Liga prvakov: Barcelona in PSG na pol poti do četrtfinala

Barcelona je na prvi tekmi osmine finala premagala Man. City z 2:0, PSG pa se je znesel nad Bayerjem (4:0).

Objavljeno
18. februar 2014 15.37
Posodobljeno
18. februar 2014 19.00
FBL-EUR-C1-LEVERKUSEN-PSG
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Manchester/Leverkusen - Nogometaši Barcelone so na prvi tekmi osmine finala premagali Manchester City z 2:0 in si zagotovili lepo popotnico pred povratnim dvobojem, isto pa je storil tudi Paris Saint-Germain, ki je bil s 4:0 boljši od Bayerja.

Ključni dogodek na tekmi med Manchester Cityjem in Barcelono se je zgodil v 53. minuti, ko je domači branilec Martin Demichelis kot zadnji mož v obrambi podrl Lionela Messija in si prislužil rdeči karton, glavni sodnik Jonas Eriksson pa je pokazal na belo točko, čeprav se je prekršek zgodil izven kazenskega prostora. Messi je prevzel odgovornst za izvajanje enajstmetrovke in zadel za 1:0, končni rezultat pa je v 90. minuti postavil Daniel Alves.

Druga tekma je bila povsem enostranska, saj je Paris Saint-Germain v gosteh premagal Bayer s 4:0. Parižani so povedli v tretji minuti z golom Blaiseja Matuidija, nato pa je na sceno stopil švedski napadalec Zlatan Ibrahimović in v 38. minuti povišal na 2:0, štiri minute kasneje pa z izjemnim strelom zadel še drugič (ta gol si lahko ogledate v spodnjem videu). PSG je v drugem polčasu zadel še enkrat, in sicer se je med strelce v 88. minuti vpisal rezervist Yohan Cabaye.

Povratni tekmi bosta 12. marca.

Prvi polčas: City prepustil pobudo Barceloni

Uvodne minute na Etihadu niso prinesle veliko dogajanja. Domači so se posvetili branjenju in pustili nasprotniku, da ima posest nad žogo (73:27 v odstotkih), ki pa je bila jalova, saj Katalonci proti nasprotnikovemu golu niso sprožili niti enega strela.

Sinjemodri so v 17. minuti izvedli enega redkih protinapadov, ki pa se je po strelu Davida Silve končal s prekrškom Alvara Negreda nad vratarjem Victorjem Valdesom. Španski napadalec Negredo je dve minuti kasneje sprejel podajo Silve in prodrl po desni strani in poslal predložek pred gostujoči gol, vendar pa tam ni bilo nobenega njegovega soigralca, ki bi žogo potisnil v mrežo.

Domači nogometaši so si v 25. minuti priigrali najlepšo priložnost na tekmi. David Silva je na levi strani izsilil prekršek Daniela Alvesa, ki si je prislužil rumeni karton. Pri Cityju so poslali predložek v kazenski prostor, kjer je Yaya Toure preskočil Victorja Valdesa in žogo udaril proti golu, kjer pa so bili številni nogometaši Barcelone. Ti so dali čas svojemu vratarju, da se je hitro vrnil na golovo črto in posredoval pred Tourejem.

Barcelona se je hitro odzvala na priložnosti Cityja in dvakrat ogrozila nasprotnikova vrata. Prvo priložnost je zapravil Lionel Messi, ki je v 31. minuti z roba kazenskega prostora sprožil prek vrat, minuto kasneje pa je nevarno poskusil Xavi Hernandez, čigar poskus je z obrambo ustavil Joe Hart.

Zadnja priložnost v prvem polčasu je pripadla sinjemodrim. Španski vezist Jesus Navas je z desne podal v kazenski prostor do rojaka Negreda, ki pa je z glavo poslal žogo mimo desne vratnice.

V prvem polčasu je imela Barcelona žogo več v svojih nogah (62:38), Manchester City pa je sprožil več strelov (6:3).

Drugi polčas: Barcelona izkoristila izključitev Demichelisa

Katalonski nogometaši so v drugem polčasu nadaljevali s svojo prevlado, kar se jim je obrestovalo v 53. minuti. Takrat je branilec Martin Demichelis kot zadnji mož z drsečim štartom podrl rojaka Lionela Messija in si prislužil rdeči karton, Barcelona pa je imela za nameček še enajstmetrovko, pa čeprav je bil prekršek storjen zunaj kazenskega prostora. Odgovornost za izvedbo najstrožje kazni je prevzel Lionel Messi, ki je žogo poslal po sredini za vodstvo z 1:0.

Pri Cityju so se nemudoma odzvali na izključitev svojega branilca in so opravili dve menjavi, vstopila sta Samir Nasri in Joleon Lescott, z igrišča pa sta odšla Jesus Navas in Aleksandar Kolarov.

Igra se je v nadaljevanju povsem nagnila na stran Barcelone, ki je med 67. in 68. minuto dvakrat nevarno napadla. Najprej je Daniel Alves prodrl po desni strani in podal Xaviju Hernandezu, ki je z roba kazenskega prostora sprožil prek vrat, nato pa je Alves znova napadel po desni strani in poskusil z diagonalnim strelom, ki pa je zletel mimo desne vratnice.

Nogometaši Manchester Cityja so bili ob številčni premoči Barcelone v podrejenem položaju, vendar niso bili nenevarni. Najbližje izenačenju so bili v 77. minuti, ko je Pablo Zabaleta z desne strani podal do Davida Silve, ta je sprožil z desnico, vendar mu je veselje preprečil Victor Valdes.

Po štirih minutah nadaljevanja je Barcelona dosegla še drugi gol na tekmi, potem ko je Gerard Pique izkoristil podajo Cesca Fabregasa, vendar so sodniki gol neupravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja Fabregasa in ostalo je pri minimalnem vodstvu gostov.

Ti so tekmo odločili v 90. minuti, ko je rezervist Neymar s podajo zaposlil Alvesa, ta pa je po desni prodrl proti golu Cityja in s strelom med nogama premagal Harta za končnih 2:0.

 

PSG hitro odločil zmagovalca

Francoski Paris Saint-Germain je že v prvem polčasu tekme z Leverkusnom dosegel tri gole (3:0). Parižane je v vodstvu popeljal Blaise Matuidi, preostala dva sta bila delo Zlatana Ibrahimovića.

Švedski napadalec je v 38. minuti izkoristil enajstmetrovko, nato pa je v 42. minti z izjemnim strelom povišal na 3:0 (njegov drugi gol si lahko ogledate v spodnjem videu). Parižani so v drugem polčasu vknjižili še četrti gol, po podaji Lucasa je bil strelec rezervist Yohan Cabaye.

 

Osmina finala (prvi tekmi)

Manchester City - Barcelona 0:2 (0:0)

(Messi 54./11-m, Alves 90.)

 

Manchester City: Hart, Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy, Navas (58./Nasri), Fernandinho, Yaya Toure, Kolarov (58./Lescott), Silva, Negredo (74./Džeko).

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Mascherano, Alba, Busquets, Xavi, Fabregas (86./Roberto), Sanchez (73./Neymar), Messi, Iniesta.

------------------------------------------------------------------------------------

Bayer Leverkusen - Paris Saint-Germain 0:4 (0:3)

(Matuidi 3., Ibrahimović 38./11-m, 42., Cabaye 88.)

 

Bayer: Leno, Hilbert, Spahić, Toprak, Guardado, Bender, Rolfes (46./Reinartz), Castro, Sam (62./Wollscheid), Kiessling, Son (46./Brandt).

PSG: Sirigu, Van der Wiel, Alex, Thiago Silva, Maxwell, Veratti, Thiago Motta, Matuidi (67./Cabaye), Lucas, Ibrahimović, Lavezzi (76./Pastore).