Liga prvakov: Real že v Nemčiji do dveh golov zaloge

Branilec naslova nogometne lige prvakov, madridski Real, z 2:0 boljši od Schalkeja, Basel in Porto brez zmagovalca (1:1).

Objavljeno
18. februar 2015 14.32
Posodobljeno
18. februar 2015 18.45
SOCCER-CHAMPIONS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Gelsenkirchen - Nogometaši madridskega Reala, branilci zmagovalne lovorike v ligi prvakov, so si na prvi tekmi osmine finala zagotovili lepo popotnico pred povratnim domačim obračunom, saj so bili v Gelsenkirchnu z 2:0 boljši od Schalkeja, starega znanca Mariborčanov iz skupinskega dela tega tekmovanja. Razkorak med zasedbama resda ni bil tako izdaten kot v minuli sezoni, ko se je beli balet v isti fazi tekmovanja na gostovanju v Nemčiji veselil brutalne zmage s 6:1, vseeno pa si je nekoliko okrnjena zasedba Carla Ancelottija močno odprla vrata med najboljšo osmerico. Blestel je Cristiano Ronaldo z golom in podajo, Marcelo pa je špansko zmago potrdil z evrogolom z roba kazenskega prostora.

Precej bolj izenačen je bil, vsaj glede na končni rezultat, obračun v Baslu, kjer je Porto izvlekel remi (1:1) v končnici, potem ko je z bele točke zadel Danilo. Gostje so imeli precejšnjo terensko premoč (razmerje strelov na gol 7:1 in kotov 9:0), vendar pa so dolgo lovili švicarsko zasedbo, ki se je do vodstva dokopala že v enajsti minuti.

Potek dvoboja Schalke - Real

V prvi polovici prvega polčasa je imel branilec naslova Real vse niti igre v svojih rokah, le zadeti se mu ni posrečilo. Pravzaprav so bili prvi bližje golu gostitelji, ki so se v 25. minuti znašli v lepi priložnosti, a je čuvaj madridske mreže Iker Casillas z odličnim posredovanjem preprečil veselje Klaasu-Janu Huntelaarju. Kazen za neučinkovitost je prišla že minuto pozneje, ko je beli balet prešel v vodstvo. Daniel Carvajal je poslal čudovito podajo pred gol, kjer se je na pravem mestu znašel najboljši nogometaš lanskega leta Cristiano Ronaldo in z glavo matiral nemočnega novinca na preizkušnjah najvišje ravni Timona Wellenreutherja.

Se je pa vratar Schalkeja izkazal v 31. minuti, ko ni dovolil Karimu Benzemaju, da bi se vpisal med strelce. Le dve minuti pozneje pa še en šok za gostitelje, saj je moral zavoljo poškodbe predčasno z igrišča najboljši strelec Schalkeja v tej sezoni lige prvakov Huntelaar, zamenjal ga je Felix Platte. Pred odmorom se je v novi lepi priložnosti znašel Ronaldo, a je njegov prosti strel Wellenreuther ubranil.

Terensko premoč v drugem polčasu so galaktiki kronali v 79. minuti s fantastičnim golom Marcela. Tokrat se je Cristiano Ronaldo znašel v vlogi podajalca, dobro je na robu kazenskega prostora zaposlil 26-letnega Brazilca, ki je mojstrsko sprožil in žogo natančno poslal v desni zgornji kot vrat vnovič nemočnega Wellenreutherja. S tem si je Real zagotovil odlično popotnico pred domačim dvobojem, je bil pa razkorak precej manjši kot v minuli sezoni, ko je v Gelsenkirchnu zmagal z brutalnih 6:1.

Potek dvoboja Basel - Porto

Portugalski gostje so dvoboj v Baslu začeli prepričljiveje, bili kar dvetretjinsko pri žogi, a terenske premoči niso znali kronati z golom, saj je bil njihov napad mlahav, priigrali si niso niti enega strela v okvir tekmečevih vrat. Njihove zvezane noge so s pridom izkoristili gostitelji, ki so že prvi strel proti brazilskemu čuvaju mreže Fabianu pretvorili v gol. Zadetek je bil dobesedna preslikava tistega, ki ga je švicarski predstavnik zabil Ludogorcu v skupinskem delu lige prvakov, tudi tedaj je namreč podal Fabian Frei, zadel pa 20-letni paragvajski mladenič Derlis Gonzalez.

Strelec prvega gola pa ni bil več dolgo na igrišču, v 25. minuti je moral namreč poškodovan na klop, namesto njega je priložnost dobil Davide Calla. V 35. minuti se je zatresla tudi domača mreža, vseeno pa se rezultat ni spremenil. Gol Cristiana Tella je sodnik namreč razveljavil zaradi prepovedanega položaja, na odmor so tako z rahlo prednostjo odšli domači. Drugi del se je začel podobno, kot se je prvi končal: z razveljavljenim zadetkom Porta. Casemiro se je prezgodaj veselil, delilci pravice so namreč vnovič dosodili nedovoljen položaj.

Gostje so vse sile usmerili v napad. Kar se ni posrečilo Tellu v 58. minuti in Jacksonu Martinezu sedem minut pozneje, je vendarle popravil Brazilec Danilo v 79. minuti, ko je hladnokrvno realiziral najstrožjo kazen. Do nje je prišlo zaradi igranja z roko Walterja Samuela z kazenskem prostoru. Porto je z izenačenjem vendarle potrdil terensko premoč, ki jo je potrjevala tudi statistika: 61-odstotna posest žoge, razmerje strelov v okvir vrat 7:1 in kotov kar 9:0.

 

SCHALKE : REAL MADRID 0:2 (0:1)

Strelca: 0:1 - Cristiano Ronaldo (26.), 0:2 - Marcelo (79.).

Schalke: Wellenreuther, Höwedes (K), Aogo, Učida, Nastasić, Matip, Boateng, Höger (od 80. Meyer), Neustädter (od 57. Kirchhoff), Choupo-Moting, Huntelaar (od 33. Platte).

Real Madrid: Casillas (K), Varane, Pepe, Marcelo, Carvajal (od 82. Arbeloa), Kroos, Bale, Lucas Silva, Isco (od 85. Illarramendi), Ronaldo, Benzema (od 78. Hernandez).

 

BASEL : PORTO 1:1 (1:0)

Strelca: 1:0 - Derlis Gonzalez (11.), 1:1 - Danilo (79., 11-m).

Basel: Vaclik, Samuel, Suchy, Safari, Zuffi, F. Frei, Elneny, Xhaka, Streller (K, od 63. Embolo), Gashi (od 83. Hamoudi), Gonzalez (od 25. Calla).

Porto: Fabiano, Danilo, Maicon, Marcano, Alex Sandro, Casemiro, Brahimi (od 61. Quaresma), Herrera, Oliver Torres (od 68. Neves), Martinez (K), Tello (od 81. Quintero).