Liga prvakov: Chelsea iztržil neodločen izid v Parizu, Šahtar in Bayern nista zadela v Lvovu

PSG in Chelsea sta se v osmini finala razšla brez zmagovalca (1:1), izenačno tudi med Bayernom in Šahtarjem (0:0).

Objavljeno
17. februar 2015 14.35
Posodobljeno
17. februar 2015 19.00
FBL-EUR-C1-DONETSK-MUNICH
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz/Lvov - V najprestižnejšem evropskem tekmovanju ligi prvakov sta bila na sporedu prva dvoboja osmine finala med Paris Saint-Germainom in Chelseajem ter Šahtarjem in Bayernom, oba pa sta se končala brez zmagovalca.

Chelsea je na gostovanju pri Paris Saint-Germainu iztržil neodločen izid (1:1). Londočani so na tekmi zabeležili le en strel na gol - skupno razmerje strelov je bilo 14:2 za PSG, v okvir 6:1 - ki pa ga je Branislav Ivanović v 36. minuti pretvoril v gol. Parižani so bili v drugem polčasu za razred boljši od Londončanov, vendar pa so dosegli le en gol, v 54. minuti ga je dosegel Edinson Cavani.

Na drugi tekmi večera sta se Šahtar in Bayern odigrala tekmo brez golov (0:0). Bavarci so imeli v prvih dvajsetih minutah kar tri velike priložnosti za gol, ki pa jih niso izkoristili. Gostje so nato v 65. minuti ostali brez izključenega Xabija Alonsa, vendar pa Ukrajinci niso izkoristili števične premoči.

Povratni tekmi bosta 11. marca.

Courtois ustavil strele Matuidija, Ibrahimovića in Cavanija

Tekma v Parizu v prvih desetih minutah ni postregla z večjimi priložnostmi, nato pa se je hitro razživela, ko je PSG v enajsti minuti kar dvakrat nevarno zapretil. Prvo priložnost je pripravil Edinson Cavani, ki je z leve strani podal v kazenski prostor, tam pa je visoko skočil Blaise Matuidi in sprožil z glavo, vendar je bil Thibaut Courtois na pravem mestu. Belgijski čuvaj mreže je še v isti minuti dobro posredoval ob strelu Zlatana Ibrahimovića, ki je z glavo ustrelil po sredini gola, ostalo je pri izidu 0:0.

Londončani so imeli v prvem polčasu žogo več v svojih nogah, vendar pa so njihovi nasprotniki pokazali več želje za dosego gola. Chelsea je prvo pravo akcijo izpeljal šele v 25. minuti, ko je Eden Hazard z desne strani nevarno podal pred gol, kjer pa je dobro posredoval Salvatore Sirigu.

Devet minut kasneje so imeli Parižani na voljo udarec iz kota. Ezequiel Lavezzi je z desne strani podal na prvo vratnico, kjer je z glavo udaril Cavani, Courtois pa je bil priseben in je z dobro obrambo ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Branilci Chelsea poskrbeli za vodilni gol

V 36. minuti pa je sledil šok za domače. Branilci Chelseaja so zrežirali vodilni gol, najprej je John Terry z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Gary Cahill žogo s peto poslal proti drugi vratnici, akcijo pa je z glavo uspešno zaključil Branislav Ivanović.

Domači so imeli do konca prvega polčasa le še eno priložnost. Marco Verratti je na robu kazenskega prostora priboril prosti strel, ki ga je izvedel Zlatan Ibrahimović in udaril proti vratom, vendar pa je žoga zletela prek prečke in polčas se je končal z minimalnim vodstvom Chelseaja.

Cavani izenačil z glavo

Parižani so v drugem polčasu hitro poskrbeli za izenačujoči gol. Blaise Matuidi je v 54. minuti z leve strani nevarno podal pred londonski gol, tam pa je najvišje skočil Edinson Cavani in z glavo premagal Courtoisa.

Razmerje moči se je v nadaljevanju povsem nagnilo na stran Parižanov, ki so začeli nizati priložnosti. Prvo je v 59. minuti zapravil Ibrahimović, ki se je na levi strani znebil londonskih branilcev, nato pa mu je veselje preprečil Courtois. Po sedmih minutah je bilo spet nevarno pred vrati Chelseaja, tokrat je David Luiz nevarno udaril z glavo, vendar je žogo poslal prek vrat. Razmerje strelov je bilo že 8:1 v korist domačih.

Parižani so znova zapretili v 80. minuti, ko je Cavani na levi strani lepo preigral Nemanjo Matića in sprožil v daljši kot, vendar je žoga zletela mimo leve vratnice.

Gledalci so zadnjo priložnost na tekmi videli v 92. minuti. Zlatan Ibrahimović je močno udaril z glavo, vendar pa je bil Courtois znova na pravem mestu in je poskrbel za ugodno izhodišče Chelseaja.

-------------------------------------------------------

Jalova prevlada Bayerna v prvem polčasu

Nemški prvak Bayern je na tekmi v Lvovu hitro krenil proti nasprotnikovim vratom in prvi strel vknjižil že v prvi minuti, ko je Rafinha nastreljal vratarja Andrija Pjatova. Le minuto kasneje je z roba kazenskega prostora sprožil Bastian Schweinsteiger, vendar je zgrešil cilj. Bavarci so si novo priložnost pripravili v 11. minuti. Arjen Robben je po odličnem preigravanju zaposlil Thomasa Müllerja, čigar zaključek pa je bil preslab, da bi ogrozil vrata Šahtarja. Bayern je bil v prvem polčasu občutno boljša ekipa, vendar pa je ostalo pri začetnih 0:0.

Šahtar in izkoristil izključitve Alonsa

Bavarskemu velikanu se je v drugem polčasu maščevala neučinkovitost, saj je v 65. minuti ostal brez Xabija Alonsa. Izkušeni Španec je na svoji 100. tekmi lige prvakov storil dva prekrška za rumeni karton in je moral zapustiti zelenico. Šahtar v nadaljevanju tekme ni uspel izkoristiti številčne premoči in tekma se je končala brez golov.


Liga prvakov, osmina finala (prvi tekmi)

Paris Saint-Germain - Chelsea 1:1 (0:1)

(Cavani 54.; Ivanović 36.)

PSG: Sirigu, Van der Wiel, Silva, Marquinhos, Maxwell, David Luiz, Verratti, Matuidi, Lavezzi (81./Pastore), Ibrahimović, Cavani.

Chelsea: Courtois, Ivanović, Terry, Cahill, Azpilicueta, Matić, Ramires, Willian (79./Cuadrado), Fabregas (83./Oscar), Hazard, Costa (82./Remy).

------------------------------------------------------------------

Šahtar - Bayern 0:0

Šahtar: Pjatov, Srna, Kucher, Rakitskij, Ševčuk, Fred, Fernando, Costa (78./Marlos), Teixeira, Taison (84./Wellington Nem), Adriano (89./Gladkij).

Bayern: Neuer, Rafinha, Boateng, Alaba, Schweinsteiger, Alonso, Bernat, Robben, Ribery, Götze (75./Lewandowski), Müller (70./Badstuber).