Mendyja je v igro poslal Marcosa Tavaresa.

Izraelci so v 64. minuti izpeljali protinapad in Eden Ben Basat je sam stekel proti mariborskim vratom, na srečo domačih pa je v zadnjem trenutku uspešno posredoval Marko Šuler. Agim Ibraimi je v 78. minuti neuspešno poskusil z razdalje, le nekaj trenutkov kasneje pa je zapustil zelenico in svoje mesto prepustil novincu Sintayehuju Sallalichu.

Gostje so si v 85. minuti priborili udarec iz kota, ki ga je izvedel Zahavi in nevarno podal proti vratom, Jasmin Handanović pa je ostal zbran in je žogo odbil prek vrat. V 90. minuti je na svoj račun prišel domači novinec Sallaich, ki je dobro preigraval in sprožil v spodnji desni kot, Juan Pablo pa se je izkazal z odlično obrambo.

Ko je že kazalo, da se bo tekma razpletla brez zmagovalca, so Mariborčani v 94. minuti vendarle dosegli zmagoviti gol. Štajerci so akcijo začeli na desni strani, kjer je Marcos Tavares že premagal vratarja Juana Pabla, vendar so domačini žogo izbili z golove črte, v nadaljevanju akcije pa je Dervišević podal do Boharja, ki je z glavo zadel za končnih 1:0.

Šimundža: V torek ne smemo samo braniti prednosti

»Vsekakor danes nismo računali, da bi šli na izid, a zavedati se moramo, da sta potrebni dve dobri tekmi. Današnja je bila točno takšna, kot smo si jo predstavljali. Že od začetka smo iskali svoje priložnosti, vztrajali do konca in vsi, ki so vstopili v igro, so dali svoj maksimum. Zmaga je rezultat tega, z izkušnjami smo prišli do ugodnega izida. Prihodnji teden pričakujemo, da bomo šli naprej. Danes smo vedeli, kje ima Maccabi moč, kako igra. Vedeli smo, kako lahko ogrozimo Maccabi, ko smo pokazali, da smo ambiciozni, so se umirili in prišli smo skozi obrambo. Po mojih informacijah je bila že Tavaresova žoga čez črto, a tu nimamo kaj. Vsekakor bo v torek strategija drugačna, kot pa bi bila pri izidu 0:0, imamo prednost, ki je ne gre samo braniti, tudi na Cipru bomo iskali zadetek,« je po tekmi povedal mariborski trener Ante Šimundža.

 

Liga prvakov, tretje kolo kvalifikacij

Maribor - Maccabi Tel Aviv 1:0 (0:0)

(Bohar 94.)

Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Bohar, Dervišević, Filipović, Vršič, Ibraimi (od 78. Sallalich), Mendy (od 62. Tavares).

Maccabi: Juan Pablo, Yeini, Tibi, Carlos Garcia, Špungin, Alberman (od 46. Ben Haruš), Radi, Igiebor (od 58. Einbinder), Ben Haim (od 89. Margolis), Zahavi, Ben Basat.

Rumeni kartoni: Dervišević; Yeini, Juan Pablo.

Streli v okvir: Maribor 5, Maccabi 4.

Streli mimo gola: Maribor 9, Maccabi 4.

Udarci iz kota: Maribor 6, Maccabi 5.

Prekrški: Maribor 9, Maccabi 14.