Liga prvakov: ManUnited poražen v Pireju, zanesljiva Borussia

V osmini finala lige prvakov je Borussia Dortmund v gosteh ugnala Zenit s 4:2, Olympiakos pa doma z 2:0 ugnal Manchester United.

Objavljeno
25. februar 2014 15.27
Posodobljeno
25. februar 2014 17.00
Russia Soccer Champions League
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Velik korak proti četrtfinalu nogometne lige prvakov so v osmini finala že naredili nogometaši Borussie Dortmunda, ki so v prvi tekmi v St. Peterburgu s 4:2 (2:0) premagali Zenit. S prepričljivo predstavo so finalisti minule sezone zacelili zadnje rane iz nemškega prvenstva.

Boljše izhodišče za povratno tekmo si je priboril tudi grški Olympiakos, ki je z 2:0 (1:0) zasluženo premagal Manchester United. Rdeči vragi s trenerjem Davidom Moyesom na čelu so poskrbeli še za eno razočaranje, grško moštvo je bilo bilo nevarnejše večino tekme, United je resneje pretil le v zadnjih minutah. Olympiakos je tako v osmini finala te sezone postal šele prvi, ki je uspel zmagati doma. Wayne Rooney, Robin van Persie bosta s soigralci zaostanek dveh golov lovila na povratni tekmi 19. marca na Old Traffordu.

Olympiakos prvi zmagal doma

Dvoboj v Pireju je za odtenek bolje začelo domače moštvo in tudi imelo prvo nevarnejšo priložnost, strel Alejandra Domingueza je uspešno blokiral Nemanja Vidić. Rdeči vragi na drugi strani niso navdušili, četudi so imeli večjo posest žoge. Za boljšo igro pa je bil v 38. minuti nagrajen Olympiakos. Po poskusih Hernana Pereza in Joseja Holebasa, je do priložnosti prišel Giannis Maniatis, njegov strel pa je v gneči v gol preusmeril Domínguez. Manchester je v zadnjih minutah polčasa vendarle poskusil nekoliko bolj agresivno z Waynom Rooneyjem, a prednost je zasluženo ostala v domačih rokah.

Tudi drugi polčas so bolje odprli Grki, vratar David de Gea je imel nekaj dela že v prvih minutah drugega polčasa. V 55. minuti je Olympiakos domače navijače navdušil še z drugim golom in vodstvom 2:0. Joel Campbell je pobegnil Michaelu Carricku ter z roba kazenskega prostora z levico neubranljivo zadel zgornji kot. De Gea je bil nemočen po strelu 21-letnika, ki mu je asistiral Michael Oilatan. Trener David Moyes je reagiral z dvema menjavama: iz igre je potegnil Valencio in Cleverlyja, na igrišče pa poslal Dannyja Welbecka in Shinjija Kagawo. A tudi to ni bistveno spremenilo Unitedove igre, še vedno je bil nevarnejši Olympiakos.

V zadnjih desetih minutah so bili vendarle nevarnejši Angleži. Močan strel je v 82. minuti sprožil van Persie in imel eno najlepših priložnosti za zadetek Uniteda. Toda streljal je čez gol. V 89. minuti je bil neuspešen še v akciji z Wellbeckom, a domači so se uspešno branili, ko je pritisk pred vrati naraščal. Rdeči vragi so želeli tekmo zaključiti z golom, bili neuspešni, zaostanek pa bodo tako lovili na domačem igrišču.

Borussia po napovedih: z zanesljivo zmago

Trener Dortmunda Jürgen Klopp je namreč pred tekmo napovedal, da bodo pokazali povsem drugačno predstavo kot nedavno proti Hamburgu, ko so izgubili z 0:3. »Ne bo se zgodilo prvič, da bi po ligaškem porazu vstali od mrtvih v Evropi. Ko igramo na vso moč, nas je težko ustaviti,« je dejal Klopp, njegove besede pa so se preroško uresničile že v prvih petih minutah.

Nogometaši Dortmunda so namreč tekmo odprli z dvema hitrima zadetkoma, že po petih minutah je semafor kazal 2:0 za nemško moštvo. V četrti minuti je Robert Lewandowski žogo dostavil do Marca Reusa, ki je brez težav ugnal rusko obrambno linijo, akcijo pa je naposled dokončal Henrikh Mkhitaryan in zatresel mrežo Zenita. Le 70 sekund za tem je Reus udaril znova. Mkhitaryan je tokrat ušel po desni strani in podal do Kevina Grosskreutza, ta pa do Reusa, ki je z močno desnico premagal vratarja Jurija Lodigina.

Po katastrofalnem začetku je domače moštvo v 15. minuti šokirala še poškodba Andreja Aršavina, ki ga je zaradi bolečin v stegenski mišici zamenjal Andrej Timoščuk, še v prejšnji sezoni nogometaš Bayerna. Dortmund je prvi polčas končal z zasluženo prednostjo, saj je bil nevarnejši tekmec, proti vratom Zenita je sprožil šest strelov, od tega pet v okvir vrat. Rusi so streljali le dvakrat in le enkrat v okvir.

A v drugem polčasu so vendarle postali nevarnejši, v 57. minuti pa tudi zmanjšali zaostanek. Najprej je poskusil Jose Rondon in zadel vratnico, žoga pa se je odbila to Olega Šatova, ki je premagal vratarja Romana Weidenfellerja. A je nemška vrsta hitro udarila nazaj. Lewandowski je najprej oddal žogo do Łukasza Piszczeka, ta je poljskemu reprezentančnemu kolegu vrnil podajo in mu omogočil strel, Lodigin se je dotaknil žoge, preden jo je nato pustil v gol.

Sedem minut pozneje je sledil nov preobrat. Piszczek je naredil prekršek nad Viktorjem Fajzulinom, sodnik pa je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je v zgornji kot zabil Hulk. Gol zaostanka so imeli domači spet le dve minuti. Po menjavi v moštvu Borussie (Pierre-Emerick Aubameyang je zamenjal Mkhitaryana), je novo akcijo skreiral Reus. Žogo je izgubil Timoščuk, do žoge je prišel Reus in podal do Lewandowskega, ki je tako zabil že šesti gol na sedmih tekmah lige prvakov.

Prednost dveh golov in štirje zadetki v gosteh evropske podprvake opogumljajo pred povratnim obračunom, ki bo 19. marca v Dortmundu, rusko moštvo bo težko izničilo zaostanek za napredovanje v četrtfinale.


Liga prvakov, osmina finala:

Zenit St. Peterburg - Borussia Dortmund 2:4 (0:2)

Šatov 57., Hulk 69./11-m; Mkhitaryan 5., Reus 5., Lewandowski 61., 71.

Začetni postavi:

Zenit: Lodygin, Criscito, Lombaerts, Neto, Anyukov, Shatov, Fayzulin, Witsel, Hulk, Arshavin, Rondón;

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Friedrich, Papastathopoulos, Piszczek, Schmelzer, Kehl, Reus, Şahin, Grosskreutz, Lewandowski, Mkhitarya;

Olympiakos - Manchester United 2:0 (1:0)

Dominguez 38., Campbell 55.

Začetni postavi:

Olympiakos: Roberto, Maniatis, Holebas, Manolas, Marcano, Leandro Salino, N'Dinga, Peréz, Campbell, Domínguez, Olaitan.

Manchester United: De Gea, Evra, Ferdinand, Smalling, Vidić, Carrick, Young, Cleverley, Valencia, Rooney, Van Persie.