Liga prvakov: Hernandez premagal odličnega Oblaka za napredovanje Reala

Real Madrid je bil v četrtfinalu z 1:0 boljši od Atletica, odločil je Javier Hernandez. Napredoval je tudi Juventus.

Objavljeno
22. april 2015 16.12
Posodobljeno
22. april 2015 20.00
FOOTBALL/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Madrid/ Monaco - Madridski Real in torinski Juventus sta se kot zadnja uvrstila v polfinale lige prvakov. Evropski prvak Real je z golom Javierja Hernandeza premagal Atletico (1:0), Juventus pa je pri Monacu iztržil izid 0:0 in napredoval z rezultatom 1:0.

Nogometaši Reala so pred domačimi gledalci sploh prvič v sezoni premagali Atletico, to pa jim je uspelo šele v osmem poskusu. V vratih Atletica je znova blestel slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, ki je med drugim ustavil izjemni priložnosti Hernandeza in Cristiana Ronalda, nato pa je Real od 76. minute igral z igralcem več - pri gostih je bil izključen Arda Turan - kar je v 88. minuti po nesebični podaji Ronalda izkoristil Hernandez.

Na drugi tekmi večera sta se Monaco in Juventus razšla brez golov. Pobuda je bila na strani francoskega moštva (razmerje v strelih 12:5, razmerje kotov 6:3), vendar so se Italijani ubranili in ostajajo v igri za naslov evropskega prvaka.

Žreb polfinalnih parov bo v petek ob 12. uri v Nyonu.

POTEK TEKME REAL : ATLETICO

Prvi polčas

Trener Reala Carlo Ancelotti se je zaradi številnih odsotnih igralcev odločil za taktično spremembo in med veziste uvrstil Pepeja, ki je po »nogometni izobrazbi« branilec.

Tekma se je po pričakovanjih začela s prevlado Reala, ki je imel v prvih dvanajstih minutah 80-odstotno posest žoge in si pripravil tri priložnosti. Prvo je v drugi minuti zapravil Toni Kroos, ki je z razdalje sprožil mimo vrat, Javier Hernandez je v 12. minuti z desne strani zadel stransko mrežo, minuto kasneje pa je bil nenatančen še Cristiano Ronaldo.

Pred vrati Reala je bilo prvič nevarno v 15. minuti. Vratar Iker Casillas je ob predložku v kazenski prostor žogo odbil na rob kazenskega prostora, pri njej je bil prvi Koke, čigar poskus pa je zletel visoko prek vrat.

Moštvi sta v drugem delu prvega polčasa nizali priložnosti, pri tem pa so prednjačili domačini. Ti so si v 27. minuti priborili prosti strel na desni strani, izvajalec je bil James Rodriguez, ki je sprožil prek vrat. Kolumbijec je štiri minute kasneje v kazenskem prostoru zaposlil Hernandeza, njegov strel pa je pravočasno blokiral Juanfran. Že v 32. minuti je bil Atletico znova na preizkušnji, saj so si gostitelji priborili nov prosti strel. Tokrat je odgovornost prevzel Ronaldo in s približno tridesetih metrov nevarno udaril proti vratom, Oblak pa je z dobro obrambo preprečil gol.

Ista igralca sta imela v 44. minuti nov dvoboj. Portugalski zvezdnik je sprejel globinsko podajo in po desni strani sam stekel proti Oblaku, ki pa se je izkazal z novo vrhunsko obrambo. Ronaldovo reakcijo po tej obrambi si lahko ogledate na spodnji sliki.

Prvi polčas se je končal brez golov. Domačini so sprožili več strelov (11:2), izvedli več kotov (5:1) in imeli žogo več v svojih nogah (69 : 31), vendar pa tega niso znali izkoristiti.

Drugi polčas

Domači nogometaši so tudi v nadaljevanju prikazali več od svojih nasprotnikov. Že v prvi minuti je streljal Hernandez, vendar je njegov poskus zletel prek vrat. Mehičan je imel v 49. minuti novo priložnost, ko je sprejel podajo Isca in udaril z leve strani, žoga pa je poletela mimo desne vratnice.

Real je svoj pritisk nadaljeval v 59. minuti. Toni Kroos je podal iz kota, v kazenskem prostoru je najvišje skočil Raphaël Varane, Jan Oblak pa je bil dobro postavljen in je ustavil njegov poskus.

Nogometaši Atletica so se v 76. minuti znašli v težavah, saj si je Arda Turan prislužil drugi rumeni karton in je moral predčasno z igrišča.

Gostitelji so imeli le štiri minute kasneje veliko priložnost za vodstvo, ko se je Hernandez na desni strani sam znašel pred Oblakom, vendar pa je slovenski vratar znova dokala svoje mojstrstvo in z obrambo obdržal Atletico v igri.

Real je številčno prednost izkoristil v 88. minuti. Akcijo sta začela Rodriguez in Ronaldo, ki je z desne strani nesebično podal Hernandezu, ta pa je z enajstih metrov premagala Oblaka in poskrbel za pravo erupcijo na štadionu Santiago Bernabeu. Mehičanov gol je na koncu zadostoval za napredovanje Reala.


POTEK TEKME MONACO : JUVENTUS

Na drugi tekmi večera sta se Monaco in Juventus razšla brez zmagovalca (0:0), kar je pomenilo napredovanje Italijanov.

Ti so bili v prvem polčasu v podrejenem položaju. Že v prvi minuti so imeli veliko mero sreče, ko je branilec Giorgio Chiellini za namerno igro z roko prejel le rumeni karton.

Gostujočim nogometašem je v 15. minuti znova odleglo, ko je Andrea Barzagli posredoval pred svojim golom in skoraj premagal Gianluigija Buffona, na srečo Juventusa pa je žoga zletela mimo desne vratnice.

Pred golom Juventusa je bilo nevarno tudi v 36. minuti, ko je po desni strani prodrl Geoffrey Kondogbia, nato pa sta ga v kazenskem prostoru stisnila Arturo Vidal in Chiellini, vendar je glavni sodnik William Collum pokazal, naj se igra nadaljuje.

Pri Monacu je ob polčasu vstopil bolgarski veteran Dimitar Berbatov in v 55. minuti dočakal veliko priložnost, ob njegovem strelu pa je dobro posredoval Buffon.

Zadnja priložnost na tekmi je pripadla Juventusu. Izkušeniv veteran Andrea Pirlo je v 93. minuti natančno meril s prostega strela, vendar mu je veselje preprečila vratnica in ostalo je pri začetnem izidu 0:0.

Liga prvakov, četrtfinale

Real Madrid - Atletico Madrid 1:0 (0:0) /0:0/

(Hernandez 88.)

 

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Varane, Pepe, Coentrao (91./Arbeloa), Ramos, Kroos, James, Isco (93./Illarramendi), Ronaldo, Hernandez (92./Jese).

Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Godin, Miranda, Gamez, Koke, Saul (46./Gabi), Tiago (86./Gimenez), Turan, Griezmann (62./Raul Garcia), Mandžukić.

-----------------------------------

Monaco - Juventus 0:0 (0:0) /0:1/

 

Monaco: Subašić, Kurzawa, Abdennour, Raggi, Fabinho, Kondogbia, Toulalan (46./Berbatov), Moutinho, Ferreira-Carrasco, Silva, Martial (76./Germain).

Juventus: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Lichtsteiner, Evra (90./Padoin), Pirlo, Marchisio, Vidal (77./Pereyra), Morata (69./Llorente), Tevez.