Barcelona in PSG z zmagama potrdila četrtfinale

Nogometaši Barcelone so v ligi prvakov Manchester City odpravili s skupnim izidom 4:1, PSG pa zasedbo Bayerja s 6:1.

Objavljeno
12. marec 2014 17.14
Posodobljeno
12. marec 2014 19.15
SOCCER-CHAMPIONS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Potem ko sta že včeraj prva četrtfinalista nogometne lige prvakov postala Atletico Madrid in branilec lovorike iz prejšnje sezone Bayern, sta se jima danes med osmimi najboljšimi klubi na stari celini (pričakovano) pridružila še Barcelona in PSG. Oba sta gladko zmagala že na gostovanjih na prvih tekmah (2:0 oziroma 4:0), danes pa sta preboj v četrtfinale potrdila še z zmagama v povratnih dvobojih pred domačimi navijači.

V obeh dvobojih je bil nocoj končni izid 2:1. V Parizu se je mreža trikrat zatresla že do 53. minute, v Barceloni pa dvakrat v zadnjih izdihljajih tekme. Švedski zvezdnik francoskega moštva Zlatan Ibrahimović se tokrat med strelce ni vpisal in je v dvoboju za strelsko krono prepustil pobudo Realovemu Portugalcu Cristianu Ronaldu, ki je še naprej gol pred njim (11:10), pa še ni niti odigral povratnega dvoboja osmine finala.

Učinkovit finiš v Barceloni

Trener katalonskega velikana Gerardo Martino, na katerega se je po zadnjih neuspehih usul plaz kritik, je lahko spet računal na Andresa Iniesto, ki ga v soboto zaradi ženinega spontanega splava ni bilo v zasedbi ob nenadejanem prvoligaškem porazu z Valladolidom, tokrat pa se je spet znašel v začetni enajsterici. Zato pa v postavi Manchester Cityja mi bilo kaznovanega Martina Demichelisa.

Igralci obeh moštev so imeli v povratnem obračunu v Španiji pred odhodom na glavni odmor prazne naboje. Resda se je Manchestrova mreža v 18. minuti zatresla, a so delilci pravice (malce sporno) dosodili prepovedani položaj Jordija Albe, ki je podal do Neymarja. Brazilec se je v lepi priložnosti znašel še v 39. minuti, potem ko je njegovemu čuvaju Aleksandru Kolarovu spodrsnilo, vendar pa je Barcelonin zvezdnik stresel zgolj zunanji del mreže.

Drugi polčas je bil učinkovitejši. Mrežo gostov je kajpak načel prvi Barçin as, argentinski virtuoz Lionel Messi, ki je hladno in rutinirano kaznoval napako Joleona Lescotta, ki ni znal zaustaviti žoge po podaji Cesca Fabregasa. Barcelonina desetka je žogo brez težav - že osmič v petih dvobojih - porinila za hrbet Joa Harta. Tedaj je bilo že jasno, da se Otočanom popoln preobrat ne bo več posrečil. Za vsaj častni gol je resda po prekinitvi v 89. minuti poskrbel Vincent Kompany, ki mu je z glavo tik pred gol podal Edin Džeko.

Za zasluženo zmago domačih, ki so imeli žogo več v svoji posesti (55:45 v odstotkih) in tudi večkrat poskušali v napadu (razmerje strelov na gol 9:5), je v prvi minuti sodnikovega dodatka poskrbel Dani Alves. Omeniti velja, da je City od 78. minute igral brez Argentinca Pabla Zabalete, ki si je zaradi predolgega jezika prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot v garderobo.

»Če bi zadeli nekoliko bolj zgodaj, bi lahko zasukali razplet. Šele tretjo sezono smo med evropsko klubsko elito in kljub porazu smo lahko ponosni. Naš trenutek šele prihaja,« je poudaril kapetan Manchester Cityja in strelec častnega gola Vincent Kompany.

»City je vselej zahteven tekmec, a tokrat smo imeli vse pod nadzorom. Naš prvi cilj, četrtfinale, smo dosegli, kar me še posebej veseli tudi zavoljo navijačev, ki so bili tokrat res izjemni,« pa je pristavil zvezni igralec Barcelone Xavi Fernandez.

Hiter gol Bayerja, hiter odgovor PSG

PSG (v moštvo se je vrnil urugvajski napadalec Edinson Cavani) je v povratno tekmo štartal v precej prevetreni zasedbi, kar so nemški gostje izkoristili in že v sedmi minuti prvič zatresli tekmečevo mrežo. Giulio Donati je s podajo lepo našel Sidneyja Sama, ki mu z glavo ni bilo težko žoge preusmeriti v prazen gol. Že pred tem se je v lepi priložnosti znašel Emre Can, a je bil vratar Salvatore Sirigu uspešnejši.

Nato so se prebudili tudi gostitelji, dvakrat je bilo vroče pred vrati Nemcev po zaslugi Zlatana Ibrahimovića, a brez učinka, je pa v prvem poskusu vendarle posredno sodeloval pri golu, saj je izsilil kot, iz katerega je nato v 13. minuti Marquinhos poskrbel za izenačenje.

A Bayer bi se lahko v 28. minuti znova dokopal do vodstva, vendar pa ni izkoristil ponujene enajstmetrovke. Strel Simona Rolfesa v desno je bil lahek zalogaj za Siriguja, ki je žogo preusmeril v kot. Prvi polčas je bil manifestacija nevarnih akcij, vročih trenutkov in spektakularnih priložnosti, mreža bi se mirno lahko zatresla še večkrat.

Končni izid je že v 53. minuti postavil Ezequiel Lavezzi, za nameček so gostje v 68. minuti predčasno ostali še brez Emreja Cana, ki je zaradi igralnega vložka še drugič porumenel in zato predčasno obiskal garderobo. PSG je še v 28. zaporednem dvoboju v evropskih tekmovanjih ostal neporažen na Parku princev.

»Ni lahko igrati takšnih tekem, v katerih že vnaprej veš, da si brez možnosti. A odigrali smo za čast in prestiž. Če drugega ne, je bil obračun odprt nekoliko več časa kot prejšnjič, toda po rdečem kartonu nismo mogli več pritiskati na tekmeca,« je strnil vtise Bayerjev kapetan Simon Rolfes.

»Zame je bilo kot v pravljici. Ne le, da sem dvoboj začel, temveč sem imel tudi priložnost dokazati, da lahko tudi zadanem. Kakor koli, popraviti moramo še igro v obrambi,« pa je dodal strelec prvega gola za PSG Marquinhos.

POVRATNI TEKMI OSMINE FINALA LIGE PRVAKOV

Barcelona : Manchester City 2:1 (0:0), prva tekma 2:0

Messi (67.), Daniel Alves (90+1.); Kompany (89.).

Barcelona: Victor Valdes, Pique, Mascherano, Jordi Alba, Daniel Alves, Fabregas, Xavi Hernandez, Iniesta, Busquets, Messi, Neymar.

Manchester City: Hart, Kompany, Zabaleta, Lescott, Kolarov, Milner, Nasri, Silva, Fernandinho, Toure, Agüero.

PSG : Bayer 2:1 (1:1), prva tekma 4:0

Marquinhos (13.), Lavezzi (53.); Sam (6.).

PSG: Sirigu, Thiago Silva, Marquinhos, Digne, Jallet, Cabaye, Rabiot, Pastore, Cavani, Ibrahimović, Lavezzi.

Bayer: Leno, Wollscheid, Guardado, Omer Toprak, Donati, Reinartz, Rolfes, Can, Sam, Castro, Derdiyok.