Liga prvakov: v Barceloni debakl namesto čudeža, na Wembleyju nemški finale

Na povratni tekmi polfinala lige prvakov je Bayern z zmago s 3:0 nad Barcelono le še potrdil svojo uvrstitev v finale.

Objavljeno
01. maj 2013 19.23
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Potem ko sinoči Real Madrid proti Borussii ni zmogel čudežnega zasuka, a mu bil z zmago z 2:0 vsaj blizu, je nocoj Barcelona na povratni polfinalni tekmi proti Bayernu doživela pravo katastrofo. Ne le, da ni bila niti blizu preobratu, brez ene same nevarnejše akcije in s kopico največjih zvezdnikov na klopi (Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi Hernandez) je doživela eno najhujših ponižanj pred domaćimi navijači v zgodovini. Za nameček so Katalonci za enega od golov poskrbeli kar sami - avtogol je v 72. minuti zabil branilec Gerard Pique.

Bayern si je tako z zmago s 3:0 v finale na Wembleyju uvrstil s prednostjo kar sedmih golov - 7:0. Med strelce sta se nocoj vpisala še Arjen Robben in Thomas Müller.

Messi na klopi

Da to ne bo najboljši dan za Barcelono, je bilo znano že pred tekmo, ko so sporočili, da je prvi zvezdnik Lionel Messi spet začutil bolečine v stegenski mišici in zato ostal na klopi. Trener Tito Vilanova je imel precej težav pri sestavi moštva, zlasti v obrambi. Carles Puyol in Javier Mascherano sta manjkala zaradi poškodb, Jordi Alba zaradi neumnosti in rumenega kartona na prejšnji tekmi. Zaradi poškodbe je iz ekipe izpadel tudi Sergio Busquets.

Na drugi strani so pri Bayernu lahko računali na vse, tudi na Maria Mandžukića, ki je zaradi kazni moral izpustiti prvi polfinalni obračun. Na klopi je sicer presenetljivo ostal Dante, namesto njega je zaigral Daniel van Buyten.

Brez golov v prvem polčasu

Po pričakovanjih je Bayern začel zanesljivo in Barceloni ni pustil maneverskega prostora. Tako so Bavarci tudi prišli do prve lepše priložnosti na tekmi. Bastian Schweinsteiger je podal do Arjena Robbna, ki je vodil žogo po desni strani v kazenski prostor, a se prepozno odločil za strel, saj ga je že ustavil Gerard Pique. Štiri minute pozneje je sledila nova priložnost, ko je Schweinsteiger podal do Lahma, ki pa ob novem dobrem posredovanju Piqueja, ni ogrozil vratarja Victorja Valdesa.

Barcelona je medtem prišla do nekaj manjših priložnosti. V 15. minuti je Xavi Hernandez zaposlil Daniela Alvesa, nevaren je bil v 24. minuti Pedro z za Barcelono netipičnim strelom z razdalje. Eno lepših priložnosti je nekaj minut za tem zapravil Xavi in žogo poslal čez gol. V zadnjih minutah prvega dela je Skomina podelil tudi nekaj rumenih kartonov. Robben ga je dobil za nevaren štart nad Alexom Songom, prejel ga je tudi Alves, ki je nevarno ustavljal Schweinsteigerja. Skomina je za tem tudi hitro zapisal za konec polčasa, ki Kataloncem ni dal kaj veliko upanja.

Robbnov zadetek pokopal katalonske upe

Tudi drugi polčas je bolj prepričljivo začel Bayern. Znova se je okoli vrat Victorja Valdesa nevarno sukal Robben in že v četrti minuti nadaljevanja zadel ključni gol, ki je Barco še dodatno oddaljil od finala. Z natančno podajo z leve na desno stran ga je našel David Alaba, Robben pa je z natančnim strelom v oddaljeni kot utišal Cam Nou, na katerem je bilo tako ali tako slišati le nemške navijače. Nizozemec je sicer nekaj minut pozneje zapretil še enkrat.

V 55. minuti je Vilanova presenetil s taktično odločitvijo, da iz igre potegne glavnega dirigenta Barcine igre Xavija, zamenjal ga je Alexis Sanchez. Ko je nekaj minut za tem na klop poklical še Iniesto (v igro je vstopil Thiago Alcantara), je bilo jasno, da se je Barcelona očitno že predala. Na klopi je namreč kar naenkrat skupaj sedela najpomembnejša trojica Barcinih igralcev: Messi, Xavi in Iniesta. Pri Bayernu je šepajočega Schweinsteigerja zamenjal Luiz Gustavo.

Najbrž si je na klop v 72. minuti zaželel tudi Pique. V novi akciji Bayerna je namreč branilec skušal preusmeriti strel pred gol, a ga nerodno zabil v svojo mrežo. Barcelona je tako že potonila, a jo je v 76. minuti dodatno potolkel še tretji gol Bayerna. Po odlični asistenci Francka Riberyja je zadel Thomas Müller.

Poraz, ki ga bo težko preboleti

To je bil tudi zadnji žebelj v krsto Kataloncev, ki so se od nastopov v ligi prvakov poslovili z bolečim porazom in zaostankom s kar 0:7. Bayern je bil tudi nocoj boljši v vseh pogledih igre in se zasluženo uvrstil v finale. Na Wembleyju v Londonu se bo 25. maja pomeril s svojim najhujšim tekmecem v bundesligi, Borussio iz Dortmunda. 

»To je eden naših najhuših večerov. Ne bo lahko preboleti tega poraza. V prvem polčasu smo se trudili, a v drugem smo prejeli zadetek in nismo se več mogli vrniti. Iskreno moremo čestitati Bayernu, ki je bil obučno boljši. Zdaj se moramo osredotočiti na preostale tekme v španskem prvenstvu in začeti razmišljati o naslednji sezoni. Dejstvo, da Lionel Messi danes ni igral, je seveda igralo vlogo, toda menim, da tudi z njegovo pomočjo ne bi mogli veliko spremeniti,« je po tekmi povedal Pique.

Liga prvakov, povratna polfinalna tekma:

Barcelona - Bayern 0:3 (0:0) /0:7/

Robben 49., Pique 72./ag, Müller 76.

Začetni postavi:

Barcelona: Valdes, Dani Alves, Pique, Bartra, Adriano, Xavi, Song, Iniesta, Villa, Fabregas, Pedro.

Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Van Buyten, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery, Mandžukić.