Ligaški napad na evropsko trojko

Z drugim kolom se nadaljuje slovensko državno prvenstvo v nogometu.

Objavljeno
22. julij 2016 21.47
Andraž Kirm, št.17, vezist Olimpije, na tekmi 1.slovenske nogometne lige - 1.SNL. Ljubljana, Slovenija 17.julija 2016. [1.SNL,nogomet,nogometaši,NK Olimpija,NK Celje,šport,Kirm Andraž]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Prvo dejanje 2. kola 1. SNL je bilo že včeraj v Celju, druge tekme pa se bodo zvrstile do jutrišnjega večera. Olimpija bo drevi gostovala v Domžalah, a pri Radomljah, poznopoldanski sobotni dvoboj bo v peklu koprske Bonifike, evropska junaka Maribor in Domžale bosta zaokrožila konec tedna v Ljudskem vrtu in v Krškem.

Koper: Luka Koper – Aluminij (sobota, sodnik Miran Bukovec, 18.15):
Prvoligaški povratnik iz Kidričevega je kakovostna raven, s katero se morajo meriti še kar zelo ambiciozni Koprčani. Ne gre jim po načrtih, pa četudi naj bi zmogli več. Štarta so se lotili napačno, nabrusili so se za Maribor, nesrečno dobili po »grbi«, zdaj pa se bodo morali reševati proti za tekmo izkušenejšim gostom. Za »Popovičev« Koper bi moral biti Aluminij zgled, kako ustvarjati igralce in jih uveljavljati. Seveda z upoštevanjem višjih meril, ki se jih na Obali morajo držati na vseh ravneh. Tudi v organizacijskem delu, na katerem spretno izkoriščajo legalno anomalijo licenciranja. Da klub, ki je pred stečajem ali pa pred prisilno poravnavo, kupuje igralce in sklepa pogodbe ne glede na to, da je lahko že jutri preteklost.

Domžale: Radomlje – Olimpija (Matej Jug, 20.15): Brez panike! To velja za oba tabora, tako za domačega, ki se v uvodni tekmi sezone lokalnemu tekmecu Domžalam ni pretirano upiral, kot za Olimpijo, za katero se po evropskem slovesu začenja nova zgodba. Rdeča nit je ubranitev naslova in že zdaj oblikovanje moštva ter modela igre, ki bo v naslednji evropski sezoni opravil s tekmeci kakovostne ravni, kakršne je Trenčin. Izhodišče ni tako slabo, igralski potencial je za korak pred mariborskim, da je Nenad Protega lahko dostojen tekmec Zlatku Zahoviću, kot je bil lisjak Ranko Stojić, pa bo moral še pokazati.

Krško: Krško – Domžale (nedelja, Slavko Vinčić, 18.15): Znova bodo trd oreh. Posavci z vijoličnimi dokazovanja željnimi viški so jo pošteno zagodli Velenjčanom in podoben načrt imajo tudi za Domžalčane. V minuli sezoni so jim »dali vetra«, a v tej je vsaj en dejavnik, ki Domžalčane ohranja v vlogi velikih favoritov. To je ogromen nabor igralcev, ki ga ima na voljo trener Luka Elsner. Pet, šest utrujenih »evropejcev« bo lahko zlahka nadomestil z drugimi in z njimi bistveno ne bo vplival na kakovost. Krčani naj si tudi ne obetajo preveč od domžalske mrzlice zaradi soočenja z West Hamom. Angleži so za Domžalčane samo tekmeci več v Evropi, ki je postala prijetno zabavišče.

Maribor: Maribor – Rudar (Damir Skomina, 20.15): Darko Milanič je imel prav. Maribor bo »gazil«, ampak ne z lepoto v igri, marveč z gajstnostjo, kot se šika za »Pohorce«. Vijolični so vrnili vrednote, kot so delavnost, srčnost in nepopustljivost, ohranili pomemben del igralnih izkušenj v Evropi, hkrati pa strokovni štab zaupa mlajšim tudi za ceno napak. Seštevek vrednot pa še ne zadostuje za zanesljivo zmago proti »ranjenimi« Velenjčanom. Po imenih sodeč imajo »rudarji« potencial za manjše presenečenje v Ljudskem vrtu.