Liga prvakov: prepričljivi Parižani iz Londona v četrtfinale, Benfica prek Zenita

V četrtfinale lige prvakov je po zmagi nad Zenitom z 2:1 vstopila Benfica. Na spektaklu v Londonu je PSG z 2:1 premagal Chelsea.

Objavljeno
09. marec 2016 15.40
Posodobljeno
09. marec 2016 16.30
FBL-EUR-C1-ZENIT-BENFICA
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Potem ko sta včeraj v četrtfinale lige prvakov že vstopila Real Madrid in Wolfsburg, sta se jima je danes pridružila še Paris St. Germain in Benfica. Portugalci so na povratni tekmi z Zenitom v St. Peterburgu zmagali z 2:1 in napredovali s skupnim izidom 3:1. A še bolj razburljiv je večerni obračun v Londonu. Chelsea se je skušal rešiti po porazu s prve tekme v Parizu, toda PSG je tudi drugi obračun dobil z 2:1 in zanesljivo napredoval s 4:2.

Angleški in francoski prvak sta se še tretjič pomerila v izločilnem delu tega tekmovanja; predlani so z zadetkom v gosteh napredovali Londončani, pred letom dni pa s podobnim scenarijem Parižani. Nogometni spektakel na štadionu Stamford Bridge je hitro prinesel zanimivo dogajanje na zelenici. Že v 3. minuti je domače navijače navdušil napadalec Diego Costa, ki je sijajno preigraval na robu kazenskega prostora in kljub kopici branilcev okoli sebe prišel do nevarnega strela. Toda nadaljnje minute na igrišču so bile v znamenju Parižanov, ki so imeli večinoma žogo v svoji posesti. Prvi je zapretil Angel di Maria v 6. minuti, a mu je gol preprečil Branislav Ivanović, v isti minuti je mrežo že zatresel Zlatan Ibrahimović, a iz prepovedanega položaja. Za boljšo igro so bili gostje nagrajeni v 16. minuti in zadeli za 1:0. Akcijo je začel Di Maria, sijajno je pred gol nato žogo poslal Ibrahimović, zabil pa je Adrien Rabiot.

Toda veselje ni trajalo dolgo, v 27. minuti je štadion ponorel, Chelsea je izenačil po golu najboljšega strelca Diega Coste. Willian in Eden Hazard sta mu pripravila priložnost, preden je nato Španec iz igre vrgel Thiaga Silvo in neubranljivo zadel. Londončani so bili tako spet v igri. Pred koncem polčasa je bil blizu tudi Cesc Fabregas, poskušal je Hazard, v sodnikovem dodatku prvega polčasa pa je imel še eno priložnost Costa, a izkazal se je vratar Kevin Trapp, dobro je izbil tudi Marquinhos.

Angleži so nevarno začeli tudi drugi polčas. V 49. minuti je bil znova pri strelu Costa, a brez uspeha, nekaj minut pozneje bi lahko premagal Trappa, a je bil v prepovedanem položaju. Toda že v 60. minuti je bilo za najboljšega moža domačih tekme konec, z bolečinami v stegenski mišici je odšepal z igrišča, zamenjal ga je Bertrand Traore. Pet minut pozneje je bilo znova nevarno pred vrati Parižanov, a Willian ni uspel zaključiti.

Nato pa so v 67. minuti spet udarili gostje. S sredine igrišča se je začela akcija, v kateri je na levi strani žogo sprejel Di Maria, stekel naprej in podal na drugo strano do Ibrahimovića, švedski mojster pa izjemne priložnosti ni zapravil. Gol za 2:1 je praktično že pokopal Chelsea, ki je bil znova bolj oddaljen od podaljška in napredovanja, zadeti bi moral trikrat. V zaključnih minutah so se tako Londončani vdajali, preobrata ni bilo, PSG pa je zasluženo napredoval.


*-* by flashhighlights

Benfica dodatno ohladila St. Peterburg

Ruski prvak je bil pred domačimi gledalci izjemno motiviran, potem ko je v Lizboni šele v sodnikovem podaljšku prejel zadetek in izgubil z 0:1. A v prvem polčasu, ki ni prinesel zadetkov so najresneje zagrozili v 7. minuti, ko je Artem Dzjuba le za las poslal žogo mimo vratnice. Za Benfico je v 20. minuti z razdalje sijajno streljal Renato Sanches, a zgrešil. Bolj napeto je postalo v drugem polčasu, Zenit je po dolgem obleganju Benficinih vrat v 69. minuti le poravnal skupni izid. Po podaji Jurija Žirkova je zadel je Hulk.

Sledilo je še nekaj nevarnih priložnosti varovancev trenerja Andreja Villas-Boasa, toda v mrzlem St. Peterburgu je nato vročico dodatno ohladila Benfica. Brez prave priložnosti je prišla do izenačenja, potem ko je najprej z razdalje sprožil Raul Jimenez in povzročil ogromno dela vratarju Juriju Lodjiginu, kar je izkoristil kapetan Nicolas Gaitan. To je v 85. minuti praktično že pokopalo Zenit, ki pa je naposled doživel še prvi evropski poraz na domačih tleh. V izdihljajih tekme je končni izid postavil rezervist Talisca, ki je le malo pred tem vstopil v igro.

Preostale povratne tekme osmine finala bodo na sporedu naslednji teden; Atletico Madrid - PSV Eindhoven, Manchester City - Dinamo Kijev, Bayern München - Juventus Torino in Barcelona - Arsenal.

Liga prvakov, povratni tekmi osmine finala:

Zenit St. Peterburg : Benfica 1:2 (0:0) / 1:3

Hulk 69.; Gaitan 85., Talisca 90.

Začetni postavi:

Zenit: Lodjigin, Anjukov, Žirkov, Neto, Lombaerts, Mauricio, Witsel, Danny, Kokorin, Hulk, Dzjuba.

Benfica: Ederson, Semedo, Samaris, Lindelöf, Eliseu, Fejsa, Renato, Pizzi, Gaitán, Jonas, Mitroglou.

Chelsea : Paris St. Germain 1:2 (1:1) /2:4

Costa 27.; Rabiot 16., Ibrahimović 67.

Začetni postavi:

Chelsea: Courtois, Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Kenedy, Mikel, Fabregas, Pedro, Willian, Hazard, Costa.

PSG: Trapp, Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell, Thiago Motta, Rabiot, Matuidi, Di Maria, Lucas, Ibrahimović.