Liga prvakov: Barcelona po odlični predstavi slavila v Milanu

V derbiju petega kola je Barcelona na štadionu San Siro s 3:2 ugnala domači AC Milan in ostala na vrhu skupine H.

Objavljeno
23. november 2011 15.44
Posodobljeno
23. november 2011 18.33
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - V petem kolu prestižne lige prvakov so na svoj račun prišli ljubitelji nogometa, saj sta se v izjemno napetem in atraktivnem obračunu pomerila domači AC Milan in Barcelona, ki je na koncu slavila s 3:2. Barcelona je tako zasedla prvo mesto v skupini H, v osmino finala pa bo potoval tudi Milan, ki bo drugi. Mesto v osmini finala so si z nocojšnimi zmagami zagotovili še ciprski Apoel, Arsenal in Bayer Leverkusen.

»Rossoneri« so nastopili oslabljeni, saj niso mogli računati na napadalca Antonia Cassana, zimzelenega Gennara Gattusa, kot tudi Mathiea Flaminija. Tudi gostje iz katalonske prestolnice niso igrali v najmočnejši postavi, saj ni bilo poškodovanega Andresa Inieste kot tudi napadaleca Ibrahima Affelayja, Daniel Alves pa je prestal kazen zaradi kartonov.

Van Bommel zatresel lastno mrežo

Italijanski prvaki so dvoboj pričeli zelo bojevito in že zelo visoko na igrišču pritiskali na nogometaše Barcelone. A prav katalonsko moštvo je doseglo prvi zadetek na obračunu. V 14. minuti je Keita lepo prodrl po levem boku v kazenski prostor Milana in z ostro podajo v nogo zadel Van Bommla, žoga pa se je skotalila v gol (0:1).

Toda rossoneri so po prejetem zadetku prevzeli niti igre v svoje noge. Po občutni premoči na zelenici bi v 19. minuti lahko izenačil Robinho, a je iz neposredne bližine zgrešil prazen gol, njegovo napako je že v naslednjem napadu popravil Ibrahimović. Akcijo je pričel Aquilani, ki je na levi strani našel Seedorfa, izkušeni Nizozemec pa je s čudovito podajo našel Ibrahimovića, ki je zlahka ugnal Valdésa (1:1).

Messi moral ponoviti strel z bele točke

V 23. minuti so varovanci Pepa Guardiolo lepo izigrali domačo obrambo, toda Messi je uspel zadeti le vratnico. Do prave drame pa je prišlo v 30. minuti, ko je glavni sodnik dosodil enajstmetrovko v korist Barcelone. Aquilani naj bi podrl Xavija, a je bilo na počasnem posnetku lepo vidno, da je nogometaš Barcelone padel praktično brez dotika. Strel z bele točke je izvedel Messi, a si pri prvem poizkusu prislužil rumeni karton, saj je postal pred strelom, v drugo pa je premagal Abbiatija (1:2).

Gostitelji so imeli preko Seedorfa in Boateng do konca polčasa še dve priložnosti za izenačenje, a je izid ostal nespremenjen.

Izjemna poteza Boatenga

Trener Milana je že ob polčasu opravil prvo menjavo, na klopi je ostal Robinho, priložnost pa je dobil Pato. Že v 50. minuti je imela Barcelona prvo priložnost, po lepi podaji Fábregas je Messi pobegnil domači obrambi, a nato zadel le zunanji del mreže.

V 54. minuti pa so na noge vnovič stopili navijači Milana, saj so njihovi ljubljenci izenačili (2:2). Izjemno akcijo je prikazal Boateng, ki je s peto atraktivno preigral Abidala in z močnim strelom ob desni vratnici na kolena spravil še Valdésa.

Toda "prijateljski izid" v Milanu ni trajal prav dolgo, saj so še tretjič na tekmi povedli gostje iz katalonske prestolnice. V 63. minuti je Messi podal v prazen prostor, do žoge je med številnimi domačimi igralci prišel Xavi in popeljal Barcelono v vodstvo s 2:3. Tempo igre je v nadaljevanju precej upadel, saj si nobena od ekip ni uspela priigrati nove priložnosti. V 88. minuti so obetaven napad izpeljali domači, a Bonera ni prišel do zaključnega strela, tako da je končna zmaga romala v Barcelono.

Postavi:

AC Milan: Abbiati , Abate, Nesta, Thiago Silva, Zambrotta, Van Bommel, Aquilani, Boateng, Seedorf, Robinho, Ibrahimović.

Barcelona: Víctor Valdés, Puyol, Busquets, Mascherano, Abidal, Thiago, Xavi, Keita , Fábregas, Messi , Villa.

V osmino finala še Arsenal, Bayer in Apoel

Zanimivo je bilo tudi v skupini E, kjer je Bayer iz Leverkusna z 2:1 ugnal Chelsea in se zavihtel na prvo mesto. Na drugi tekmi v tej skupini je Valencia s kar 7:0 ponižal Genk, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Marko Šuler. Blestel je Mario Salgado, ki je dosegel "hat-trick".

Že ob 18. uri se je pričel obračun Zenita in Apoela, ki je bil zaradi goste megle tudi začasno prekinjen, končal pa se je z delitvijo točk (0:0). V skupini F pa je Arsenal na krilih Van Persia, ki je dosegel dva gola, prišel do zmage nad Borussio (2:1) in se prav tako prebil v nadaljevanje tekmovanja.

Liga prvakov, 5. kolo:

Skupina E:

Bayer Leverkusen - Chelsea 2:1 (0:0)

(Derdiyok 73., Friedrich 90.; Drogba 49.)

Valencia - Genk 7:0 (4:0)

(Jonas 10., Soldado 13., 36., 40., Hernandez 68., Aduriz 70., Costa 81.)

Lestvica:
1. Bayer Leverkusen 9
2. Valencia 8
3. Chelsea 8
4. Genk 2

Skupina F:

Arsenal - Borussia Dortmund 2:1

(Van Persie 50., 86.; Kagava 91.)

Marseille - Olympiakos 0:1

(Fetfatzidis 82.)

Lestvica:
1. Arsenal 11
2. Olympique Marseille 7
3. Olympiakos Pirej 6
4. Borussia Dortmund 4

Skupina G:

Zenit Sankt Peterburg - Apoel Nikozija 0:0

Šahtar Donjeck - Porto 0:2

(Hulk 80., Rat 90. ag)

Lestvica:
1. Apoel Nikozija 9
2. Zenit St. Peterburg 8
3. Porto 7
4. Šahtar Donjeck 2

Skupina H:

BATE Borisov - Viktoria Plzen 0:1

(Bakoš 42.)

Milan - Barcelona 2:3

(Van Bommel 14./ag., Ibrahimović 20., Boateng 54.;, Xavi 63., Messi 30./11m.)

Lestvica:
1. Barcelona13
2. Milan 8
3. Viktoria Plzen 4
4. Bate Borisov 2

Skupina A:

Bayern München - Villarreal 3:1

Napoli - Manchester City 2:1

Lestvica:
1. Bayern 13 točk
2. Napoli 8
3. Manchester City 7
4. Villarreal 0

Skupina B:

CSKA Moskva - Lille 0:2

Trabzonspor - Inter 1:1

Lestvica:
1. Inter 10
2. Trabzonspor 6
3. CSKA Moskva 5
4. Lille 5

Skupina C:

Otelul Galati - Basel 2:3

Manchester United - Benfica 2:2

Lestvica:
1. Manchester United 9
2. Benfica 9
3. Basel 8
4. Otelul Galati 0

Skupina D:

Lyon - Ajax 0:0

Real Madrid - Dinamo Zagreb 6:2

Lestvica:
1. Real Madrid 15
2. Ajax 8
3. Lyon 5
4. Dinamo Zagreb 0