Liga prvakov: Oblak brez gola tudi v Eindhovnu, City trikrat zadel v Kijevu

V osmini finala lige prvakov sta se PSV in Atletico Madrid razšla z izidom 0:0, Manchster City je s 3:1 premagal Dinamo.

Objavljeno
24. februar 2016 17.44
Posodobljeno
24. februar 2016 17.44
FBL-EUR-C1-PSV-ATLETICO
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - V nogometni ligi prvakov sta prvi tekmi osmine finala odigrala še zadnja dva para: obračun v Eindhovnu, kjer je pri moštvu PSV gostoval madridski Atletico, je minil brez golov (0:0), tudi po zaslugi odličnega vratarja Jana Oblaka, ki pa sicer veliko dela ni imel. Bolj pestro je bilo na tekmi v Kijevu, kjer je Manchester City premagal Dinamo s kar 3:1.

Slovenske nogometne navdušence je kajpak bolj zanimal obračun madridskega moštva, kjer vrata tako sijajno brani Škofjeločan. S svojimi zanesljivimi predstavami navdušuje že vso sezono, v domačem prvenstvu je prejel le 11 zadetkov, na kar 15 tekma je mrežo ohranil nedotaknjeno. Tudi na evropskih zelenicah je doslej prejel le tri gole. Tudi tokrat ni razočaral, v 33. minuti se je izkazal s sijajno obrambo Davyju Pröpperju. To so bili tudi trenutki, ko je bilo pred vrati Atletica najbolj vroče, PSV, ki je imel rahlo prednost v posesti žoge, v napadu brez najboljšega strelca Luuka de Jonga pač ni bil enako učinkovit. Madridčani so najlepšo priložnost imeli le malo pred tem. Antoine Griezmann je sam stekel v protinapad, toda izkazal se je tudi domači vratar Jeroen Zoet in dobro uresničeval zastavljeni cilj, da gostom ne pusti do gola.

V drugem polčasu se je nadaljevala podobna predstava kot v prvem, nekoliko podjetnejši so bili Španci, trener Diego Simeone je v ogenj poslal tudi Fernanda Torresa. Diego Godin je v 62. minuti sicer zatresel mrežo, a pred tem naredil prekršek, ki sodniku ni ušel. Šest minut pozneje pa so nato gostje tudi prišli do dodatne prednosti. Gaston Pereiro je po prekršku nad Godinom moral z igrišča zaradi drugega rumenega kartona. A je PSV strnil obrambne vrste in ob preračunljivi igri favoriziranih gostov dobro zdržal vse napade. Tako svojo priložnost lahko iskal še na povratni tekmi v Madridu.

City zanesljiv v Kijevu

Na drugi tekmi je v Kijevu pri Dinamu gostoval Manchester City in zmagal s 3:1. Pestra tekma je postregla s številnimi priložnostmi, domači so se dobro borili, toda moštvo, ki ga bo v prihodnji sezoni prevzel sloviti Španec Pep Guardiola, je upravičil vlogo favorita in je z eno nogo že v četrtfinalu. Ki ga sicer ni dosegel še nikdar v zgodovini.

City je sicer v Ukrajino pripotoval s popotnico treh zaporednih porazov, Dinamo pa je bil na drugi strani praktično povsem izven tekmovalnega ritma, zadnjo tekmo je odigral v lanskem koledarskem letu. A so domači vseeno zelo podjetno začeli in nekajkrat nevarno ogrozili vrata Joa Harta, že v četrti minuti je moral nad prečko odbiti poskus Andreja Jarmolenka. Toda City je nato zadel že ob prvi konkretnejši priložnosti v 15. minuti. Po strelu Davida Silve iz kota je Dinamova obramba pustila preveč prostora Yayi Toureju, ki je sprejel žogo in jo oddal do odličnega Sergia Agüera, ki je tako goste popeljal v vodstvo. Argentinec je imel še eno odlično priložnost v 22. minuti, je pa na 2:0 še pred koncem polčasa povišal Silva. City je izpeljal odlično akcijo s sredine igrišča, po dolgi podaji Agüera je obrambo premagal Raheem Sterling, ki je nato atraktivno podal na drugo stran do Španca, ta pa kronal Cityjevo premoč v Kijevu. 

V drugem polčasu je Dinamo odločno krenil v lov za Angleži in v 59. minuti domačim navijačem tudi pričaral nekaj upanja. Napako je naredil Nicolas Otamendi in do priložnosti pomagal Vitaliju Bujalskemu, ki je streljal z 20 metrov in zadel za 2:1. Žoga je na poti proti golu spremenila smer in presenetila Joeja Harta. V 78. minuti so znova zagrozili gosti, vendar je strel Fernandinha končal v rokah domačega vratarja Aleksandra Šovkovskega. Končni izid je nato v 90. minuti postavil Toure, ki je imel že nekaj minut pred tem izjemno priložnost, a je žoga zletela predaleč. V zadnji minuti rednega dela pa je nato po preigravanju in izmenjavi s Fernardinhom zabil z levico in še sam poskrbel za bržkone neulovljivo prednost Cityja pred povratno tekmo.


Braga že napredovala

Prvo moštvo, ki se je prebilo v osmino finala evropske lige pa je portugalska Braga. Na povratni tekmi šestnajstine finala se je s Sionom razšla z neodločenim izidom 2:2, napredovala pa zahvaljujoč zmagi v gosteh z 2:1.

Za Brago sta zadela Josue v 27. minuti z bele točke in Nikola Stojilković v 48. minuti, za goste pa je bil dvakrat uspešen Theofanis Gekas v 16. in 29. minuti.

V četrtek nastopi čakajo tudi klube s slovenskimi predstavniki. Fiorentina Josipa Iličića bo gostovala pri Tottenhamu, doma je igrala 1:1, St. Etienne Roberta Berića bo v Baslu Andraža Šporarja branil prednost 3:2 (Slovenca zaradi poškodb ne bosta igrala), Bayer Leverkusen Kevina Kampla, ta prav tako ne bo igral zaradi poškodbe, pa bo doma skušal potrditi zmago 1:0, ki jo je dosegel pri Sportingu iz Lizbone, pri katerem je rezervni vratar Ažbe Jug.

Liga prvakov, osmina finala, prvi tekmi:

PSV Eindhoven : Atletico Madrid 0:0 (0:0)

Prvi postavi:

PSV Eindhoven: Zoet, Brenet, Bruma, Isimat-Mirin, Moreno, Hendrix, Pröpper, Guardado, Pereiro, Locadia, Narsingh.

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Gimenez, Godin, Filipe Luis, Saul Niguez, Gabi, Koke, O. Torres, F. Torres, Griezmann.

Dinamo Kijev : Manchester City 1:3 (0:2)

Bujalski 59.; Agüero 15., Silva 40., Toure 90.

Prvi postavi:

Dinamo Kijev: Šovkovski, Danilo Silva, Dragović, Hačeridi, Vida, Ribalka, Garmaš, Bujalski, Jarmolenko, Gonzalez, Teodorczyk.

Manchester City: Hart, Zabaleta, Kompany, Otamendi, Clichy, Fernando, Fernandinho, Silva, Y. Toure, Sterling, Aguero.