Liga prvakov: Real po preobratu porazil United in se uvrstil v četrtfinale

Nogometaši Reala so z 2:1 premagali Manchester United, Borussia iz Dortmunda je bila s 3:0 boljša od Šahtarja.

Objavljeno
05. marec 2013 16.15
FBL-EUR-C1-MAN UTD-REAL MADRID
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Manchester - V ligi prvakov sta bili danes na sporedu prvi povratni tekmi osmine finala, po katerih sta napredovala Real in Borussia. Madridčani so bili z 2:1 boljši od Uniteda, dortmundsko moštvo pa je s 3:0 nadigralo Šahtar.

Nogometaši Manchester Uniteda so tekmo z Realom začeli dobro in povedli v 48. minuti po avtogolu Sergia Ramosa, nato pa je sledil ključni dogodek tekme. Glavni sodnik Cüneyt Çakır je v 56. minuti sporno izključil domačina Luisa Nanija, kar so gostje izkoristili in z goloma Luke Modrića in Cristiana Ronalda zapečatili usodo rdečih vragov.

Na preostali tekmi je Borussia iz Dortmunda s prepričljivih 3:0 premagala Šahtar, za napredovanje so zadeli Felipa Santana, Mario Götze in Jakub Błaszczykowski.

Ferguson od prve minute brez Rooneyja

Trener Uniteda Alex Ferguson je pred dvobojem poskrbel za presenečenje, saj je angleškega napadalca Wayna Rooneyja uvrstil med rezerviste, od prve minute pa je igral valižanski veteran Ryan Giggs, za katerega je to tisoča tekma v članski konkurenci.

Uvodne minute dvoboja na Old Traffordu so bile v znamenju gostov, ki so imeli žogo več v svojih nogah (61:39) in so si v četrti minuti priigrali prvo priložnost. Ryan Giggs je na desni strani obrambe nepravilno ustavil Fabia Coentraa, tako da so imeli Madridčani na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Cristiano Ronaldo, ta pa je žogo poslal v živi zid domačega moštva.

Nogometaši Reala so v 11. minuti zapretili še drugič, ko je po Gonzalo Higuain v kazenskem prostoru sprejel podajo Mesuta Özila, a sprožil mimo leve vratnice domačega gola. Štiri minute kasneje so imeli domači prvo pravo priložnost. Ryan Giggs je z zunanjim delom noge odlično podal Robinu van Persieju v kazenski prostor, Nizozemec pa žoge ni zadel dobro, tako da jo je Sergio Ramos odbil v kot.

Vidić zadel vratnico

Veteran Giggs je bil udeležen tudi v akcijo v 20. minuti dvoboja. Takrat je izvedel kot, njegovo podajo je v kazenskem prostoru pričakal Nemanja Vidić, ki je že premagal vratarja Diega Lopeza, a mu je veselje preprečila vratnica.

Prvi zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo je v prvi polovici prvega polčasa veliko streljal, a njegovi poskusi niso našli cilja. Tako je bilo tudi v 27. in 28. minuti, ko je dvakrat dobro posredoval Vidić. Domači vratar David De Gea v prvih 32. minutah ni imel večjega dela, nato pa je z odlično obrambo ustavil poskus Higuaina.

Le dve minuti kasneje je bil na preizkušnji vratar Reala Diego Lopez. Ta je strel Robina van Persieja odbil na nogo Dannyja Welbecka, ki pa je iz neposredne bližine le nastreljal Španca v golu Reala.

Poškodba Di Marie

Trener aktualnega španskega prvaka Jose Mourinho je bil v 45. minuti prisiljen opraviti prvo menjavo, saj Angel Di Maria ni mogel nadaljevati z igro, zamenjal ga je Kaka. Moštvi tudi v zaključku prvega polčasa nista zadeli in sta na odmor odšli z neodločenim izidom 0:0. Razmerje v strelih je bilo 8:8, posest žoge pa na strani gostov (63:37).

Avtogol Ramosa

Gledalci na Old Traffordu so prvi gol na tekmi videli po treh minutah nadaljevanja, na veselje večine v mreži Reala. Domači nogometaši so akcijo začeli na desni strani igrišča, po kombinaciji Welbecka in van Persieja je žoga prišla do Luisa Nanija na levi strani igrišča, Portugalec je podal v sredino, kjer je Welbeck zadel žogo, ta pa se je nato od Ramosa odbila v gol Madridčanov.

Izključitev Nanija

Nogometaši Uniteda so v 56. minuti ostali z desetimi igralci na igrišču, ko je glavni sodnik Cüneyt Çakır izključil Portugalca Luisa Nanija. Ta je z visoko nogo želel sprejeti žogo, pri tem pa ni opazil Alvara Arbeloe, ki ga je nehote z nogo zadel v prsa in oba igralca sta obležala na tleh. Çakır se je nato odločil, da poteza Nanija ni bila v skladu s pravili in mu je na veliko ogorčenje domačega moštva kot tudi navijačev pokazal rdeči karton.

Rezervist Modrić in Ronaldo v polno za preobrat

To je povsem spremenilo potek srečanja, saj so pobudo prevzeli številčnejši Madridčani, pri katerih je v 59. minuti namesto Arbeloe vstopil Luka Modrić. Gostje so imeli v 62. minuti izjemno priložnost za izenačenje, vendar je strel Raphaela Varana z golove črte izbil Rafael.

Rezervist Modrić je od prve minute na igrišču pokazal dobro igro, ki jo je v 66. minuti nadgradil z golom. Hrvaški reprezentant se je s približno dvajsetih metrov odločil za strel in s pomočjo vratnice premagal De Geo. Tri minute kasneje so Madridčani že vodili z 2:1. Po lepi kombinaciji podaj je Higuain z desne strani žogo poslal na drugo vratnico, kjer jo je pričakal Cristiano Ronaldo in poskrbel za vodstvo Reala.

Domači trener Alex Ferguson je po prejetem golu poskrbel za tvegano menjavo, ki pa je bila zaradi rezultata neizogibna - vezista Toma Cleverleyja je zamenjal z napadalcem Waynom Rooneyjem.

Zaključni napadi Uniteda

Rdeči vragi so v zaključku dvoboja krenili na vse ali nič in si pripravili kar nekaj priložnosti za izenačanje. Najprej je v 83. minuti z glavo poskusil Michael Carrick, čigar poskusil je ubranil Diego Lopez. Ta se je nato izkazal še minuto kasneje, ko je ustavil strel Robina van Persieja, ob poskusu Rooneyja pa je bil nemočen, a je žoga zletela prek vrat.

V obdobju napadov domačega moštva so zapretili tudi gostje, pri katerih je po prodoru Modrića z leve strani streljal Kaka, ki pa je zadel vratnico. Priložnosti so si sledile ena za drugo, najprej je De Gea ustavil strel Ronalda, nato je na drugi strani po udarcu iz kota poskusil še Vidić, ki pa je zadel Diega Lopeza. Izid se do konca tekme ni spremenil, s skupnim izidom 3:2 je napredoval Real.

Povratni tekmi osmine finala

Manchester United - Real Madrid 1:2 (0:0) /1:1/

(Ramos 48./ag; Modrić 66., Ronaldo 69.)

Borussia Dortmund - Šahtar Donjeck 3:0 (2:0) /2:2/

(Felipe Santana 31., Götze 37., Błaszczykowski 59.)

 

// izid prve tekme