Liga prvakov: Real le streljaj od četrtfinala, blizu tudi Wolfsburg

Španski in nemški klub sta v osmini finala zmagala že na gostovanju: Real je z 2:0 odpravil Romo, Wolfsburg s 3:2 Gent.

Objavljeno
17. februar 2016 13.36
Posodobljeno
17. februar 2016 18.45
SOCCER-CHAMPIONS-ROM-MAD
J. P.
J. P.

Ljubljana - Nogometaši Reala Madrida in Wolfsburga so že v prvih dvobojih osmine finala lige prvakov na gostovanjih storili velik korak k napredovanju v najboljšo klubsko osmerico stare celine. Oboji so se dokopali do zmage, španski velikan je z 2:0 odpravil Romo, po uspavanki v prvem polčasu sta v nadaljevanju zadela Cristiano Ronaldo in rezervist Jese, ki je na igrišče vskočil le štiri minute prej. Wolfsburg je bil na pragu gladkega uspeha nad Gentom, saj je vodil že s 3:0, a so gostitelji v končnici dvakrat zadeli in poskrbeli, da povratni dvoboj ne bo le formalnost. Levji delež k nemški zmagi s 3:2 je prispeval Julian Draxler z dvema goloma.

Na papirju razburljivejši bi moral biti dvoboj na Olimpijskem štadionu v Rimu, na katerem pa je 55.612 gledalcev do glavnega odmora videlo bledo predstavo brez priložnosti, napadalci obeh zasedb so bili celo tako neagilni, da niso niti enkrat sprožili v okvir tekmečevih vrat. Terenska pobuda je bila resda na strani belega baleta, ki je bil dvetretjinsko pri žogi, a kaj, ko je pred vrati Wojciecha Szczesnyja manjkala pika na i. Očitno je trener gostov Zinedine Zidane med odmorom v garderobi zarobantil in spodbudil svoje moštvo, da je v nadaljevanje krenilo odločneje in agresivneje. Obrestovalo se je že po dvanajstih minutah, mož odločitve pa je bil kajpak najboljši strelec lige prvakov Cristiano Ronaldo.

Portugalski superzvezdnik je lepo sprejel podajo Marcela, se za las izognil prepovedanemu položaju, nato pa z roba kazenskega prostora mojstrsko ustrelil v daljši kot tekmečevih vrat, žoga se je v mrežo odbila od vratnice, Szczesny je bil povsem nemočen. To je bil šele drugi strel Reala v okvir vrat na tekmi, prvič po maju 2011, ko so galaktiki igrali proti Barceloni, pa se je zgodilo, da niso v prvem polčasu niti enkrat ogreli nasprotnikovega vratarja. Ronaldo je v tej sezoni lige prvakov že petič zadel na gostovanjih, v čemer je brez konkurence, obenem se je med strelce vpisal že na svoji jubilejni šestdeseti tekmi med evropsko klubsko elito.

Ko je dišalo po tem, da bo kraljevi klub na povratni obračun odšel z golom zaloge, je Zidane potegnil posrečeno potezo z menjavo Jamesa Rodrigueza z Jesejem v 82. minuti. Mladenič, ki bo prihodnji petek dopolnil 23 let, je pičle štiri minute pozneje podvojil Realovo prednost, potem ko je samostojen prodor kronal s strelom, ki je presenetil tudi Szczesnyja. Za Jeseja je bil to sploh prvi gol v ligi prvakov, postal je tako 68. igralec moštva, ki se je vpisal med strelce v tem tekmovanju. Zmaga gostov je bila zaslužena, čemur pritrjujeta tudi razmerje strelov na gol (5:1) in 60-odstotna posest žoge.

Moštvi sta se danes sicer pomerili v devetem medsebojnem obračunu, tehtnica se je nekoliko bolj nagnila na stran »galaktikov«, ki so petkrat zmagali, enkrat remizirali in trikrat izgubili. Nazadnje sta si zasedbi - prav tako v osmini finala lige prvakov - nasproti stali že davnega leta 2008 v Madridu, tedaj so z zadetkom Mirka Vučinića v sodnikovem dodatku z 2:1 zmagali Italijani in tako izsilili podaljške, saj se je prvi dvoboj končal z enakim izidom. Ker golov ni bilo, so odločali streli z bele točke, »loterijo« je naposled presenetljivo dobila Roma.

PRVI TEKMI OSMINE FINALA LIGE PRVAKOV

Roma : Real Madrid 0:2 (0:0)

Strelca: 0:1 - Ronaldo (Marcelo, 57.), 0:2 - Jese (86.).

ROMA: Szczesny, Rüdiger, Digne, Manolas, Nainggolan, Pjanić, Vainqueur, Florenzi (K), Perotti, Salah, El Shaarawy.

REAL MADRID: Navas, Varane, Ramos (K), Marcelo, Carvajal, Kroos, Rodriguez, Modrić, Isco, Ronaldo, Benzema.

Gent : Wolfsburg 2:3 (0:1)

Strelci: 0:1 - Draxler (Vieirinha, 44.), 0:2 - Draxler (54.), 0:3 - Kruse (Träsch, 60.), 1:3 - Kums (80.), 2:3 - Coulibaly (Hassan Saief, 89.).

GENT: Sels, S. Mitrović, Asare, L. Nielsen, Renato Neto, Kums (K), Dejaegere, Foket, Milicevic, Depoitre, Simon.

WOLFSBURG: Casteels, Dante, Jung, Knoche, Rodriguez, Vieirinha, Draxler, Träsch, Luiz Gustavo (K), Arnold, Kruse.