Liga prvakov prihaja v Maribor: »Nisem še dojel, ampak to je to!«

Maribor je v zadnjih minutah zdržal silovit nalet Hapoela in v Ljudskem vrtu slavil z 1:0 in se spet uvrstil v ligo prvakov. 

Objavljeno
22. avgust 2017 20.12
Posodobljeno
22. avgust 2017 20.12
Valon Ahmedi (7) med nogometno tekmo tretjega kroga kvalifikacij UEFA Lige prvakov 2017/2018 Maribor - Hafnarfjördur, v Mariboru, 26. julija 2017. [Valon Ahmedi,nogomet,šport,športniki,Liga prvakov,UEFA]
N. Gr.
N. Gr.

Maribor - Veliki podvig je uspel, liga prvakov se po letu 2014 vrača v štajersko prestolnico! Maribor je odigral odlično tekmo in prevladoval večji del tekme, v zadnjih minutah pa je Hapoel na vse kriplje pritiskal proti vratom Jasmina Handanovića, a jih je izkušeni vratar Maribora zadržal. Predvsem ob izteku 90. minute se je izkazal s parado, ki se je ne bi sramovali niti najboljši vratarji sveta. 

»Fantje so bili izredni, odlično smo se pripravili, leteli smo po igrišču in dali vse od sebe, zasluženo smo v ligi prvakov. Veselim se za fante in za navijače, zelo dobro se zavedam, kaj smo dosegli, to je izreden uspeh z moštvom, v katerega smo vseskozi verjeli,« je bil po tekmi navdušen Milanić.

 »Vsak nogometaš sanja o ligi prvakov, čestitke fantov, v ligi prvakov smo! Imeli smo aktiven rezultat, verjeli smo v napredovanje, neverjetno je,« je bil skoraj brez besed Valon Ahmedi.

Mitja Viler je bil kratek: »Nisem še dojel, kaj točno nam je uspelo, ampak to je to! Danes bo v Mariboru potres.« 

»To je najbolje, kar se nam lahko zgodi, smo dobra ekipa in zato smo prišli naprej. Še slajše je, da smo uspeli napredovati pred domačimi gledalci, tukaj so emocije res velike, res je dobro, da smo spet v ligi prvakov. Želeli smo si dati gol in napadati, celo tekmo smo bili pogumni. Zdaj bomo počakali na žreb in se pripravili na naslednje tekmece,« pravi Marcos Tavares, nepogrešljiv člen ekipe Darka Milanića. 

Napoved tekme

Za vijolične je napočil dan d - v Ljudskem vrtu je vse pripravljeno na spektakel, ki bi ob ugodnem razpletu četi Darka Milanića odprl vrata v raj. Po minimalnem porazu v Izraelu bi bila za Mariborčane idealna minimalna zmaga z 1:0, v poštev pa pridejo tudi vse ostale zmage z vsaj dvema zadetkoma razlike. V primeru, da se ponovi izid s prve tekme (2:1), bomo v Ljudskem vrtu spremljali podaljške. 

Maribor se v tekmo podaja z dobro popotnico iz državnega prvenstva, kjer so sicer šele globoko v sodnikovem podaljšku strli odpor Krškega, a so prikazali všečno igro z enajsterico, sestavljeno iz rezervistov. Milanić je bil s prikazanim zelo zadovoljen, nekateri od njih pa bi priložnost lahko dobili tudi danes, če bo Maribor v zadnjem delu tekme potreboval sveže moči za lov na ugoden rezultat. 

Milanić je že objavil začetno enajsterico, kjer je v napadu pričakovano Marcos Tavares, za njim pa Valon Ahmedi in na krilih Gregor Bajde ter Damjan Bohar. Jasmin Mešanović in proti Krškemu odlični Martin Kramarič na svojo priložnost čakata na klopi. Primorski strateg je v soboto ostal brez Luke Zahovića, ki je nerodno padel in si zlomil ključnico, odsoten bo vsaj šest tednov. Pri gostih so v taboru vijoličnih opozarjali predvsem na Anthonyja Nwakaemeja, ki jim je v Izraelu povzročil ogromno preglavic. 

Pravico bo v Ljudskem vrtu, kjer so razmere za igro optimalne, delil izkušeni Italijan Gianluca Rocchi

Postava Maribora: Handanović; Viler, Šuler, Rajčević, Milec; Vrhovec, Kabha; Bajde, Ahmedi, Bohar; Tavares. 

Potek tekme

V prvih minutah imajo domači premoč na sredini igrišča, kjer Vrhovec in Kabha dobro nadzorujeta dogajanje, v napadu pa je po desni strani nevaren Gregor Bajde. V Ljudskem vrtu je vzdušje vrhunsko, navijači so pred tekmo pripravili lepo koreografijo, večina navijačev pa je že od prvega sodniškega žvižga na nogah. 

Za eksplozijo v Ljudskem vrtu je po lepi akciji Maribora poskrbel Mitja Viler v 15. minuti. Na levi strani kazenskega prostora se je sam znašel Mitja Viler, ki je s pravo bombo odbitek z okrog 12 metrov pospravil v mrežo nemočnega vratarja Hapoela Haimova. Maribor ima rezultat, ki ga je želel, a je do konca tekme še zelo veliko.  

Hapoel je v zadnjih minutah vzpostavil ravnotežje in resno zapretil, a je kapetan Melikson z glavo meril mimo gola Handanovića. Maribor je vse bolj stisnjen pred svoj kazenski prostor. Maribor je imel ob izteku prve pol ure igre zelo lepo priložnost prek kapetana Tavaresa, a je Brazilec z glavo v kazenskem prostoru meril prek izraelskih vrat.  

V zadnjih 15 minutah prvega polčasa so žogo v svoje noge vzeli nogometaši Hapoela, a so bili povsem brez idej na sredini igrišča in tudi brez prave energije, zato si niso ustvarili nobene prave priložnosti, na drugi strani pa tudi Maribor do konca prvega polčasa ni bil več nevaren. Vijolični so se v prvem delu prikazali v zelo lepi luči, največji izziv pa bo zadržati takšno raven energije vse do konca tekme. 

Na začetku drugega polčasa je Hapoel poizkusil pritisniti, a jih je predvsem odlični Martin Milec hitro postavil na realna tla. Nato je dvakrat zapretil Marwan Kabha preko protinapadov, v kazenskem prostoru je pretil tudi Tavares, a ni prišel do zaključnega strela. V Ljudskem vrtu diši po drugem zadetku Maribora. 

Pri Hapoelu prednjači Nwakaeme, a tudi Nigerijec ni prav zares nevaren za gol Maribora. Darko Milanić je izkoristil prvo menjavo, borbenega Gregorja Bajdeta je zamenjal z Dinom Hotićem. V zadnjih petih minutah so Izraelci zagospodarili na igrišču in Maribor se na trenutke brani z vsemi enajstimi nogometaši, a obramba Štajercev zaenkrat še drži. Darko Milanić je posegel po še eni menjavi, Valona Ahmedija je zamenjal Aleks Pihler

V zadnjih minutah nogometaši Maribora trpijo, Hapoel jih je stisnil pred njihov kazenski prostor, dvakrat pa se je z izjemnima obrambama izkazal Jasmin Handanović. Ljudski vrt slavi veliko zmago in izjemno obrambo Jasmina Handanovića, ki si jo lahko ogledate v spodnjem posnetku. 

Maribor - Hapoel