Liga prvakov: Milančani na San Siru porazili Barcelono

Nogometaši Milana so na prvi tekmi osmine finala z 2:0 premagali Barcelono, dvoboj Galatasarayja in Schalkeja brez zmagovalca.

Objavljeno
20. februar 2013 14.52
Posodobljeno
20. februar 2013 17.00
Turkey Soccer Champions League
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Milano - V nogometni ligi prvakov sta danes potekala dvoboja osmine finala, na katerih je Milan z 2:0 porazil Barcelono, Galatasaray in Schalke pa sta se razšla brez zmagovalca (1:1).

Milančani so na domačem San Siru povsem ustavili Barcelono, ki je imela žogo več v svojih nogah (56:35), a je v 90. minutah sprožila le šest strelov na nasprotnikova vrata. Na drugi strani so domači vztrajno čakali na svoje priložnosti in povedli v 57. minuti prek Kevina Princea Boatenga, za končnih 2:0 pa je devet minut pred koncem zadel Sulley Muntari. Domači nogometaši so s tem prekinili niz Barcelone, ki proti Milanu ni izgubila na zadnjih sedmih medsebojnih obračunih, nazadnje se je to zgodilo 20. oktobra 2004.

Na preostalem srečanju je Galatasaray na domačem igrišču proti Schalkeju iztržil le nedoločeni izid (1:1). Za turško moštvo je v 12. minuti zadel Burak Yilmaz, ki je s sedmimi goli prvi strelec te sezone lige prvakov (toliko jih ima tudi Cristiano Ronaldo iz Reala), za nemškega predstavnika pa je v 45. minuti izenačil Jermaine Jones.

Prvi povratni tekmi osmine finala lige prvakov bosta na sporedu 5. marca, ko se bosta srečala Manchester United in Real ter Borussia in Šahtar.

Prvi polčas z redkimi priložnostmi

Domačini so dvoboj začeli z visoko postavitvijo in so nasprotnike pokrivali že na njihovi polovici. Prvo resno priložnost so imeli v peti minuti, ko je Sulley Muntari močno sprožil z razdalje, a je žoga zletela prek vrat. Štiri minute kasneje so prvič nevarneje zapretili tudi gostje. Jordi Alba je prodrl po levi strani in podal v sredino, tam pa je pred njegovim soigralcem Pedrom posredoval Philippe Mexes. Že v naslednji minuti se je za strel odločil napadalec Barcelone Lionel Messi, a je njegov poskus blokiral Cristian Zapata.

Gledalci dvoboja na San Siru so v 16. minuti videli najobetavnejši akciji domačega vodstva. Najprej je v 16. minuti po levi strani stekel Stephan El Shaarawya, mu je v zaključku ušla žoga, tako da jo je izbil branilec Carley Puyol. Tik za tem je po podaji iz kota sprožil Kevin Prince Boateng, a je njegov poskus zletel mimo leve vratnice Barceloninega gola.

Nogometaši Milana so se v prvih tridesetih minutah dobro zoperstavljali igralcem Barcelone, ki so imeli žogo več časa v svojih nogah (64:36), razmerje v strelih pa je bilo 2:2. Domačini so v 34. minuti igre izvedli novo nevarno akcijo, Boateng je z desne strani podal El Shaarawyju, vendar je bil slednji pred nasprotnikovim golom le za las prekratek, tako da je žoga končala v naročju vratarja Victorja Valdesa. Ta je bil na prvem mestu tudi v 45. minuti, ko je ujel predložek Ignazia Abateja z desne strani Milanovega napada.

To je bila tudi zadnja priložnost v prvem polčasu, v katerem sta moštvi skupaj sprožili le pet strelov (Milan 3, Barcelona 2).

Thomson spregledal igro z roko, Boateng zadel

Po povratku iz slačilnic za ekipi na igrišče pritekli v enakih postavah kot na začetku tekme. Prve minute nadaljevanja so bile v znamenju Barcelone, ki je imela prevlado pri posesti nad žogo, a si ni priigrala nobene priložnosti.

Domači so to kaznovali v 57. minuti, ko je po podaji s prostega strela sprožil Riccardo Montolivo, žoga je v roko zadela njegovega soigralca Zapato, a je glavni sodnik Craig Thomson to spregledal. Ponujeno priložnost je izkoristil Kevin Prince Boateng, ki je z močnim strelom premagal Victorja Valdesa.

Barcelona je po prejetem golu še naprej igrala svojo prepoznavno igro s številnimi podajami in poskušala prebiti obrambo Milana, ki pa je delovala trdno. Eno izmed redkih izrazitih priložnosti gostov je imel Andres Iniesta, ki je v 76. minuti poskusil z razdalje, a je njegov strel - šele četrti Barcelone na tekmi - zletel mimo leve vratnice gola Christiana Abbiatija. Štiri minute kasneje je s prostega strela udaril še Xavi Hernandez, a je meril previsoko.

Muntari povečal težave gostov

Ravno ko je Barcelona začela prevzemati pobudo in krenila po izenačenje, je sledil hladen tuš. Domači so izpeljali hitro akcijo, Montolivo je podal Niangu, ta je z desne strani na sredini našel El Shaarawyja, ki je z lepo podajo zaposlil Muntarija, ganski nogometaš pa je z diagonalnim strelom zadel za 2:0. Moštvi do konca dvoboja nista več zadeli, tako da imajo Milančani pred povratno tekmo na Camp Nouu lepo prednost.

Vsi rezultati osmine finala (prve tekme)

Milan - Barcelona 2:0 (0:0)

(Boateng 57., Muntari 81.)

Galatasaray - Schalke 1:1 (1:1)

(Yilmaz 12.; Jones 45.)

Porto - Malaga 1:0 (0:0)

(Moutinho 56.)

Arsenal - Bayern 1:3 (0:2)

(Podolski 55.; Kroos 7., Müller 21., Mandžukić 77.)

Šahtar Donjeck - Borussia Dortmund 2:2 (1:1)

(Srna 31., Douglas Costa 68.; Lewandowski 41., Hummels 87.)

Real Madrid - Manchester United 1:1 (1:1)

(Ronaldo 30.; Welbeck 20.)

Celtic - Juventus 0:3 (0:1)

(Matri 3., Marchisio 77., Vučinić 83.)

Valencia - Paris Saint Germain 1:2 (0:2)

(Rami 90.; Lavezzi 10., Pastore 43.)