Liga prvakov: najhujši domač poraz Maribora v Evropi 

VIDEO: Liverpool je bil na gostovanju v Ljudskem vrtu boljši s 7:0, že po 19. minutah se je domača mreža trikrat zatresla. 

Objavljeno
17. oktober 2017 18.43
Posodobljeno
17. oktober 2017 20.30
Regent/Delo
J. P.
J. P.

Maribor – Namesto nogometnega spektakla so mariborski nogometaši v dvoboju 3. kola lige prvakov vpisali najhujši domač poraz v evropskih tekmovanjih, v Ljudskem vrtu je bil Liverpool boljši z veličastnih 7:0. Razplet so nakazale že uvodne minute: Jasmin Handanović je moral prvič na kolena že v četrti, v 19. so gostje vodili že s 3:0, nato pa do vrha napolnili mrežo vijoličnih in dosegli svojo najvišjo zmago v ligi prvakov in prvo v tem ciklusu. Izjemno kakovostno razliko najbolje odraža razmerje strelov v okvir vrat (2:13) in kotov (0:9). Varovanci Darka Milaniča ostajajo pri eni točki, novo priložnost pa bodo imeli prvi novembrski večer na povratnem gostovanju na Otoku. 

V osmih dvobojih tega večera v elitnem evropskem klubskem tekmovanju so bili slovenski prvaki edini, ki se jim ni posrečilo doseči zadetka, najbližje je bil v zaključku prvega polčasa Marko Šuler, ki je po podaji Valona Ahmedija s prostega strela z glavo sprožil nekoliko mimo vrat. V zmagovalni vrsti sta se Roberto Firmino in Mohamed Salah med strelce vpisala po dvakrat, oba sta se po enkrat izkazala tudi kot podajalca. »Izjemno visok poraz. Mi se zaradi tako zgodnjega prejetega gola nismo znali zbrati celoten dvoboj in nismo pokazali tistega, kar smo želeli. Bili smo v krču, tekmec pa kakovosten in nam ni dovolil, da bi storili želeno,« je hud poraz ocenil trener Milanič. 

Goste bodri do 1000 zvestih navijačev. Foto: Tadej Regent/Delo.


POTEK PRVEGA POLČASA

Komajda se je več kot 12.000 navijačev, ki so v Ljudskem vrtu pripravili lepo kuliso (na tribunah je bilo tudi kakih tisoč Liverpoolovih), posedlo na tribune, že jih je pričakal prvi šok, po treh minutah so bili namreč gostje že spredaj. Z desne strani je po napaki domače obrambe hitro kot blisk švignil Mohamed Salah in nesebično podal v osrčje kazenskega prostora, kjer je bil ob pravem času na pravem mestu 26-letni brazilski napadalec Roberto Firmino, ki je zadel tudi že v uvodnem kolu proti Sevilli. 

Ko se je zdelo, da so se vijolični otresli začetnega krča in vzpostavili ravnotežje na igrišču, je počilo še drugič. Akcija se je ponovno spletla na desnem boku, kapetan James Milner je bil prehiter za domačo obrambo in z lepim predložkom zaposlil še drugega Brazilca pri otoškem velikanu Philippa Coutinha, ki je ustrelil iz prve in mojstrsko matiral nemočnega Jasmina Handanovića. V začetku 14. minute je bilo torej na semaforju že 0:2, Coutinho pa je zadel že četrtič v zadnjih petih obračunih na vseh frontah.

Toda varovanci trenerja Jürgena Kloppa so vso jezo po razmeroma neposrečenih zadnjih dvobojih stresli na vijolične, tudi po prednosti dveh zadetkov se niso ustavili, temveč še naprej pletli mrežo okrog mariborskih vrat. In obrestovalo se jim je že v 19. minuti, ko se je v nevarni akciji znašla enaka kombinacija kot pri prvem golu, le obrnjena na glavo. Tokrat se je Firmino znašel v vlogi podajalca, 25-letni egipčanski zvezni igralec Mohamed Salah pa se je izognil prepovedanemu položaju, se iz oči v oči znašel s Handanovićem in ga spravil na hrbet. 

Tribune so obnemele, vendar pa se varovanci Darka Milaniča kljub visokemu zaostanku niso vdali. Ob koncu 28. minute je prvi resneje pokazal zobe Mitja Viler, ki je neoviran sprožil po tleh, a je bil vratar Loris Karius na mestu. Za pravcato vijolično katastrofo je v 40. minuti poskrbel Salah, ki se je domala hkrati s Firminom odzval na podajo Španca Alberta Morena in iz neposredne bližine gola brez težav še drugič v dvoboju zatresel mrežo. Liverpool je nazadnje štiri zadetke zabil konec avgusta v ligaškem dvoboju z Arsenalom (4:0), a je bil tedaj v vsakem polčasu uspešen po dvakrat. V 42. minuti se je po prostem strelu Valona Ahmedija pri strelu znašel Marko Šuler, a bil z glavo nekoliko premalo natančen. 

POTEK DRUGEGA POLČASA

Drugi del so gostje kljub zelo udobnemu vodstvu začeli angažirano, sprva je bil Coutinho nevaren s prostega strela, a je Handanović žogo izboksal nazaj v polje. že nekaj trenutkov pozneje je bil že petič nemočen. Liverpoolova brazilska naveza je spet udarila, Coutinho je podal s prostega strela, Firmino pa je, čeravno s hrbtom obrnjen proti vratom, žogo z glavo poslal v mrežo. Njegov dotedanji prispevek v tej tekmi: dva gola in ena podaja. Milanič je bil v 58. minuti prisiljen v dvojno menjavo, Dino Hotić je zamenjal Martina Kramariča, Aleks Pihler pa nadomestil Valona Ahmedija.

Čeprav so bili Mariborčani nadigrani, so jih navijači - skupaj je bilo na tribunah po uradnih podatkih natanko 12.506 gledalcev - glasno spodbujali do konca tekme v želji, da bi se mreža Otočanov vendarle vsaj enkrat zatresla. A zgodilo se je ravno obratno, mariborska mreža je bila namreč še šestič prerešetana, glavni krivec za to pa je bil Šuler. Njegovo napako je izkoristila dvojica gostujočih rezervistov, Daniel Sturridge je podal v prazen prostor, kamor je pritekel Alex Oxlade-Chamberlain in nenavaden nogometni izid spremenil v teniškega. Slovenski prvak je bil povsem poklapan.  

Toda niti to še ni bilo vse, popolno premoč gostov je s sedmim golom v zadnjih izdihljajih potrdil branilec Trent Alexander-Arnold, ki je sprožil z velike razdalje, v roko zadel Šulerja, ki je žogi spremenil smer in presenetil nemočnega čuvaja mreže. Statistika je bila popolnoma na strani gostov, ki so bili 66-odstotno pri žogi, povsem njihovo je bilo tudi razmerje sproženih strelov v okvir vrat (13:2) in kotov (9:0). Liverpool je vpisal najvišjo zmago doslej v ligi prvakov, Maribor pa najhujši domač poraz v zgodovini evropskih nastopov. Povratni obračun bo prazničnega 1. novembra na Otoku.

MARIBOR - LIVERPOOL

MARIBOR : LIVERPOOL 0:7 (0:4)

Strelci: 0:1 - Roberto Firmino (Mohamed Salah, 4.), 0:2 - Philippe Coutinho (James Milner, 13.), 0:3 - Mohamed Salah (Roberto Firmino, 19.), 0:4 - Mohamed Salah (Alberto Moreno, 40.), 0:5 - Roberto Firmino (Philippe Coutinho, 54.), 0:6 - Alex Oxlade-Chamberlain (Daniel Sturridge, 86.), 0:7 - Trent Alexander-Arnold (90.).

MARIBOR (4-2-3-1): Jasmin Handanović, Martin Milec, Aleksander Rajčević, Marko Šuler, Mitja Viler, Marwan Kabha, Blaž Vrhovec, Martin Kramarič (od 58. Dino Hotić), Valon Ahmedi (od 58. Aleks Pihler), Damjan Bohar (od 81. Jasmin Mešanović), Marcos Tavares. 

LIVERPOOL (4-3-3): Loris Karius, Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Dejan Lovren, Alberto Moreno, Emre Can, Georginio Wijnaldum (od 76. Dominic Solanke), James Milner, Mohamed Salah (od 57. Alex Oxlade-Chamberlain), Roberto Firmino (od 68. Daniel Sturridge), Philippe Coutinho.