Liga prvakov: naveza Cavani - Lavezzi potopila Chelsea, CSKA presenetil Real

Napoli je na prvi tekmi osmine finala s 3:1 odpravil Chelsea, dvoboj CSKA in Real Madrida se je končal brez zmagovalca (1:1).

Objavljeno
21. februar 2012 16.55
Posodobljeno
21. februar 2012 17.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Izbranci slovitega Joseja Mourinha so v dvoboju osmine finala z CSKA Moskva absolutni favoriti, a so ruski nogometaši na domačem stadionu Lužniki na prvi tekmi vendarle uspeli iztržiti ugoden izid, saj se je tekma končala brez zmagovalca (1:1), Napoli pa je na drugi tekmi na domačem štadionu San Paolo nadigral Chelsea (3:1).

Gostje iz Madrida so tekmo odprli odločno, že v 16. minuti pa je moral zelenico zaradi poškodbe zapustiti francoski napadalec Karim Benzema, tako da je priložnost za igro dobil Gonzalo Higuain. Galaktiki so terensko premoč kronali v 28. minuti, ko je do odbite žoge prišel C. Ronaldo in z močnim strelom iz razdalje zadel za 1:0.

Tudi v drugem polčasu je imel Real več od igre, številne priložnosti je zapravil prav Ronaldo, ki je dvakrat zgrešil praktično povsem prazna vrata. Toda trdoživi Rusi se niso vdali in uspeli v tretji minuti sodnikovega podaljška šokirati »beli balet«, saj je Šved Pontus Wernbloom zadel za 1:1.

Chelsea nemočen brez poškodovanega Terryja

Na drugi tekmi je Napoli gostil Chelsea, ki je nastopil brez kapetana Johna Terryja. Slednji se je namreč poškodoval na tekmi FA pokala pretekli teden proti Portsmouthu, angleški mediji pa ugibajo, ali bo moral kontroverzni zvezdnik tudi na operacijo kolena, kar bi pomenilo, da bi bila sezona zanj bržkone izgubljena.

Italijansko moštvo je tekmo odprlo precej bolje, že 9. minuti je imel najboljši strelec Napolija Edinson Cavani izjemno priložnost, a se je izkazal gostujoči vratar Peter Čeh. Gostitelji so bili tudi v nadaljevanju boljši tekmec, v 19. minuti je Marik Hamšik hitro izvedel protinapad, a je bil še enkrat več na pravem mestu Čeh, ki je njegov strel odbil v kot.

V 28. minuti pa si je domači branilec Paolo Cannavaro privoščil hudo napako, saj je v svojem kazenskem prostoru nesrečno podal do Juana Mate, slednji pa je iz neposredne bližine zlahka zadel za vodstvo Chelsea z 1:0. Londončani so po doseženem golu zaigrali bolj podjetno, a so nogometaši Napolija uspeli pripraviti preobrat. Najprej je v 38. minuti zadel argentinski napadalec Ezequiel Lavezzi, v tretji minuti sodnikovega podaljška pa je Napoli v vodstvo popeljal razigrani Cavani (2:1).

Neustavljiva naveza Lavezzi - Cavani

Tudi drugi polčas se je nadaljeval v silovitem tempu, v uvodnih 15. minutah so bili več pri žogi varovanca Andreja Villasa-Boasa, ki pa si niso priigrali nobene nevarne priložnosti. V 55. minuti je imel po izjemni podaji Cavanija novo lepo priložnosti Lavezzi, a je z levico meril le nekaj centimetrov mimo leve vratnice.

Chelsea je še naprej pritiskal, v 60. minuti je imel polpriložnost Didier Drogba, a je pravočasno odreagirala domača obrambna vrsta. Pet minut kasneje pa je vnovič udarila naveza Cavani - Lavezzi. Urugvajski napadalec je nase lepo navlekel gostujočo obrambo na čelu z vratarjem Čehom in nato s podajo spet našel Lavezzija, ki je še drugič na tekmi žogo le še potisnil v mrežo (3:1) in tako vnovič poskrbel za slavje na štadionu San Paolu.

V 81. minuti bi Napoli lahko povedel že s tremi goli prednosti, a je žogo z golove črte v zadnjem hipu izbil Ashley Cole, v sodnikovem podaljšku pa je priložnost za zmanjšanje zaostanka zapravil še Frank Lampard, končni izid tekme je ostal 3:1.

Liga prvakov, osmina finala (prve tekme)

CSKA Moskva - Real Madrid 1:1 (0:1)

(Wernbloom 90.; C. Ronaldo 28.)

Napoli - Chelsea 3:1 (2:1)

(Lavezzi 38., 65., Cavani 45.; Mata 28.,)

Sreda, 22. februarja (obe tekmi ob 20.45 uri):

Basel - Bayern München

Olympique Marseille - Inter Milano