Liga prvakov: Oblak do novih treh točk, Ilić do ene

Strelci so bili v današnjih osmih dvobojih zelo razigrani, saj so dosegli 27 zadetkov, od tega 18 v drugem polčasu.

Objavljeno
25. november 2015 17.23
Posodobljeno
25. november 2015 17.23
Spain Soccer Champions League
J. P.
J. P.

Madrid - Nogometaši madridskega Atletica so v petem kolu skupine C lige prvakov izkoristili spodrsljaj do danes vodilne Benfice in se zavihteli na vrh razpredelnice, obenem so si že zagotovili napredovanje v izločilne boje. Z 2:0 so bili namreč boljši od Galatasaraya, slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak pa je zaklenil mrežo, vendar se mu za to niti ni bilo potrebno posebej potruditi, saj je posredoval le enkrat - razmerje strelov v okvir vrat je bilo namreč kar 12:1. Oba gola za domačo zasedbo je prispeval učinkoviti Francoz Antoine Griezmann, ki je tako ponovil scenarij s prvega medsebojnega obračuna sredi septembra: tudi tedaj je madridski kolektiv zmagal z 2:0 in tudi tedaj je bil Francoz dvakratni strelec, v preostalih dvobojih pa ni bil uspešen niti enkrat.

Kazahstanski predstavnik med evropsko klubsko elito, Astana, ki je med drugim v kvalifikacijah zaustavil pohod Maribora proti Evropi, tudi po petih dvobojih skupine C ostaja brez zmage. Na domačem štadionu je bil v obračunu z vodilno Benfico resda bližje trem točkam, ki pa zanj ostajajo zaklete. Na 2:2 je namreč v 72. minuti s svojim drugim golom na tekmi (zanj sta bila to prva v evropski sezoni) izenačil 24-letni mehiški napadalec Raul Jimenez in tako še za nekaj ur (do zmage Atletica) zadržal Benfico na vrhu skupine, medtem ko Astana s tremi remiji in dvema porazoma ostaja na dnu.

Portugalci so bili resda več pri žogi (58 %), ravno tako so bili agilnejši v napadu (streli v okvir vrat 8:5), vse to zgolj zato, ker se na drugačen način niso mogli izvleči iz zagate. Astana je namreč za evforijo na tribunah poskrbela z dvema zgodnjima goloma, v 19. minuti je mrežo gostov zatresel mladi ganski napadalec Patrick Twumasi, dvanajst minut pozneje pa še branilec iz BiH Marin Aničić. A Jimenez je vzel stvari v svoje roke in že pred odhodom na glavni odmor znižal zaostanek, v nadaljevanju pa še poravnal izid. V vrstah Astane je, kot je že v navadi, prekaljeni 32-letni slovenski reprezentančni branilec Branko Ilić odigral celo tekmo.

Real komaj zadržal udobno prednost

Gledalci so v današnjih osmih dvobojih videli kar 27 zadetkov, dve tretjini vseh (18) v drugem polčasu. Najučinkovitejša je bila skupina A, v kateri je že vse dišalo po tem, da bo madridski Real na gostovanju povozil zasedbo Šahtarja, saj je vodil že s 4:0, nekaj upanja je gostiteljem vlil Alex Teixeira, ki je v 78. minuti izkoristil najstrožjo kazen. To je domačemu moštvu dalo vetra in se je s še dvema goloma kraljevemu klubu prilepilo za ovratnik, za popoln zasuk pa mu je zmanjkalo sekund. Izkupiček Šahtarja je bil sicer fantastičen: trije streli v okvir vrat, trije zadetki, eden resda z bele točke.

Juventus mimo Manchestra

V derbiju skupine D je finalist minule sezone Juventus odpor Manchester Cityja strl že v 18. minuti z golom Maria Mandžukića, s čimer je švignil mimo otoškega predstavnika na čelo razpredelnice. Druga tekma te skupine, v kateri je Borussia Mönchengladbach vpisala prvo zmago v sezoni, je imela tudi slovenski pečat, saj je pravico delil koprski sodnik Damir Skomina. Edina skupina, v kateri še niso znani potniki v osmino finala, pa je skupina C, v kateri so Wolfsburg, Manchester United in PSV zgneteni v dve točki.

SKUPINA A

Malmö : PSG 0:5 (0:2)

Adrien Rabiot 3., Angel di Maria 15., 68., Zlatan Ibrahimović 50., Lucas Moura 82.

Šahtar : Real M. 3:4 (0:1)

Alex Teixeira 78./11-m, 89., Dentinho 83.; Cristiano Ronaldo 18., 70., Luka Modrić 50., Daniel Carvajal 52.

VRSTNI RED: Real 13, PSG 10, Šahtar in Malmö po 3.

SKUPINA B

CSKA M. : Wolfsburg 0:2 (0:0)

Igor Akinfejev 67./avt., Andre Schürrle 88.

Manchester U. : PSV 0:0

VRSTNI RED: Wolfsburg 9, Manchester 8, PSV 7, CSKA 4.

SKUPINA C

Astana : Benfica 2:2 (2:1)

Patrick Twumasi 19., Marin Aničić 31.; Raul Jimenez 40., 73.

Atletico M. : Galatasaray 2:0 (1:0)

Antoine Griezmann 13., 65.

VRSTNI RED: Atletico in Benfica po 10, Galatasaray 4, Astana 3.

SKUPINA D

Borussia M. : Sevilla 4:2 (1:0)

Lars Stindl 29., 83., Fabian Johnson 68., Raffael 78.; Vitolo 82., Ever Banega 90+1./11-m.

Juventus : Manchester C. 1:0 (1:0)

Mario Mandžukić 18.

VRSTNI RED: Juventus 11, Manchester 9, Borussia 5, Sevilla 3.