Liga prvakov: Poleg mariborskega v ospredju angleško-nemška obračuna

Sredin spored nogometne lige prvakov bo postregel tudi z derbijem med Bayernom iz Münchna in Manchester Cityjem.

Objavljeno
16. september 2014 20.42
FBL-GER-AUDI CUP-BAYERN MUNICH-MAN CITY
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Maribor - Sredin večer nogometne lige prvakov bo za slovenske ljubitelje nogometa zagotovo v znamenju prvega mariborskega udejstvovanja v najmočnejšem klubskem tekmovanju po petnajstih letih. V Ljudski vrt kot prvi prihaja lizbonski Sporting, tudi po drugih koncih Evrope pa bomo videli kar nekaj razburljivih obračunov.

Zanimiva bosta predvsem oba angleško-nemška dvoboja - v Münchnu se bosta srečala Bayern in Manchester City, v Londonu pa Chelsea in Schalke.

Bayern in City znova v isti skupini

Že tretjič v zadnjih štirih letih se bosta v isti skupini srečala nemški prvak Bayern in angleški prvak Manchester City. Pri slednjem imajo na svoje nasprotnike najslabše spomine iz svoje krstne sezone med elito (2011/12), ko je Bayern v skupini osvojil prvo mesto, medtem ko je City neslavno izpadel. Lani sta iz skupine napredovala oba, potem ko sta si v medsebojnih tekmah razdelila vsak po eno zmago ter s po petnajstimi točkami osvojila prvo (Bayern) oziroma drugo mesto (City).

Najmočnejša vez med današnjima nasprotnikoma je zagotovo Martin Demichelis. Argentinski branilec je med letoma 2003 in 2008 nosil dres Bayerna, sedaj pa se bo svojemu nekdanjemu moštvu zoperstavil v sinjemodrem dresu Cityja. »Igrati proti Bayernu bo najboljši pokazatelj, na kakšnem nivoju smo. Bayern je, kot običajno, eden favoritov za naslov prvaka, mi pa bomo videli, kje smo,« je dejal izkušeni centralni branilec, ki v Angliji igra od leta 2013 naprej.

»Pričakujem izenačeno tekmo med dvema ekipama, ki imata podobne kvalitete. Oboji smo dobri v držanju posesti žoge, oboji želimo igrati napadalen nogomet, zato se zelo veselim tekme,« pa je še zaključil 33-letnik. Zaradi prepovedi bo pri Cityju manjkal Pablo Zabaleta, vprašljiva pa sta nastopa Stevana Jovetića in Fernanda.

Pri Bayernu bodo zaradi poškodb tekmo izpustili Rafinha, nesrečni Holger Badstuber, Thiago, Javi Martinez, Bastian Schweinsteiger in Franck Ribery, medtem ko je vprašljiv tudi Arjen Robben.

Trener Bavarcev Pep Guardiola bo zato kljub dolgi klopi imel kar nekaj težav s sestavo svoje ekipe, dvoboja s Cityjem pa se vseeno veseli. »Veseli smo, da smo tukaj, liga prvakov je res nekaj neverjetnega. Igramo proti eni najboljših ekip, proti angleškim prvakom. Prva tekma je zelo pomembna,« je pred drevišnjo tekmo dejal nekdanji strateg Barcelone, ki je posebej pohvalil tudi novinca v svojem moštvu Mehdija Benatio, na katerega Guardiola očitno zelo resno računa.

Tekmo med aktualnimi nemškimi in angleškimi prvaki bo na Allianz Areni sodil Španec Alberto Undiano Mallenco.

Chelsea pričakuje Schalke

Evropski prvak izpred dveh let Chelsea je novo sezono začel v sijajni formi, zato tudi iz obračuna proti Schalkeju pričakuje celoten izplen. Trener Jose Mourinho ima na voljo vse najboljše igralce, vprašljiv je le veteran Didier Drogba, a ob zastrašujoči formi novinca v napadu Chelseaja Diega Coste se to niti ne bi smelo preveč poznati.

»Tekmovanje je del moje zgodovine in, četudi se tega včasih ne zavedam, sem tudi sam del zgodovine tega tekmovanja. Če ligo prvakov osvojim še enkrat bo to že tretjič, s tremi različnimi klubi, kar je nekaj posebnega,« je na tiskovni konferenci pred novo sezono lige prvakov povedal Mourinho in nakazal, da bo s svojim Chelseajem očitno letos skušal storiti vse, da pokal klubskega prvaka stare celine vrne na Stamford Bridge.

S svojim trenerjem se strinja tudi branilec modrih Branislav Ivanović. »Liga prvakov je tekmovanje, ki ga želijo osvojiti vsi. Letos igramo zelo samozavestno, a se zavedamo, da je pred nami dolga sezona z veliko tekmami, zato moramo biti od začetka skoncentrirani,« je dejal spretni in robustni Srb, ki je za razliko od Mourinha pred dvema sezonama že postal evropski prvak s Chelseajem.

Njegov nasprotnik Schalke ima za razliko od Londončanov precej več skrbi s poškodbami, saj bo manjkalo kar nekaj ključnih nogometašev nemškega kolektiva. Trener Jens Keller ne bo mogel računati na kapetana Benedikta Höwedesa, Jeffersona Farfana, Leona Goretzko, Joela Matipa, Seada Kolašinca, Felipa Santano in Jana Kirchhoffa, kar je vse prej kot dober obet pred ponovitvijo lanskih tekem s Chelseajem, ko so Angleži tako doma kot v gosteh zmagali s 3:0.

Poleg tega skrbi tudi katastrofalna forma moštva z Gelsenkirchna, saj prvič po 46 letih niso uspeli zmagati niti na eni od prvih štirih tekem sezone. To jih ne more navdajati z optimizmom niti pred tekmo z evropskim prvakom izpred dveh let.

»Če jih primerjamo z lansko sezono, so letos še za odtenek boljši. Izjemno kvaliteto imajo predvsem v ofenzivi,« je pred uvodno tekmo evropske sezone priznal branilec Schalkeja Dennis Aogo.

Tekmo bo odsodil hrvaški sodnik Ivan Bebek.

Tekme 1. kola lige prvakov, sreda

Skupina E

Roma - CSKA Moskva

Bayern - Manchester City

Skupina F

Barcelona - Apoel

Ajax - PSG

Skupina G

Maribor - Sporting

Chelsea - Schalke

Skupina H

Porto - BATE

Athletic - Šahtjar Donjeck