Liga prvakov: Barça do zmage kljub zgrešeni enajstmetrovki

Barcelona že na gostovanju z 2:1 boljša od Manchester Cityja, Juventus z enakim izidom odpravil Borussio brez Kampla.

Objavljeno
24. februar 2015 12.45
Posodobljeno
24. februar 2015 18.45
SOCCER-GERMANY/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Manchester - Nogometaši Barcelone so že na prvi tekmi osmine finala lige prvakov na gostovanju v Manchestru pri tamkajšnjem Cityju naredil velik korak k napredovanju med najboljših osem moštev stare celine, saj so se - predvsem po zaslugi odličnega prvega polčasa - veselili zmage z 2:1. Junak dvoboja je bil urugvajski napadalec Luis Suarez, ki je pred odhodom na odmor dvakrat zatresel domačo mrežo, šele ko je ob polčasu trener Cityja Manuel Pellegrini zagrmel in od svojih varovancev zahteval še konkretnejši pristop, pa so se domači vendarle vrnili v igro.

V drugem delu so z vsemi topovi oblegali vrata katalonskega velikana, njihova vztrajnost pa je bila poplačana v 69. minuti, ko je s svojim že šestim golom v tej sezoni lige prvakov poraz ublažil Sergio Aguëro. A kaj, ko je zasedba iz Manchestra že nekaj minut pozneje ostala z zgolj deseterico na terenu, predčasno je moral namreč v garderobo Gaël Clichy, ki si je prislužil drugi rumeni karton. Barcelona je imela v izdihljajih dvoboja idealno priložnost za oplemenitenje izida, saj je po prekršku nad njim Lionel Messi kar sam izvedel enajstmetrovko, a je njegovo namero Joe Hart prečital, odbite žoge pa argentinski virtuoz z glavo ni znal pospraviti v mrežo.

Debija med evropsko klubsko elito v majici novega delodajalca Borussie iz Dortmunda, ki v ligi prvakov rešuje ponesrečeno bundesligaško sezono, pa ni dočakal slovenski reprezentant in eno glavnih imen zimskega prestopnega roka Kevin Kampl, ki ga je bolezen zvila že med poletom v Torino, zato ga ni trener Jürgen Klopp posadil niti na klop, kaj šele, da bi mu ponudil priložnost na igrišču. Vsi trije goli so padli že pred glavnim odmorom, Juventus ni bil niti enkrat v zaostanku, Borussia pa je s častnim zadetkom Marca Reusa zadržala možnosti za preboj v četrtfinale.

POTEK DVOBOJA MANCHESTER C. - BARCELONA

Ob koncu dvanajste minute si je Brazilec v domači majici Fernando privoščil hudo napako, žogo je dobesedno položil na nogo Luisu Suarezu, ki je potegnil pred tekmečeva vrata, skušal podati v osrčje kazenskega prostora, toda neuspešno, a se je žoga spet odbila do njega, v drugo pa je meril mimo leve vratnice čuvaja mreže Joeja Harta. Barcelona je stopnjevala ritem in prevzemala pobudo na terenu, ki jo je kronala že v 16. minuti.

Z nekaj sreče je odbita žoga našla urugvajskega kanibala Suareza, ki ni okleval, temveč je z levico usekal v levi spodnji kot in rutinirano ugnal nemočnega Harta. Vodstvo Kataloncev je bilo zasluženo, saj so bili dotlej 63-odstotno pri žogi, tudi vsi drugi statistični kazalci so bili na strani španskega velikana. Ta se z minimalnim vodstvom ni zadovoljil, še naprej je napadal in obrestovalo se mu je po pol ure igre, ko je podvojil prednost.

Tokrat se je v vlogi podajalca znašel Jordi Alba, ki je z leve poslal oster predložek pred gol, kjer je Suarez stegnil nogo in bil ravno dovolj dolg, da je žogo preusmeril prek golove črte. Urugvajec se je tako še drugič vpisal med strelce, City je bil obupan in razglašen. V zadnjih izdihljajih prvega dela se je Dani Alves srečno dokopal do žoge na sredini igrišča, sam potegnil pred gol gostiteljev in poskusil z lobom pretentati še Harta, ki pa ga je rešila prečka.

Tik pred odhodom na odmor pa so sploh prvi strel v okvir vrat zmogli tudi domači, Samir Nasri je nevarno sprožil, a se je izkazal Nemec v vratih Barcelone Marc-Andre ter Stegen. Polčas je torej katalonski gigant končal z dvema goloma zaloge (iz treh poskusov) in 60-odstotno posestjo žoge. Vse to je zasedbo Manchester Cityja tako razjezilo, da je drugi polčas vendarle odprla precej konkretneje in tudi z nekaj nevarnimi priložnostmi, v prvem planu je bil Edin Džeko.

In vztrajnost se je obrastovala. Nekaj priložnosti je resda šlo v prazno, toda v 69. minuti je na tribunah vendarle zagrmelo, saj se je Cityju ob četrtem strelu v okvir vrat v drugem polčasu vendarle posrečilo zatresti Barcelonino mrežo. Lepo akcijo je zapečatil Sergio Agüero, ki je mojstrsko ukanil Ter Stegna in se še šestič v tej sezoni lige prvakov vpisal med strelce. Vendar pa se za gostitelje ni nadaljevalo povsem po načrtih.

V 74. minuti je namreč Gaël Clichy grdo zgrešil žogo in kresnil po kolenu Danija Alvesa, kar je nemški sodnik sankcioniral z rumenim kartonom, ki pa je bil za bojevitega Francoza že drugi, zato je moral predčasno pod prho, s tem pa pustil na cedilu svoje moštvo, ki je bilo ravno v naletu. Kaj hitro bi lahko številčno premoč unovčil Lionel Messi, ki je prebrisano, z lobom, želel ukaniti Harta, ki pa je žogo s skrajnimi napori odbil prek vrat s konicami prstov.

Ko je že dišalo po tem, da se bo španski predstavnik v domovino vrnil z velikim golom zaloge, se mu je v sodnikovem dodatku ponudila celo priložnost za povišanje prednosti, saj je Pablo Zabaleta po mnenju sodnika Felixa Brycha v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil argentinskega virtuoza Messija, ki je kar sam izvajal strel z bele točke, vendar je njegov poskus Hart ubranil, odbite žoge pa Lionel ni znal z glavo poslati v mrežo. Ostalo je torej pri končnih 2:1 za Barcelono, ki ima tako odlično izhodišče pred povratnim domačim obračunom.

POTEK DVOBOJA JUVENTUS - BORUSSIA D.

Nemški predstavnik v tem dvoboju ni računal na pomoč slovenskega reprezentanta Kevina Kampla, kljub vsemu pa je začel agilneje, toda brez napadalnega učinka. Kaznovati jih je že v trinajsti minuti znal Carlos Tevez, ki je zgolj stal na pravem mestu in dokončal akcijo Alvara Morate. Njegov strel je namreč vratar Roman Weidenfeller še odbil, toda le na kratko do Argentinca, ki mu z nekaj metrov odbitka ni bilo težko pospraviti v mrežo.

A veselje domačih navijačev je bilo kratkotrajno. Juventusova obramba je namreč v 18. minuti kapitulirala, do žoge se je dokopal Marco Reus, ki se je odločil za strel po tleh z roba kazenskega prostora, njegov natančen poskus pa je končal tik ob levi vratnici. Tribune so obnemele, zasedba iz Dortmunda pa je realizirala prvega od zastavljenih ciljev: zadeti na gostovanju v Torinu. A stara dama ni želela kar tako poceni prodati svoje kože.

V 43. minuti je Paul Pogba poslal žogo mimo številnih nog pred vrata Borussie, tam pa je nogo podstavil Alvaro Morata in brez pretiranih težav zatresel tekmečevo mrežo, Juventusu pa zagotovil prednost ob polčasu. Celotna statistika je bila na strani gostiteljev, Borussia je bila le kanček več pri žogi. V drugem polčasu gledalci niso prišli na svoj račun, mreži se nista več zatresli, vsaka od ekip je le še po enkrat ustrelila v okvir vrat, še najlepša priložnost pa se je ponudila Giorgiu Chielliniju, a je ni znal izkoristiti.

PRVI TEKMI OSMINE FINALA LIGE PRVAKOV

Juventus : Borussia Dortmund 2:1 (2:1)

Strelci: 1:0 - Tevez (13.), 1:1 - Reus (18.), 2:1 - Morata (43.).

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra, Marchisio, Pirlo (od 37. Pereyra), Pogba, Vidal (od 86. Padoin), Tevez (od 89. Koman), Morata.

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek (od 32. Ginter), Sokratis (od 46. Kirch), Hummels, Schmelzer, Gündogan, Sahin, Mhitarjan, Reus, Aubameyang, Immobile (od 76. Blaszczykowski).

 

Manchester City : Barcelona 1:2 (0:2)

Strelec: 0:1 - Suarez (16.), 0:2 - Suarez (30.), 1:2 - Agüero (69.).

Manchester City: Hart, Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy, Fernando, Milner, Nasri (od 62. Fernardinho), Agüero, Silva (od 78. Sagna), Džeko (od 68. Bony).

Barcelona: Ter Stegen, Dani Alves (od 75. Adriano), Pique, Mascherano, Jordi Alba, Rakitić (od 71. Mathieu), Busquets, Iniesta, Messi, Luis Suarez, Neymar (od 80. Pedro).