Liga prvakov: Real blizu čudeža v Madridu, toda prvi finalist je Borussia

Real Madrid je na povratni tekmi polfinala na Santiago Bernabeu premagal Borussio Dortmund z 2:0, toda usodna je bila prva tekma.

Objavljeno
30. april 2013 18.06
FBL-EUR-C1-BORUSSIA-DORTMUND-REAL MADRID
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Madrid - Nogometaši madridskega Reala so bili blizu ene največjih senzacij v zgodovini ligi prvakov. Na povratni tekmi polfinala so bili proti Borussii Dortmund pred domačimi navijači na Santiago Bernabeu postavljeni pred misijo nemogoče, saj so Nemci prvo tekmo dobili s kar 4:1.

Toda varovanci Joseja Mourinha so v finišu povratne tekme po številni zapravljenih priložnostih uspeli zabiti dva gola, za tretjega, ki bi jim odprl vrata v veliki finale pa jim je zmanjkalo časa kot tudi nekaj športne sreče. Gostitelji so že v uvodnih 15. minutah zapravili tri imenitne priložnosti, nato se je v nadaljevanju dvoboja z nekaj odličnimi obrambami izkazal še gostujoči vratar Roman Weidenfeller in usoda Reala je bila zapečatena.

Mourinho je sicer tokrat pripravil nekoliko bolj napadalno udarno enajsterico, saj je tekmo začel tudi Luka Modrić, ki pa se ni proslavil. Nerazpoložen je bil tudi domači zvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je v finišu tekme zapravil nekaj pomembnih žog, Borussia pa si je prvič po letu 1997 zasluženo priborila prvo finalno vstopnico. Na Wembleyju se bo v velikem finalu pomerila z boljšim iz dvoboja Barcelona - Bayern (Bavarci so prvo tekmo dobili s kar 4:0).

Real hitro zapravil tri odlične priložnosti

Real je po v želji po hitrem zadetku tekmo začel silovito in tudi hitro prišel do čudovite priložnosti za vodstvo. Že v četrti minuti je Luka Modrić lepo prodrl po desni strani ter z nekaj sreče žogo uspel spraviti do Mesuta Özila, ki je našel povsem samega Gonzala Higuaína. Argentinec se je znašel iz oči v oči z Romanom Weidenfellerjem, toda nespretno reagiral in ustrelil naravnost v nemškega čuvaja mreže.

Gostitelji so imeli še naprej popolno terensko premoč, toda Robert Lewandowski je v 13. minuti našel luknjo v domači obrambi, a slabo zaključil prvi resnejši strel proti vratom Diega Lopeza. Bliskovit protinapad je izvedel Cristiano Ronaldo, ki je odlično streljal, a je še bolje reagiral Weidenfeller. Le nekaj sekund kasneje je Özil sam stekel proti nemškim vratom, toda nemški reprezentant je prav tako zapravil odlično priložnost. »Galaktiki« so tako že v uvodu tekme zapravili tri zrele priložnosti, ki bi jih preprosto morali izkoristiti.

Götze na klop že po slabih 15. minutah

V 14. minuti je že prišlo do prve menjavi pri Borussii - poškodovani Mario Götze vendarle ni bil pripravljen na dvoboj, njegovo mesto na zelenici je zasedel Kevin Grosskreutz. Sredi polčasa so gostje iz Dortmunda vendarle uspeli nekoliko ustaviti nalet domačih in postali bolj enakovreden tekmec.

Tempo igre je v drugem delu prvega polčasa nekoliko upadel, saj si nobena od ekip ni uspela priigrati resnejše priložnosti. Nekoliko bolj nevaren je bil sicer Real, ki pa si ni uspel priigrati tako zrelih priložnosti kot v prvem delu tekme. V zadnjem delu je nekoliko bolj aktiven postal Higuaín, ki pa mu tokrat ni šlo od nog in izid polčasa je ostal 0:0.

Lewandowski tokrat stresel le prečko

Drugi polčas je bolje začela Borussia. Vnovič je bil osrednji akter strelec štirih golov na prvi tekmi Lewandovski, ki je imel dve odlični priložnosti. Odlični polski napadalec je v 50. minuti iz neposredne bližine silovito sprožil, toda imel ob tem nekaj nesreče, saj je zadel le prečko. Gostiteljim še naprej ni steklo v igri oziroma v napadu, zato je Mourinho v 57. minuti napravil dvojno menjavo. Na klop je poklical Fábia Coentrãa in Higuaína, v igro pa sta prišla Kaka in Karim Benzema.

Toda v 60. minuti so do nove sijajne priložnosti prišli Nemci. Marco Reus in Jakub Błaszczykowski sta iz igre vrgla celotno domačo obrambno linijo, Błaszczykowski je tako s povratno podajo pred vrata našel povsem samega İlkayja Gündoğana, toda s fantastično obrambo se je izkazal domači vratar Diego López, ki je z ramenom še uspel odbiti žogo.

Mourinho je v 67. minuti povlekel še zadnjo potezo in Xabija Alonsa nadomestil s Khediro. Šele v 69. minuti je do nove priložnosti prišel Ronaldo, toda njegov strel z roba kazenskega prostora je zletel prek vrat. Španci so se trudili, toda v napadu jim je manjkal razpoložen igralec, ki bi znal ukaniti Weidenfellerja. V naslednjem napadu je s prvim strelom poizkusil še Kaka, vendar je tudi njegov strel zletel mimo desne nemške vratnice.

Benzema vodil juriš Reala v finišu tekme

V finišu tekme pa je Realu vendarle steklo - prvi gol so tako zabili šele v 82. minuti. Po desnem krilu je prodrl Özil ter z ostro podajo po tleh našel Benezemaja, ki je podstavil nogo in s prvim zadetkom končno kronal številne domače priložnosti. V naslednjih dveh minutah se je z dvema obrambama izkazal odlični Weidenfeller.

Nalet Reala je z menjavo taktično prekinil Klopp, ki je v ogenj poslal Kehla, na klop je odšel Lewandowski. Weidenfeller je postal prava nočna mora galaktikov - v 88. minuti je tako ubranil močan strel Benzemaja, ki bi zagotovo končal v mreži.

Že v naslednjem trenutku pa se je Real povsem vrnil v igro. Benzema se je najbolje znašel v zmedi v kazenskem prostoru in našel Ramosa, ki je s strelom pod prečko uspel zadeti za 2:0, domače pa je od velikega finala ločil le še gol. Sledila je daljša prekinitev, saj je za nekaj minut na tleh obležal Bender, ki so ga odnesli na nosilih, v igro je vstopil branilec Felipe Santana. V drugi minuti sodnikovefa podaljška je po podaji s kota skok dobil Ramos, toda tokrat z glavo meril malce mimo desne vratnice.

Postavi

Real Madrid: Diego López; Varane, Ramos, Fábio Coentrão (57./Kaka), Özil, Xabi Alonso (67./Khedira), Modrić, Essien, Di María, Ronaldo, Higuaín (57./Benzema).

Borussia Dortmund: Weidenfeller; Subotić, Hummels, Piszczek, Schmelzer, Bender (90./Santana), Gündoğan, Götze (14./Grosskreutz), Reus, Błaszczykowski, Lewandowski (87./Kehl).

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Polfinale lige prvakov (povratna tekma)

Real Madrid - Borrusia Dortmund 2:0 /1:4/

(Benzema 82., Ramos 88.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V sredo, 1. maja

Barcelona - Bayern /0:4/ ob 20.45 uri

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

(v poševnih oklepajih so izidi prvih tekem)