Zgodovinsko: Ljudski vrt ni padel niti pred velikim Chelseajem

V poslastici lige prvakov sta se Maribor in Chelsea razšla z 1:1. Zadela sta Ibraimi in Matić, Hazard zgrešil z bele točke.

Objavljeno
05. november 2014 12.43
Posodobljeno
05. november 2014 18.30
nogomet
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Slovenski šampioni, nogometaši Maribora, so v četrtem kolu skupine G lige prvakov vpisali eno največjih točk v klubski zgodovini, saj so se z velikim in favoriziranim Chelseajem razšli z 1:1. Tribune nabito polnega Ljudskega vrta so eksplodirale v 50. minuti, ko je nemočnega vratarja gostov Petra Čecha ukanil makedonski reprezentant Agim Ibraimi. Domače vodstvo je razbesnelo goste, ki so z vsemi topovi udarili proti vijoličastim vratom, kar se jim je obrestovalo v 73. minuti, ko je za izenačenje poskrbel Nemanja Matić. Glavni junak obračuna je bil čuvaj mariborske mreže Jasmin Handanović, ki je v končnici ubranil - resda slabo izvedeno - enajstmetrovko Edena Hazarda.

PREBERITE ŠE:

Mourinho bo užival v bučnem Ljudskem vrtu
G. Posebni
Zelo dober posel pred nocojšnjo tekmo: zasedeni so vsi hoteli
Chelsea za spektakel pod Kalvarijo
Abramovič kot tajni agent 007
Ključ do mariborskega uspeha je tudi brezhibna taktika
Športni pogled: Maribor v rahli krizi, a Chelsea je porok za spektakel

Mariborčani tako ostajajo nepremagani tudi po peti domači tekmi v tej sezoni lige prvakov in njenih kvalifikacij. S tem so varovanci trenerja Anteja Šimundže popravili vtis s prejšnjega medsebojnega obračuna z Londončani, ki so bili pred domačimi navijači na Stamford Bridgeu krepko boljši z bolečih 6:0. Vijoličasti so bili sploh prvi v tej sezoni, ki Chelseaju niso dovolili zadeti v prvem polčasu, kar je karizmatičnega Joseja Mourinha prisililo, da je s klopi potegnil tudi povratnika Diega Costo, ki pa je ostal glavni dolžnik z nekaj zapravljenimi velikimi priložnostmi. Zdaj Mariborčane čez tri tedne čaka gostovanje pri Sportingu, 10. decembra pa bo Ljudski vrt znova pokal po šivih, ko bo gostoval Schalke.

PRVI POLČAS

Domači trener Ante Šimundža je nekoliko presenetil z začetno enajsterico, saj v osrečje obrambe tokrat ni uvrstil Marka Šulerja, temveč je namesto njega priložnost dobil Brazilec Arghus. Razvpiti Portugalec na klopi Londončanov Jose Mourinho je v ogenj poslal vse najboljše može, ki so dali hitro vedeti, da želijo kar najhitreje utišati nabito polne tribune Ljudskega vrta, na katerih je bilo le stežka možno najti prost sedež.

Najprej je bil v prvem planu povratnik na Otok Didier Drogba, ki je sprva le nekoliko ogrel dlani domačega čuvaja mreže Jasmina Handanovića, v enajsti minuti pa ga je postavil na resno preizkušnjo, a se je ljubljanski vratar izkazal z odlično obrambo. A tudi vijoličasti so hitro dokazali, da ne želijo biti zgolj nemi opazovalci novega Chelseajevega šova, v 15. minuti so bili zelo zelo blizu gola, svojega tretjega v tej sezoni lige prvakov.

Kapetan Marcos Tavares se je lepo otresel tekmečevih branilcev in sam vtekel proti vratom prekaljenega Petra Čecha, a se mu ni posrečila diagonalna podaja do mladega zvezdnika Luke Zahovića. Ta je sicer žogo še spravil do Sintayehuja Sallalicha, njegov strel pa je John Terry požrtvovalno odbil nazaj v polje. Gostitelji so dobili potrdilo, da je tudi vodilni angleški prvoligaš premagljiv, Mourinho pa je sploh prvič na tekmi skočil na noge in podelil nekaj napotkov svojim varovancem.

Gostje so resda izgubili del začetnega zaleta, a še vedno tu in tam zrežirali kako zrelo priložnost. V 23. minuti je Willian ostro podal pred mariborski gol, Handanović je žogi le rahlo spremenil smer, a jo poslal naravnost na nogo Nemca Andreja Schürrleja. Napadalec, ki bo ravno jutri dopolnil 24 let, pa žoge ni dobro zadel, meril je namreč nekam tja v tribune, za nameček je stranski sodnik še dvignil zastavico in naznanil prepovedan položaj.

V 41. minuti je z levico četrti strel gostov v okvir Handanovićevih vrat sprožil Eden Hazard, a je Ljubljančan na začasnem delu na Štajerskem žogo odbil v kot. Londončani so igrali moško, čvrsto, na robu grobega, a jim je sodnik, Italijan Daniele Orsato, nekoliko robustnejšo predstavo mirno dovoljeval, za kar si je nekajkrat prislužil tudi koncert žvižgov s tribun. Gostje so bili cel polčas precej več pri žogi (59 %), a je čvrsta domača obramba izničila vse njihove napadalne poskuse.

Še pred odmorom je Mourinho na ogrevanje poslal Diega Costo in Oscarja in s tem napovedal, da bo že v začetku drugega polčasa nekoliko prevetril zasedbo. Ekipi sta prvi del pripeljali pod streho brez doseženih golov, kar je bila nagrada za hrabro in požrtvovalno igro slovenskih šampionov, ki jim hud poraz s prejšnjega medsebojnega obračuna na Stamford Bridgeu (0:6) očitno ni spodrezal kril. Statistika je bila tudi tokrat resda na strani Chelseaja, ki je prevladoval tako pri strelih v okvir vrat (4:2) kot pri kotih (3:1).

DRUGI POLČAS

Gromek aplavz številnih zadovoljnih navijačev in glasno skandiranje »Mi smo Maribor!« sta bila dokaz, da je bil prvi polčas Šimundževe čete res več kot spodoben. Še več: Mariborčani si lahko štejejo v čast, da so sploh prvi v tej sezoni poskrbeli, da ni Chelsea do odmora niti enkrat zatresel tekmečeve mreže. Tudi Mourinho ni bil zadovoljen z učinkom svojih varovancev, zato je takoj na začetku nadaljevanja v ogenj poslal povratnika, prvega strelca Diega Costo.

!!! In ko je bilo pričakovati, da bodo Londončani pritisnili na plin in vse sile usmerili v napad, jim je načrte v 50. minuti prekrižal Agim Ibraimi. Na robu kazenskega prostora je lepo sprejel odbito žogo, si jo nastavil na nogo, za hip počakal, nato pa mojstrsko usekal v oddaljeni kot in suvereno ukanil nemočnega Čecha. Maribor si je tako priigral senzacionalno vodstvo, tribune so eksplodirale, plameni bakel so zadimili štadion. !!!

Kajpak gostom ni preostalo drugega, kot da so skušali po hitrem postopku poravnati rezultat in se izvleči iz godlje. V 57. minuti niso bili daleč, rezervist Costa je imel priložnost za izenačenje, a je iz bližine meril previsoko. Že v 56. minuti je Mourinho ostal brez možnosti menjav, saj je poleg Coste z rezervne klopi na igrišče poslal tudi že Oscarja in Ramiresa. A v novi priložnosti so se spet znašli vijoličasti. Po natanko uri igre je Mitja Viler na drugi vratnici čudovito zaposlil Luko Zahovića, ki s štirih, petih metrov ni znal zatresti mreže, temveč žogo poslal visoko prek vrat. Zgrešil je, kar je bilo skoraj nemogoče zgrešiti ...

!!! Angleški velikan je pritiskal, poskušal z nevarnimi napadi, Šimundža pa je skušal njegov nalet zaustaviti s prvo menjavo, Zahovića je zamenjal Francoz Jean-Philippe Mendy. A le hip zatem, v naslednjem napadu, je bil izid že poravnan. Kapetan John Terry je žogo podaljšal do Nemanje Matića, ki je z glavo matiral Handanovića. Srb je dosegel svoj drugi gol v tej sezoni lige prvakov, vknjižil je tudi odločilnega za zmago na gostovanju pri Sportingu. !!!

Igra se je razplamtela, priložnosti, predvsem gostov, so se vrstile ena za druge, a se mreži zlepa nista hoteli več zatresti. Glavni osmoljenec je bil Diego Costa, ki se je nekajkrat znašel v čudoviti priložnosti, a učinka ni bilo. Še najbližje je bil v 75. minuti. Streljal je tik pod prečko, Handanović pa je s panterskim skokom žogo s skrajnimi napori poslal v kot. No, Ljubljančan med vratnicami Maribora pa se je še posebej izkazal v 86. minuti. Viler je v kazenskem prostoru zrušil Edena Hazarda, sodnik je brez omahovanja pokazal na belo točko, ki jo je izvedel kar Belgijec sam. Vendar pa je to storil mlahavo in je žogo poslal naravnost v vratarja, ki jo je brez pretiranih težav odbil in slovenskim šampionom zagotovil gromozansko točko.

Vijoličasti so se tako dokopali do bržčas največje točke v klubski zgodovini, Chelsea pa po štirih kolih ostaja neporažen, doslej je vpisal po dve zmagi in remija. Na račun razpleta druge tekme četrtega kola skupine G, v kateri je Sporting s 4:2 odpravil zasedbo Schalkeja, je slovenski šampion zdrsnil na zadnje mesto na razpredelnici, a je pred neposrednima tekmecema za drugo oziroma tretje mesto v skupini v prednosti v tem, da je že spravil pod streho oba dvoboja s prvim favoritom skupine Chelseajem.

Londončani so imeli statistiko povsem na svoji strani: več so imeli žogo v svoji posesti (58 %), pripravili so si več nevarnih priložnosti (21:11) ter zmogli precej več strelov v okvir vrat (10:3) in kotov (6:2). Prvi junak obračuna je zagotovo Jasmin Handanović, ki je v svojo statistiko dodal devet novih obramb, Petr Čech je zbral zgolj dve. »Vedeli smo, kaj nas čaka, odigrali smo fantastično tekmo, bili enakovredni favoriziranemu tekmecu, z nekaj sreče bi lahko celo zmagali,« je takoj po tekmi jedrnato strnil vtise trener Maribora Ante Šimundža.

MARIBOR : CHELSEA 1:1 (0:0)

Strelca: 1:0 - Agim Ibraimi (50.), 1:1 - Nemanja Matić (73.).

Maribor: J. Handanović, Rajčević, Viler, Arghus, Filipović, Sallalich (od 90+2. N'Diaye), Ibraimi (od 90. Bohar), Stojanović, Mertelj, Tavares (kapetan), Zahović (od 73. Mendy).

Chelsea: Čech, Ivanović, Luis Filipe (od 56. Ramires), Zouma, Terry (kapetan), Fabregas, Hazard, Matić, Willian (od 46. Oscar), Drogba, Schürrle (od 46. Costa).

Sporting : Schalke 4:2 (1:1)

Sarr 26., Jefferson 52., Nani 72., Slimani 90+1.; Slimani avt. 17., Aogo 88.

VRSTNI RED SKUPINE G

1. Chelsea 4 2 2 0 9:2 8
2. Schalke 4 1 2 1 8:9 5
3. Sporting 4 1 1 2 8:8 4
4. Maribor 4 0 3 1 3:9 3