Liga prvakov: Arsenalu za veliko senzacijo zmanjkalo časa in sreče

Bayern je kljub porazu na Allianz Areni na povratni tekmi proti Arsenalu (0:2) napredoval v četrtfinale. Uspešna tudi Malaga.

Objavljeno
13. marec 2013 14.56
Posodobljeno
13. marec 2013 19.00
FBL-EUR-C1-ARSENAL-TRAINING
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Nogometaši Arsenala so bili na gostovanju pri Bayernu na Allianz Areni blizu velike senzacije. Na povratni tekmi osmine finala lige prvakov so namreč slavili zmago z 0:2, toda za napredovanje jim je vseeno zmanjkal gol. Londončani so tekmo začeli odlično in povedli že po treh minutah igre, v 86. minuti so zadeli še drugič, a jim je za dokončen preobrat vendarle zmanjkalo časa.

Mesto v četrtfinalu si je zagotovila tudi ambiciozna Malaga, ki je na povratni tekmi pred domačimi navijači uspela pripraviti preobrat in Porto ugnala z 2:0, kar je zadoščalo za napredovanje v nadaljevanje elitnega tekmovanja. Malaga je ob Real Madridu in Barceloni tretji španski klub, ki bo igral v četrtfinalu LP. Španci so povedli v 43. minuti, ko je zadel Isco. Porto je v 49. minuti zaradi drugega rumenega kartona ostal brez Stevena Defourja, številno premoč pa je v 77. minuti izkoristil paragvajski napadalec Roque Santa Cruz.

Giroud v tretji minuti šokiral Bavarce

Trener Arsenala je malce presenetljivo na klopi pustil Wojciecha Szczesnyja, priložnost pa je dobil njegov rojak Łukasz Fabiański. Arsenal je tekmo začel sanjsko. Že po vsega treh minutah tekme so našli luknjo v domači obrambi in preko francoskega napadalca Olivierja Girouda povedli z 1:0. Domačo obrambo je dodobra premešal Theo Walcott, ki je našel samega Francoza, slabo je posredoval David Alaba, saj je Giroud iz neposredne bližine le še podstavil nogo in poslal žogo pod prečko.

Po šokantnem golu so Bavarci prevzeli pobudo, prvo priložnost so imeli v 10. minuti, ko je Gustavo Luiz po podaji iz kota ustrelil prek angleških vrat. Čeprav so imeli gostitelji občutno premoč, so do novega nevarnega strela prišli šele v 25. minuti. Poizkusil je Tony Kroos, a je bil njegov strel lahek plen za Fabiańskega.

Topničarji so zapretili v 30. minuti, ko je Walcott v kazenski prostor poslal oster predložek, toda z vključevanjem v akcijo je malce zamudil Giroud. Do konca polčasa si nobena od ekip ni priigrala omembne vredne priložnosti.

Bayern grozil, a brez uspeha

Bayern je drugi polčas začel bolj odločno. V uvodnih minutah je v kazenski prostor lepo prodrl Arjen Robben, toda njegov strel je s spretnim posredovanjem zaustavil Mikel Arteta. Nekaj minut kasneje je poizkusil še Kroos, a prav tako neuspešno.

Nemci so bili tudi v nadaljevanju bolj nevarni, toda zdelo se je, da jim minimalen zaostanek ustreza in niso tvegali preveč. V 64. minuti je z roba kazenskega prostora z levico nevarno sprožil Gustavo, žoga pa je zletela kak meter mimo desne vratnice.

Robben zapravil veliko priložnost

Štiri minute kasneje pa je razigrani Robben zapravil najlepšo priložnost na tekmi. Hitri nizozemski vezist je odigral lepo dvojno podajo s Thomasom Müllerjem, ki je s peto mojstrsko poslal žogo v prazen prostor. Robben je hitro potegnil in se znašel sam pred Fabiańskim, ki pa je z odlično obrambo preprečil slavje na tribunah Allianz Arene.

V 72. minuti je Wenger opravil dvojno menjavo - na klop je poklical Walcota in Ramseyja, priložnost sta dobila Alex Oxlade-Chamberlain in Gervinho. Prav napadalec Slonokoščene obale je imel nekaj minut kasneje lepo priložnost, da Arsenal vendarle vrne v igro za senzacijo, a je iz težkega položaja s strelom iz obrata zgrešil okvir vrat.

Koscielny vrnil Arsenal v igro

V 86. minuti pa je Londončanom vendarle uspelo zatresti mrežo. Po podaji iz kota je bil v skoku najbolj spreten Koscielny, ki je z glavo premagal Manuela Neuerja, ki se je sicer vrgel v pravo smer. Po doseženem golu je prišlo do vroče krvi, saj se je domači vratar vrgel na žogo in tako nogometašem Arsenala ni dovolil, da se z žogo hitro vrnejo na sredino in nadaljujejo s tekmo.

Arsenal je od velikega preobrata ločil le še gol, toda na koncu jim je vendarle zmanjkalo časa.

Liga prvakov - osmina finala (povratni tekmi)

Bayern München - Arsenal 0:2 /3:1/

(Giroud 3., Koscielny 86.)

Začetni postavi

Bayern: Neuer, Dante, Van Buyten, Lahm, Javi Martínez, Robben, Müller, Alaba, Luiz Gustavo, Kroos, Mandžukić.

Arsenal: Fabiański, Mertesacker, Koscielny, Jenkinson, Gibbs, Rosický, Arteta, Walcott, Ramsey, Santi Cazorla, Giroud.

Malaga - Porto 2:0 /0:1/

(Isco 43., Santa Cruz 77.)

Začetni postavi

Malaga: Willy, Gámez, Weligton, Demichelis, Antunes, Joaquín, Toulalan, Iturra, Isco, Saviola, Baptista.

Porto: Helton, Danilo, Mangala, Sandro, Otamendi, González, Moutinho, Fernando, Defour, Martínez, Varela

(v poševnih oklepajih so izidi prvih tekem)