Liga prvakov: Sneijder popeljal Galatasaray v osmino finala

Galatasaray je na prestavljeni tekmi lige prvakov z 1:0 premagal Juventus in napredoval v osmino finala.

Objavljeno
11. december 2013 11.05
FBL-EUR-C1-JUVENTUS-GALATASARAY
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Istanbul - Italijanski prvak Juventus je v Istanbuli doživel velik šok, saj je na prestavljeni tekmi lige prvakov izgubil proti Galatasarayu z 0:1 in ostal brez osmine finala.

Galatasaray in Juventus sta včerajšnji dvoboj v Istanbulu igrala do 32. minute, nato pa je glavni sodnik, Portugalec Pedro Proença, zaradi neregularnih razmer dvoboj prekinil. Tekma se je danes nadaljevala ob 14. uri, pri čemer je nogometaše pričakalo slabo pripravljeno igrišče, poleg tega pa je na začetku dvoboja tudi snežilo.

V težkih vremenskih pogojih so se bolje znašli domači nogometaši, ki jim je zmago priboril nizozemski reprezentant Wesley Sneijder v 85. minuti. Ta je izkoristil podajo Didierja Drogbaja in z desne strani kazenskega prostora natančno meril v desni spodnji kot gostujočega gola.

Iz skupine B je kot prvi napredoval madridski Real, Galatasaray je osvojil drugo mesto, Juventus pa bo spomladi nastopal v evropski ligi.

Pobuda Juventusa

Nogometaše je ob nadaljevanju dvoboja pričakalo zelo slabo pripravljeno igrišče, za nameček pa je znova začelo snežiti.

V prvi resnejši akciji je gostujoči igralec Stephan Lichtsteiner z desne strani želel podati v kazenski prostor, žoga pa se je odbila od domačega branilca in skoraj premagala vratarja Fernando Muslera.

Torinčani so imeli v 41. minuti novo priložnost za vodstvo, po podaji Fernanda Llorenteja je v kazenski prostor pritekel argentinski napadalec Carlos Tevez, a mu je v ključnem trenutku spodrsnilo in je žogo poslal mimo leve vratnice.

Minuto kasneje so prvič zapretili tudi gostitelji. Wesley Sneijder je prevzel odgovornost za izvajanje kota in v sredino poslal uporaben predložek, ki ga je pričakal Aurelien Chedjou, vendar je žogo poslal visoko prek gola Juvetusa.

Prvi polčas se je končal z neodločenim izidom 0:0.

Buffon preprečil veselje Drogbaju

Uvodne minute drugega polčasa so ponudile veliko dogajanja na igrišču. Najprej je v 49. minuti z razdalje poskusil Paul Pogba, vendar je domači vratar Muslera brez težav ujel žogo.

Po sedmih minutah nadaljevanja je po levi strani prodrl Wesley Sneijder, a je žogo poslal mimo desne vratnice, tako da je ostalo pri začetnem izidu. Le minuto kasneje se je Didier Drogba znašel v obetavnem položaju in nevarno sprožil, vendar se je vratar Juventusa Gianluigi Buffon izkazal z dobro obrambo.

Domači nogometaši, ki so nujno potrebovali zmago, so imeli po začetnih napadih žogo več v svojih nogah (51:49) in sprožili več strelov (11:9), vendar niso našli poti mimo obrambe Juventusa.

Italijani so med 79. in 80. minuto dvakrat nevarno napadli. Najprej je z razdalje poskusil Claudio Marchisio, vendar je bil Muslera dobro postavljen in je ustavil strel, domači vratar pa je nato še pravočasno zapustil svoja vrata in posredoval pred vtekajočim Fernandom Llorentejem.

Sneijder v polno za izbruh domačih navijačev

Galatasaray je v 85. minuti vendarle izkoristil eno izmed številnih priložnosti in povedel z 1:0. Didier Drogba je na robu kazenskega prostora z glavo podal do Wesleyja Sneijderja, Nizozemec pa je prehitel vse gostujoče branilce in s strelom v desni spodnji kot premagal Gianluigija Buffona.

Trener Juventusa Antonio Conte se je na prejeti gol nemudoma odzval z menjavo in namesto Claudia Marchisia na igrišče poslal Fabia Quagliarello, priložnost pa je dobil tudi Sebastian Giovinco, ki je zamenal Leonarda Bonuccija.

Italijansko moštvo tudi s svežimi močmi ni uspelo izenačiti, tako da se domači razveselili končne zmage in napredovanja v osmino finala.

 

Šesto kolo skupine B

Galatasaray - Juventus 1:0 (0:0)

(Sneijder 85.)

København - Real Madrid 0:2 (0:1)

(Modrić 25., Ronaldo 48.)

 

Lestvica

1. Real Madrid 6 5 1 0 20:5 16 točk

3. Galatasaray 6 2 1 3 8:14 7

--------------------------------------------

2. Juventus 6 1 4 1 9:9 6

4. København 6 1 1 4 4:13 4