Kampl začel s podajo in zmago, Barcelona s točko

Današnjo najvišjo zmago v nogometni ligi prvakov je vpisal Chelsea (4:0), zagrebški Dinamo boljši od Arsenala (2:1).

Objavljeno
16. september 2015 19.14
Posodobljeno
16. september 2015 20.30
SOCCER-CHAMPIONS-LEV-BBO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Na današnjih preostalih osmih tekmah uvodnega kola nove sezone nogometne lige prvakov v skupinah od E do H so se do najvišje zmage dokopali igralci Chelseaja, ki so na Stamford Bridgeu s 4:0 nadigrali zasedbo Maccabija iz Tel Aviva, za nameček pa je že v šesti minuti Eden Hazard še zgrešil strel z bele točke. Da je bila premoč res na strani angleškega prvaka, dokazuje tudi statistika vključno s 60-odstotno posestjo žogo ter razmerjem strelov v okvir vrat (5:1) in kotov (8:2).

Štiri žoge pa so se znašle tudi v mreži Bate Borisova, ki je na gostovanju v Leverkusnu ob polčasu še držal aktiven izid proti Bayerju (1:1), nato pa so gostitelji pohodili stopalko za plin in zadeli še trikrat. Edini današnji slovenski predstavnik Kevin Kampl je pod taktirko Rogerja Schmidta vseh 90 minut vztrajal na igrišču in se za ponujeno priložnost trenerju zahvalil s podajo za tretji gol, ki ga je v 59. minuti vpisal zvezdniški Mehičan Javier Chicharito Hernandez.

Branilka naslova evropskega klubskega prvaka, Barcelona, se je z vročega gostovanja pri Romi vrnila z remijem. Katalonski gigant je sicer prvi zadel, ko je v 21. minuti ostro podajo Ivana Rakitića tik pred golom z glavo v zadetek spremenil Luis Suarez, vendar pa so gostitelji na olimpijskem štadionu potrebovali zgolj deset minut za izenačenje, za katero je poskrbel 24-letni zvezni igralec Alessandro Florenzi. Barceloni se njena značilna igra z izjemno posestjo žoge (kar 69 %) tokrat ni obrestovala, tako da ni ponovila suverene zmage iz zadnjega medsebojnega dvoboja, resda prijateljskega, izpred meseca dni (3:0).

Zelo veselo pa je bilo na zagrebškem Maksimirju, saj je Dinamo sezono odprl s sladko zmago nad londonskim Arsenalom. Goste je presekal nepotreben drugi rumen karton Olivierja Girouda že v 40. minuti, kar so domači znali izkoristiti in - kljub tekmečevi terenski premoči - zadeti še v drugo, mož odločitve je bil čilenski napadalec Junior Fernandes. Theo Walcott je resda v 79. minuti ublažil poraz, za točko pa je varovancem Arsena Wengerja preprosto zmanjkalo časa.

Šele v drugem polčasu se je do zmage na gostovanju pri Olympiakosu dokopal tudi Bayern, ki je dva gola vpisal v zadnjih izdihljajih obračuna. Moštvo s Pireja je enkrat samkrat sprožilo v okvir tekmečevih vrat. Da španska sreda še zdaleč ni bila tako uspešna kot torek, je doma poskrbela tudi Valencia s porazom proti Zenitu, kijevski Dinamo in Porto sta se razšla brez zmagovalca, ravno tako Gent in Lyon, ki ni izkoristil niti dveh igralcev več - na nasprotni strani sta namreč pordečela Brecht Dejaegere v 41. in Thomas Foket v 87. minuti - niti ponujena enajstmetrovka, ki je v 88. minuti ni znal realizirati Alexandre Lacazette.

LIGA PRVAKOV, 1. KOLO

Skupina E

Bayer : Bate Borisov 4:1 (1:1 - Admir Mehmedi 4., Hakan Calhanoglu 47., 75./11-m, Javier Hernandez 59.; Nemanja Milutinović 13.)

Roma : Barcelona 1:1 (1:1 - Alessandro Florenzi 31.; Luis Suarez 21.)

Skupina F

Dinamo Zagreb : Arsenal 2:1 (1:0 - Josip Pivarić 24., Junior Fernandes 58.; Theo Walcott 79.)

Olympiakos : Bayern 0:3 (0:0 - Thomas Müller 52., 90+2./11-m, Mario Götze 89.)

Skupina G

Chelsea : Maccabi Tel Aviv 4:0 (2:0 - Willian 15., Oscar 45+3./11-m, Diego Costa 59., Cesc Fabregas 78.)

Dinamo Kijev : Porto 2:2 (1:1 - Oleg Gusev 20., Vitalij Bujalski 89.; Vincent Aboubakar 23., 81.)

Skupina H

Gent : Lyon 1:1 (0:0; Danijel Miličević 68.; Christophe Jallet 58.)

Valencia : Zenit 2:3 (0:2 - Joao Cancelo 55., Andre Gomes 73.; Hulk 9., 45., Axel Witsel 76.)