Liga prvakov: Bayern zrežiral preobrat in dotolkel Portugalce

V povratnem četrtfinalnem dvoboju Barcelona z zmago z 2:0 potrdila preboj med najboljše štiri, v polfinalu tudi Bayern.

Objavljeno
21. april 2015 13.38
Posodobljeno
21. april 2015 19.45
Spain Soccer Champions League
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Prva polfinalista nogometne lige prvakov sta Barcelona in Bayern. Katalonski velikan si je pot skozi četrtfinale tlakoval že na prvi tekmi s PSG, ko se je na gostovanju veselil zmage s 3:1, v povratnem obračunu pa doseženo le še potrdil in še drugič strl pariški oreh (2:0). Vsega je bilo konec že pred glavnim odmorom, ko se je dvakrat med strelce vpisal Brazilec Neymar, ki je zdaj že pri šestih zadetkih v evropski sezoni. Gostom ni pomagala niti vrnitev prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki je bil sploh v prvem polčasu povsem odrezan od igre.

Pred precej zahtevnejšo nalogo pa je bil bavarski gigant, ki je prvi dvoboj s Portom končal s porazom z 1:3. Čeprav je moral trener Pep Guardiola enajsterico krpati brez Francka Riberyja, Bastiana Schweinsteigerja, Arjena Robbna, Davida Alabe, Javija Martineza, Medhija Benatie in Toma Starka, je njegova četa povsem razmesarila nebogljenega tekmeca in ga ugnala z izjemnih 6:1, zares nepozaben pa je bil sploh prvi polčas, v katerem je moral vratar Fabiano kar petkrat po žogo v mrežo. Nadaljevanje je bilo le še formalnost, častni gol za Porto je dosegel Jackson Martinez.

Jutri bosta na sporedu še preostala dva povratna četrtfinalna obračuna. V madridskem derbiju bo branilec naslova Real pričakal zasedbo Atletica na čelu s slovenskim čuvajem mreže Janom Oblakom, v prvem medsebojnem dvoboju se mreži nista zatresli. Ima pa Juventus gol zaloge pred drugo tekmo z Monacom (1:0).

POTEK DVOBOJA BARCELONA : PSG

Barcelona je lovila že dvanajsto zmago v zadnjih trinajstih dvobojih, gostje iz Pariza pa so začeli živčno, kar je najbolj nazorno manifestiral David Luiz, ki si je po prekršku prislužil rumeni karton že v tretji minuti. Vseh upov po čudežu gostov pa je bilo konec že v 14. minuti. Po slalomu Andresa Inieste mimo tekmečevih branilcev je lepa podaja našla pot do dobro postavljenega Brazilca Neymarja, ki je najprej iz igre vrgel Luiza, nato pa obšel še čuvaja mreže Salvatoreja Siriguja in brez težav žogo pospravil čez golovo črto.

Katalonci so mirno nadzorovali potek dogajanja na igrišču. Žogo so imeli večinsko v svoji posesti (58 %), tudi razmerje strelov v okvir vrat je bilo krepko na njihovi strani, ko so poskusili četrtič, pa se je pariška mreža še drugič zatresla. Vnovič je bil neusmiljen Neymar, ki pa se je za zadetek lahko zahvalil Daniju Alvesu. Ta je vnovič pokazal izjemno tehniko in žogo lepo oddal do Brazilca, ki je zadel drugič v tem dvoboju in šestič v sezoni. PSG se je kakopak vdal v usodo.

V prvem polčasu je bil zvezdniški povratnik v majico PSG Zlatan Ibrahimović, ki se je v tej evropski sezoni med strelce vpisal zgolj dvakrat, povsem odrezan od igre in neopazen, po glavnem odmoru pa se je po natanko uri igre izkazal s podajo do Marca Verrattija, ki je sprožil z roba kazenskega prostora, a je njegov poskus letel tik mimo leve vratnice. Parižani tako še vedno niso niti enkrat ustrelili v okvir tekmečevih vrat, raje so se branili v želji, da jih Barcelona ne bi povsem dotolkla.

V 73. minuti je zaropotala Zlatanova desnica, Barcelonin vratar Marc-Andre ter Stegen je moral prvič ogreti rokavice, kajti to je bil šele prvi strel PSG v okvir domačih vrat. V končnici so gostitelji pohodili žogo, tekmec pa je pokazal nekaj več želje po vsaj častnem golu, a se rezultat ni več spremenil. V drugi minuti sodnikovega dodatka je končno nevarno poskusil tudi argentinski virtuoz Lionel Messi, a je njegov strel za las odneslo mimo leve vratnice. Ostalo je pri zmagi Kataloncev z 2:0 in skupnem izidu 5:1.

POTEK DVOBOJA BAYERN : PORTO

Le en scenarij so imeli v mislih predlanski zmagovalci lige prvakov, nogometaši Bayerna: čeprav zdesetkani, so lahko le s popolnim napadom računali na čudežni zasuk in izničenje dveh golov zaostanka z uvodnega dvoboja. Da mislijo resno, so dokazali že v 14. minuti, ko je moral vratar Porta Fabiano prvič na hrbet. Krvnik pa Thiago Alcantara, ki je častni gol za bavarskega velikana zadel že v uvodnem dvoboju na Portugalskem. Tokrat je izkoristil oster predložek Juana Bernata z leve strani in mrežo zatresel z glavo.

Le osem minut so potrebovali gostitelji, že so vodili z 2:0 in bili v tistem trenutku v polfinalu lige prvakov. Bavarci so poskusili s kota, v vlogi podajalca se je nato izkazal Holger Badstuber, Jeromu Boatengu pa - prav tako z glavo - ni bilo težko ukaniti Fabiana. Vendar pa tudi ta rezultat ni dolgo vzdržal, barka Porta se je potapljala, v 27. minuti je bila preluknjana še tretjič. Thomas Müller je zrežiral akcijo, zapečatil pa jo Robert Lewandowski. Kako drugače, če ne z glavo. Razmerje strelov v okvir vrat je bilo tedaj 5:0, golov pa 3:0 v korist Bayerna.

Očitno je bilo, da si je četa Pepa Guardiole želela čim prej razbliniti vse dvome o napredovanju v polfinale. Kljub zelo udobnemu vodstvu ni popuščala, razglašena Portova obramba pa je še četrtič klecnila že v 36. minuti. Tokrat se je med strelce vpisal še Thomas Müller, ki je poskusil z razdalje, žoga je oplazila enega od branilcev in spremenila smer, vratar Fabiano je bil nemočen. Še petič v prvem polčasu pa je kapituliral v 40. minuti, tokrat se je Müller izkazal kot podajalec, Lewandowski pa je bil uspešen še drugič ta večer.

Jasno je bilo, da nemški velikan v takšnem ritmu ne more igrati vseh 90 minut. A kaj, ko bi se mreža povsem sesutega Porta lahko še šestič zatresla že v prvi minuti nadaljevanja, ko je nevarno poskusil Mario Götze, a bi moral prej rahlo naravnati merilne naprave na nogi. Kanček upanja za goste je vendarle posijal v 73. minuti, ko so sploh prvič sprožili v okvir tekmečevih vrat - in tudi zadeli. Glavna akterja akcije sta bila podajalec Evandro in hladnokvrni eksekutor Jackson Martinez, še vedno pa so Portugalci potrebovali še dva gola za popoln zasuk.

Do katerega pa kajpada ni prišlo, ravno obratno. Bayern, ki je že tako nasprotnikovo mrežo napolnil do vrha, je zadel še šestič, v 88. minuti je z mojstrovino s prostega strela z 22 metrov vratarja Fabiana ukanil še Xabi Alonso. Že bežen pogled na statistiko je potrjeval, da je bila zmaga gostiteljev več kot zaslužena: bili so namreč več pri žogi, sploh v prvem polčasu, na njihovi strani so bili tudi streli na gol (9:1), koti (4:1) in rahlo tudi prosti streli (20:18). Porto je dvoboj končal z le deseterico igralcev na terenu, v 87. minuti je moral z drugim rumenim kartonom predčasno pod prho Ivan Marcano.

BARCELONA : PSG 2:0 (2:0) - prva tekma 3:1

Strelec: 1:0 - Neymar (14.), 2:0 - Neymar (34.).

Barcelona: Marc-Andre ter Stegen, Gerard Pique, Jordi Alba, Daniel Alves, Jeremy Mathieu, Ivan Rakitić, Sergio Busquets, Andres Iniesta, Luis Suarez, Lionel Messi, Neymar.

PSG: Salvatore Sirigu, Marquinhos, Maxwell, Gregory van der Wiel, David Luiz, Yohan Cabayem Blaise Matuidi, Marco Verratti, Edinson Cavani, Zlatan Ibrahimović, Javier Pastore.

BAYERN : PORTO 6:1 (5:0) - prva tekma 1:3

Strelci: 1:0 - Thiago Alcantara (14.), 2:0 - Jerome Boateng (22.), 3:0 - Robert Lewandowski (27.), 4:0 - Thomas Müller (36.), 5:0 - Robert Lewandowski (40.), 5:1 - Jackson Martinez (73.), 6:1 - Xabi Alonso (88.).

Bayern: Manuel Neuer, Rafinha, Jerome Boateng, Juan Bernat, Holger Badstuber, Xabi Alonso, Thiago Alcantara, Philipp Lahm, Robert Lewandowski, Mario Götze, Thomas Müller.

Porto: Fabiano, Bruno Martins Indi, Maicon, Ivan Marcano, Diego Reyes, Casemiro, Hector Herrera, Oliver Torres, Ricardo Quaresma, Yacine Brahimi, Jackson Martinez.