Liga prvakov: Real v Lizboni do jubilejnega desetega naslova

Nogometaši Reala so v finalu lige prvakov po podaljšku premagali Atletico s 4:1 in si priborili »La Decimo«.

Objavljeno
24. maj 2014 18.13
Posodobljeno
24. maj 2014 20.00
FBL-EUR-C1-REALMADRID-ATLETICO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Lizbona - Madridski Real je v finalu lige prvakov po podaljšku premagal mestnega tekmeca Atletica s 4:1 in osvojil jubilejni deseti naslov evropskega prvaka, t. i. La Decimo.

Čeprav rezultat kaže na prepričljivo zmago Reala, je bila tekma vse prej kot takšna. Atletico je namreč v 36. minuti povedel z golom Diega Godina, Real pa se je rešil šele v 93. minuti s pomočjo Sergia Ramosa.

»Galaktiki« so vse tri preostale gole dosegli v drugem delu podaljška, najprej je v 110. minuti zadel Gareth Bale, v 118. minuti je vodstvo podvojil Marcelo, končni izid pa je v 120. minuti z bele točke postavil Cristiano Ronaldo, s 17 goli prvi strelec lige prvakov.

Costa na igrišču zdržal devet minut

Finalni obračun v prvih minutah ni postregel z izrazito priložnostjo, je pa navijačem Atletica že na samem začetku zastal dih, saj je brazilski napadalec Diego Costa z igrišča moral že v deveti minuti.

Novopečeni španski reprezentant je na prvenstveni tekmi z Barcelono obnovil poškodbo stegenske mišice in je pred dnevi odpotoval v Beograd, da bi bil pripravljen za finale, trener Diego Simeone ga je presenetljivo uvrstil v začetno enajsterico, vendar pa je imel Costa premalo časa za okrevanje. Na igrišču ga je zamenjal Adrian Lopez.

Gledalci so do dvajsete minute finala videli le en strel, in sicer je vezist Atletica Raul Garcia sprožil z razdalje, žoga pa je zletela daleč mimo Realovega gola.

Ronaldo s prostim strelom zgolj ogrel dlani Courtoisa

Nogometaši Reala so v 27. minuti izpeljali hiter protinapad, ki ga je po levi strani začel Angel Di Maria, Argentinca pa je z grobim prekrškom ustavil Raul Garcia in si prislužil rumeni karton. K članu Atletica je nemudoma pritekel branilec Reala Sergio Ramos in mu povedal nekaj krepkih, zato je glavni sodnik Kuipers rumeni karton pokazal tudi njemu.

»Galaktiki« so imeli po prekršku na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Cristiano Ronaldo, njegov udarec pa je bil prešibak in je končal v naročju vratarja Thibauta Courtoisa.

Bale zapravil strel za vodstvo, Godin kaznoval napako Casillasa

Real je v 31. minuti zapravil najlepšo priložnost za vodstvo. Atleticov Tiago si je na svoji polovici privoščil napako in podal Garethu Balu, ta je hitro krenil proti vratom Atletica in nevarno sprožil z enajstih metrov, žoga pa je zletela mimo desne vratnice in ostalo je pri izidu 0:0.

Nogometaši Reala so zapravljeno napako drago plačali, saj so v 36. minuti prejeli gol. Vratar Iker Casillas je nespretno posredoval ob predložku v kazenski prostor in je zapustil svoj gol, kar je izkoristil branilec Diego Godin in žogo z glavo poslal v mrežo.

Atletico je imel do konca polčasa še eno priložnost, in sicer v 41. minuti, ko je Adrian Lopez sprožil z glavo po podaji Gabija, žoga pa je zletela mimo vrat.

Prvi polčas se je končal z vodstvom Atletica z 1:0, razmerje strelov 4:3 v korist rdeče-belih.

Atraktivno nadaljevanje

Obe madridski ekipi sta drugi polčas začeli z napadalno igro. Prva priložnost je pripadla Atleticu, pri katerem je Raul Garcia v 51. minuti poskusil z volejem, a meril nenatančno.

Minuto kasneje je Angel Di Maria prodiral proti kazenskemu prostoru Atletica, ko ga je ustavil Joao Miranda in prejel rumeni karton. To je bila nova priložnost za Cristiana Ronalda, žoga je po njegovem udarcu zadela živi zid in spremenila smer, Thibaut Courtois pa jo je odbil v kot. Po podaji je z glavo poskusil Ronaldo, ki je meril mimo leve vratnice.

Sledili sta prvi menjavi pri Realu, namesto Fabia Coentraa in Samija Khedire sta priložnost dobila Marcelo in Isco. Varovanci Carla Ancelottija so že v 62. minuti ponovno izpeljali nevarno akcijo, Sergio Ramos je podal z leve strani, Cristiano Ronaldo je bil za las prenizek, žogo pa je zgrešil tudi Karim Benzema.

Bale dvakrat nenatančen

Real je v zadnjih dvajetih minutah pritiskal proti nasprotnikovim vratom, vendar so bili vsi napadi neuspešni, pri čemer je dva zapravil tudi Gareth Bale. Valižan je v 73. minuti močno sprožil z roba kazenskega prostora, vendar žogo poslal mimo leve vratnice, nato pa je bil neuspešen tudi pet minut kasneje z desne strani kazenskega prostora.

Carlo Ancelotti je v 79. minuti izkoristil še zadnjo menjavo in namesto Karima Benzemaja na igrišče poslal Alvara Morato.

Ramos rešil Real v sodnikovem podaljšku

Nogometaši Reala so do 93. minute neučinkovito nizali napade in vse je kazalo, da bo Atletico osvojil naslov, ko je zadel Sergio Ramos. Luka Modrić je izvedel drugi zaporedni udarec iz kota, v kazenskem prostoru je najvišje skočil Ramos in žogo poslal v desni spodnji kot Atleticovega gola. Pri Realu so si oddahnili, redni del pa se je končal z neodločenim izidom 1:1 in sledil je podaljšek.

Prvi del podaljška brez golov

Real in Atletico v prvih petnajstih minutah podaljška nista dosegla gola. Atletico se je moral svojemu mestnemu tekmecu zoperstaviti s poškodovanim Juanfranom, ki je zaradi treh opravljenih menjav moral ostati na igrišču.

Realov zvezdnik Critiano Ronaldo je v 100. minuti izvedel prosti strel, žoga pa je zadela Atleticov živi zid in končala v kotu. Po 105. minutah je bil izid še vedno izenačen (1:1).

Bale se je oddolžil za napake, Marcelo in Ronalda potrdila La Decimo

Gledalci so v drugem delu podaljška videli še tretji gol na tekmi. Argentinec Angel Di Maria je prodrl po levi strani in sprožil proti vratom, Thibaut Courtois je njegov strel ubranil, pri žogi pa je bil prvi Gareth Bale in jo potisnil v mreži, s čimer se je oddolžil za svoje napake v rednem delu tekme.

Nogometašem Atletica je v drugem delu podaljška povsem zmanjkalo moči, kar je v 118. minuti kanozval Marcelo in zadel za 3:1, dvomov o zmagovalcu ni bilo več. To pa še ni bil končni rezultat, saj je Cristiano Ronaldo v 120. minuti priboril enajstmetrovko in jo tudi uspešno izvedel za končnih 4:1.

 

Finale lige prvakov

Real Madrid : Atletico 4:1 (0:1)

(Ramos 93., Bale 110., Marcelo 118., Ronaldo 120./11-m; Godin 36.)

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Ramos, Varane, Coentrao (59./Marcelo), Khedira (59./Isco), Modrić, Di Maria, Bale, Benzema (79./Morata), Ronaldo.

Atletico: Courtois, Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis (83./Alderweireld), Gabi, Tiago, Koke, Raul Garcia (66./Sosa), Villa, Diego Costa (9./Lopez).