Obramba Chelseaja zdržala, prvi polfinale v Madridu brez golov

V nogometni ligi prvakov se je prva polfinalna tekma med Atleticom in Chelseajem v Madridu končala z 0:0. Poškodba Čecha.

Objavljeno
22. april 2014 19.25
Posodobljeno
22. april 2014 20.00
Spain Soccer Champions League
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Sezona nogometne lige prvakov je dosegla vrelišče: le štiri moštva so ostala v boju za najprestižnejšo lovoriko, polfinalne obračune sta nocoj odprla Atletico Madrid in Chelsea. Vendar pa uvodna tekma ni zadovoljila nogometnih navdušencev: končala se je z izidom 0:0 in le enosmernim prometom Atletica proti vratom Chelseaja.

Trener Jose Mourinho se je zatekel k preverjeni in pričakovani trdni obrambi, ki je napadalci Atletica nikakor niso uspeli prebiti. Zadetka ni in ni bilo, četudi v vratih ni bilo Petra Čecha, ki se je poškodoval že v začetnih minutah, zamenjati pa ga je moral 41-letni Avstralec Mark Schwarzer, ki je bil v tej sezoni le redko med vratnicama.

Londončani so z neodločenim izidom bržkone uresničili svoj cilj v Madridu, vseeno pa so pred povratno tekmo lahko zaskrbljeni: poleg Čecha, ki ga bodo težko zakrpali v enem tednu, se je poškodoval tudi steber njihove obrambe John Terry, Frank Lampard in John Obi Mikel pa ne bosta smela igrati zaradi rumenih kartonov.

Atletico je tekmo končal s 16 streli proti vratom (10 v okvir vrat), Chelsea je ustrelil le trikrat. Končna odločitev o potniku na finalno tekmo, ki bo 24. maja v Lizboni, bo tako padla čez dober teden dni na londonskem Stamford Bridgu. V sredo bo v španski prestolnici na sporedu še prva polfinalna tekma med Realom in Bayernom iz Münchna.

Najprej poškodba Čecha, ...

Svoj nekdanji klub je na štadionu Vincente Calderon pozdravil Ferando Torres, ki je namesto poškodovanega Samulea Eto'oja dobil mesto v prvi enajsterici Chelseaja, v vratih Madridčanov pa je vendarle začel Thibaut Courtois, posojeni igralec Londončanov, ki so za njegov nastop v polfinalu zahtevali dodatno odškodnino, a je naposled v prid Atletica odločila UEFA. Chelsea ni mogel računati na poškodovanega Edena Hazarda in kaznovanega Branimirja Ivanovića.

Dvoboj se je začel po pričakovanjih: zgoščena obramba Londončanov je v kazenskem prostoru Atletica skrbno pazila na nevarne domače napadalce, na drugi strani pa so prežali na protinapade. Tako je Atletico v začetnih minutah poskušal z nekaj strelih na gol, toda odlično pokriti Madridčani si niso priigrali nevarnejše priložnosti.

A se je vseeno v 15. minuti že zgodil morda kjučen trenutek tekme: v priložnosti, ki jo je zrežiral Koke, je Chelseajev vratar Peter Čech nerodno padel in obležal v bolečinah. Držal se je za komolec in takoj zahteval menjavo, Londončani, ki so, ironično, svojega drugega vratarja Thibauta Courtoisa posodili v Atletico, pa so tako morali v vrata poslati 41-letnega Avstralca Marka Schwarzerja, ki je sicer zelo izkušen, a je v tej sezoni branil zelo malo. To je zanj šele drugi nastop v ligi prvakov.

Igra je bila za tem vendarle nekoliko bolj odprta, Atleticu se je ponujalo več priložnosti, nevarno je proti golu v 35. minuti zlasti meril Mario Suarez, a je žoga zletela tik mimo desne vratnice. Španci so imeli pobudo in poskušali zlasti z visokimi predložki pred gol, toda obramba Londončanov je tudi bila tudi s Schwarzerjem zanesljiva. V 41. minuti si je lepo priložnost pripravil Diego Costa, a mu je César Azpilicueta odlično blokiral strel, nekaj prostora je našel tudi Diego, a streljal preslabo. V ne preveč privlačni tekmi je Atletico sprožil pet strelov na gol, Chelsea le enega.

... nato pa še Terryja.

Drugi polčas so z drugim strelom v okvir vrat začeli nogometaši Chelseaja, poskusil je Frank Lampard, sicer pa se je nadaljevala pobuda Atletica, ki pa v gneči Chelseajevih igralcev pred vrati ni resneje zagrozil. V 55. minuti bi lahko Diego izkoristil nepazljivost Schwarzerja, ki pa se je pravočasno vrnil med vratnici. Brazilec je pet minut za tem znova nevarno sprožil, a žoga je zletela mimo. Čeprav so bili kar štirje od sedmih strelov Atletica na gol njegovi, ga je Diego Simeone poklical na klop, na zelenico pa je vstopil Arda Turan.

Chelsea je v 73. minuti doživel novo veliko razočaranje: ostal je še brez Johna Terryja, ki je odšepal z igrišča, namesto njega je vstopil Andre Schürrle. Madridčani so postajali vse bolj nervozni, Londončani so zavlačevali in jim kradli čas, zavrelo je med Mikelom in Gabijem, potem ko je Atletico zahteval drugi rumeni karton za Lamparda, ki ne bo igral na povratnem obračunu. Pritisk domačih se je stopnjeval, poskušali so Koke, Raul Garcia, Turan in Costa, manjkala je pika na i v zaključku akcij.

Simeone je za zadnje minute na zelenico poslal Davida Villo, iz igre je odšel poškodovani Raul Garcia. Še ena lepa priložnost se je v 88. minuti ponudila Costi, a je žogo z glavo slabo zadel in jo poslal v Garyja Cahilla. Na drugi strani se je ena redkih priložnosti ponudila tudi Chelseaju iz prostega strela, a David Luiz je meril čez gol. Prvi zvezdnik Atletica je žogo v roke Schwarzerja poslal tudi v sodnikovem podaljšku, toda naposled jim je zmanjkalo časa.

Liga prvakov, polfinale:

Atletico Madrid - Chelsea 0:0 (0:0)

Začetni postavi:

Atletico Madrid: Courtois, Godín, Filipe Luís, Juanfran, Miranda, Mario Suárez, Koke, Raúl García, Gabi, Diego, Diego Costa;

Chelsea: Čech, Cole, David Luiz, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, Lampard, Mikel, Willian, Torres.