Liga prvakov: Maribor s točko, a brez možnosti za evropsko nadaljevanje (VIDEO)

Vijolični so se v Moskvi s Spartakom (vnovič) razšli z 1:1, v drugi minuti sodnikovega dodatka je izenačil Mešanović.

Objavljeno
21. november 2017 14.47
Posodobljeno
21. november 2017 16.45
SOCCER-CHAMPIONS-SPM-MAR/
J. P.
J. P.

Moskva - Mariborski nogometaši so ostali brez možnosti za nadaljevanje evropske sezone, ki jo bodo zaključili po skupinskem delu lige prvakov. V petem kolu skupine E so se na moskovskem štadionu Otkritje Arena s Spartakom razšli z 1:1, torej so ponovili razplet iz Ljudskega vrta, do točke pa se dokopali v zadnjih izdihljajih obračuna. V drugi minuti sodnikovega dodatka je namreč lepo podajo kapetana Marcosa Tavaresa izkoristil izkušeni rezervist iz BiH Jasmin Mešanović, ki mu ni bilo težko zadeti prazne mreže.

Že pred tem je pritisk ruskega kolektiva v drugem polčasu kronal Brazilec Ze Luis, ki se je nekajkrat znašel v lepih priložnostih, nato pa v 82. minuti, tudi s kančkom sreče, vendarle položil vratarja Jasmina Handanovića na hrbet. Še pred tem je bil bliže zadetku Maribor, a je poskus Marka Šulerja po podaji še enega rezervista Dareta Vršiča v začetku drugega dela zaustavila vratnica. Vijolični, ki so igrali brez poškodovanega obrambnega igralca Aleksandra Rajčevića, so vpisali drugo točko v sezoni, Spartak je zdaj na tretjem mestu pri nedosegljivih šestih. 

PRIMERJAVA EKIP

SPARTAK MOSKVA - MARIBOR

POTEK PRVEGA POLČASA

Štadion Otkritje je bil, kot so iz domačega tabora sporočili pred tekmo, z 42.920 gledalci na tribunah skoraj razprodan, podporo so imeli tudi slovenski prvaki, ki so v rahlem sneženju začeli odločno in čvrsto v obrambi. V 17. minuti obetavne akcije vijoličnih ni kronal junak petkovega večnega derbija z Olimpijo, kapetan Marcos Tavares, ki je po lepem prodoru sprožil s kakih dvajsetih metrov, a premedlo, vratar Aleksandr Selihov je žogo brez slehernih težav ukrotil. To je bil po zadržanem začetku dvoboja sploh prvi strel v okvir vrat. 

Minuto pozneje so vrnili gostitelji. Po nesporazumu mariborske obrambe je Tavares žogo nespretno oddal tekmecem, Ze Luis je prodrl po levi in podal pred vrata, čuvaj mreže Jasmin Handanović je bil že premagan, a je pred Luizom Adrianom posredoval Marko Šuler in žogo vendarle odbil v kot. Varovanci Darka Milaniča - v začetni postavi je namesto Dareta Vršiča prednost dobil Aleks Pihler - so si lahko oddahnili, igra pa se je dokončno razživela. Prvi rumeni karton na tekmi si je prislužil Blaž Vrhovec, ki je s prekrškom preprečil protinapad.

V 33. minuti je preigraval Damjan Bohar in se znašel v lepem položaju za strel, a se je ustavil in sprožil prepozno, Selihov je bil dobro postavljen in ni imel težav. Prav v zadnjih izdihljajih razmeroma izenačenega prvega polčasa so imeli gostitelji še zadnjo priložnost za spremembo rezultata, Fernando je s prostega strela poslal natančen predložek v osrčje kazenskega prostora, tam je bil najvišji v skoku Mario Pašalić, ki pa je meril v nebo. Mreži se tako do glavnega odmora nista zatresli, Moskovčani so bili precej več pri žogi (63-odstotno), streli na gol pa so se rahlo nagibali na slovensko stran (2:1). 

ČASOVNICA

STATISTIKA

POTEK DRUGEGA POLČASA

Drugi polčas so Mariborčani začeli še podjetneje, v 49. minuti so jih centimetri ločili od vodstva. Prosti strel je izvedel Dare Vršič, ki je po odmoru dobil priložnost namesto Blaža Vrhovca, ki se je spogledoval z rdečim kartonom, njegovo ostro podajo pred vrata je nekoliko preusmeril Marko Šuler, ki pa je namesto mreže zatresel »zgolj« vratnico. Spartak se je srečno rešil, Milanič se je prijel za glavo, izjemna priložnost pa je bila napoved navdahnjenih vijoličnih minut, ki so jih skušali gostitelji prekinjati s prekrški, zaradi česar so si dvakrat v dveh minutah prislužili dva rumena kartona.

V 63. minuti je završalo na tribunah, ko se je za strel s precejšnje razdalje odločil Fernando, a je njegov poskus švignil kak meter mimo desne vratnice, za nameček je bil tudi Handanović dobro postavljen. Tri minute pozneje je premehko poskusil rezervist Denis Glušakov, ki je zamenjal Pašalića, nato je prek prečko sprožil še Ze Luis. Sredi drugega polčasa je Milanič prevetril enajsterico z Dinom Hotićem, ki je nadomestil Gregorja Bajdeta, ki mu je začelo zmanjkovati sape. Drugi polčas je bil precej živahnejši kot prvi, slovenski prvak pa je bil vsaj enakovreden tekmec.

V 77. minuti je imel Ze Luis po podaji še enega fanta s klopi Romana Zobnina vodstvo na glavi, a je neoviran in iz bližine streljal mimo gola, enak scenarij pa ponovil dve minuti pozneje. Brazilec je poskusil tolikokrat, da je enkrat moral zadeti. In zgodilo se je v 82. minuti. Še tretji Spartakov rezervist, paragvajski napadalec Lorenzo Melgarejo, je žogo tudi s pomočjo sreče porinil do Ze Luisa, ki tokrat ni ničesar prepustil naključju in je uspešno ustrelil mimo nemočnega Handanovića. Milanič se je takoj odzval in v ogenj namesto Boharja poslal izkušenega napadalca Jasmina Mešanovića.

Po dveh zapravljenih izjemnih priložnostih Pihlerja so vendarle zadeli tudi gostje, ki so si gol - glede na prikazano - zaslužili. V drugi od treh minut sodnikovega dodatka so spletli lepo akcijo, Tavares pa je s čudovito podajo našel samega Mešanovića, ki je žogo brez težav potisnil v mrežo in poskrbel za drugo točko vijoličnih v tej sezoni lige prvakov. Vseeno pa to pomeni, da je za Štajerce, ki jih sicer še čaka zadnji obračun skupinskega dela s Sevillo, evropske sezone konec, v nobenem primeru se namreč ne morejo več povzpeti na tretje mesto skupine E. Če bi želeli obdržati iskro upanja, bi morali danes zmagati. 

SPARTAK MOSKVA : MARIBOR 1:1 (0:0)

Strelca: 1:0 - Ze Luis (Melgarejo, 82.), 1:1 - Mešanović (Tavares, 90+2.).

POSTAVI

LESTVICA