Liga prvakov: Real in Wolfsburg še oplemenitila prednost s prvih tekem

Madridski velikan je v povratni tekmi osmine finala vzdržal napad Rome, nato pa se ji maščeval za neučinkovitost.

Objavljeno
08. marec 2016 18.09
Posodobljeno
08. marec 2016 18.45
SOCCER-CHAMPIONS-MAD-ROM
J. P.
J. P.

Ljubljana - Nogometaši madridskega Reala in Wolfsburga so prvi četrtfinalisti lige prvakov. Oboji so že v prvih tekmah osmine finala na gostovanjih spravili tekmeca na kolena, doseženo pa danes pred domačimi navijači ne le ubranili, temveč tudi oplemenitili z novima zmagama. Galaktiki so še enkrat z 2:0 odpravili Romo in se med najboljših osem zasedb stare celine uvrstili s skupnim izidom 4:0, medtem ko je nemški predstavnik po akciji zvezdniškega dvojca Julian Draxler - Andre Schürrle z 1:0 ugnal moštvo Genta, skupaj je bil boljši s 4:2. Pravico je delil Koprčan Damir Skomina.

Na štadionu Santiago Bernabeu so bili bližje vodstvu gostje iz Rima, v priložnostih je predvsem prednjačil Mohamed Salah, ki pa ni blestel v učinkovitosti. Ko se je Real ubranil tekmečevega obstreljevanja v začetku drugega polčasa, je na drugi strani stvari v svoje roke vzel Cristiano Ronaldo in v 64. minuti zadel že trinajstič v tej sezoni lige prvakov, vsi igralci Rome pa so skupaj - zanimivo - zadeli enajstkrat. Piko na i je pičle štiri minute pozneje pristavil James Rodriguez, s čimer je beli balet vendarle, po skoraj treh desetletjih, prekinil urok dvobojev z italijanskimi tekmeci v izločilnih bojih v Evropi.

Jalova premoč Reala

V prvem polčasu na štadionu Santiago Bernabeu gostitelji niso bili pravi, dvakrat se je namreč v izjemnih priložnostih znašel italijanski predstavnik, a obakrat žogo poslal mimo vrat. Najprej je v 14. minuti Mohamed Salah s čudovito podajo našel dobro odkritega Edina Džeka, ki pa bi si na levico moral nastaviti kompas, resda pa se je dobro postavil tudi čuvaj domače mreže Keylor Navas. Podobno je bilo tudi v 28. minuti, le da se je Salah tokrat znašel v vlogi eksekutorja, a je - podobno kot pred tem Džeko - tudi on sprožil mimo vrat.

Na drugi strani se je nekajkrat dobro odkril Cristiano Ronaldo, toda rezultata ni spremenil, sedemkrat se je znašel v priložnosti, a enkrat samkrat izzval Rominega vratarja Wojciecha Szczesnyja. Sicer pa je CR7 lovil že svoj peti gol v zadnjih šestih medsebojnih dvobojih v ligi prvakov z Romo. Statistika prvega polčasa je bila krepko na strani belega baleta, ki je imel žogo 60-odstotno v svojih rokah in tudi precej več sprožal v okvir vrat (5:1) in izvajal kote (kar 6:0), vendar pa je bila njegova premoč jalova.

Začetek drugega polčasa je bil atomski. Najprej so v enem napadu nekajkrat zapretili Madridčani, na drugi strani je Salah vnovič meril mimo vrat. Med 56. in 58. minuto so gostje nanizali tri izjemne priložnosti, a žoga nikakor ni hotela prek golove črte, njihovo neučinkovitost pa je kaznoval (kdo drug kot) Cristiano Ronaldo, ki je izkoristil lepo podajo rezervista Lucasa Vazqueza, ki je na igrišče vskočil le tri minute prej kot zamenjava za Garetha Bala, in dokončno odločil četrtfinalista. Le štiri minute pozneje se je Portugalec izkazal še v vlogi podajalca, James Rodriguez pa je žogo poslal med nogami Szczesnyja v mrežo.

REAL MADRID : ROMA 2:0 (0:0)

Strelca: 1:0 - Cristiano Ronaldo (Lucas Vazquez, 64.), 2:0 - James Rodriguez (Cristiano Ronaldo, 68.).

Real Madrid (4-3-3): Keylor Navas, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Danilo, Toni Kroos, Casemiro (od 84. Mateo Kovačić), Luka Modrić (od 76. Jese Rodriguez), Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Gareth Bale (od 61. Lucas Vazquez).

Roma (4-5-1): Wojciech Szczesny, Lucas Digne, Alessandro Florenzi, Konstantinos Manolas, Ervin Zukanović, Diego Perotti, Mohamed Salah, Miralem Pjanić (od 46. William Vainqueur), Seydou Keita (od 86. Maicon), Stephan El Shaarawy (od 74. Francesco Totti), Edin Džeko.

WOLFSBURG : GENT 1:0 (0:0)

Strelec: 1:0 - Andre Schürrle (Julian Draxler, 74.).

Wolfsburg (4-2-3-1): Koen Casteels, Christian Träsch, Dante, Robin Knoche, Ricardo Rodriguez, Julian Draxler (od 78. Daniel Caligiuri), Andre Schürrle (od 89. Marcel Schäfer), Luiz Gustavo, Joshua Guilavogui, Maximilian Arnold (od 83. Vieirinha), Max Kruse.

Gent (4-2-2-2): Matz Sels, Rafinha (od 78. Thomas Foket), Nana Asare, Lasse Nielsen, Rami Gershon, Thomas Matton (od 68. Kenneth Saief), Renato Neto, Sven Kums, Brecht Dejaeghere, Moses Simon (od 70. Kalifa Coulibaly), Danijel Miličević.