Londonska šola koristna za Handanovića, težka domača lekcija za Zahovića

Potem ko je na tekmi v Londonu šestkrat klonil proti Chelseaju, si je Jasmin Handanović zdaj prislužil pohvale Joseja Mourinha.

Objavljeno
06. november 2014 11.42
SOCCER-CHAMPIONS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Maribor - Glavna junaka sinočnjega sijajnega večera v Ljudskem vrtu in najbolj zaslužna za veliko točko Maribora proti Chelseaju sta bila strelec gola v 50. minuti Agim Ibraimi in vratar Jasmin Handanović. Slednji je znova vrgel rokavico kritikom, ki so ga mnogokrat že odpisali, in znova potrdil, da je igralec vrhunskega kova. Potem ko je v Londonu klonil kar šestkrat, je tokrat zablestel celo z ubranjeno 11-metrovko.

»Po tekmi v Londonu smo naredili temeljito analizo in iz nje vzeli dobre stvari, slabe pa pustili ob strani in vse to tokrat prenesli na igrišče. Kot ekipa smo prikazali, da smo si zaslužili točko, hkrati pa smo nagradili navijače za izjemno vzdušje. Tekma je bila napeta, zdaj vem kako se počutijo v Angliji. Obe ekipi sta danes imeli svoje priložnosti, upam, da so gledalci uživali. Malo mi je žal za tri točke, ki bi jih lahko vzeli, a tudi remi nas je zadovoljil. Imeli smo svoje priložnosti, vse je bilo v naših rokah, a hkrati je bilo treba biti previden, saj lahko takšna ekipa, kot je Chelsea, vsako najmanjšo nepazljivost hitro izkoristi,« je po zmagi povedal 36-letni vratar, ki si je prislužil tudi pohvale trenerja Londončanov Joseja Mourinha.

Handanović je svojo igro v tej sezoni dvignil na višjo raven. Veliko je delal na svoji psihološki pripravljenosti, kar je dokazal z branjenjem sicer slabega strela Edena Hazarda z 11 metrov. Belgijca je slovenski vratar dobro prebral in popolnoma obnorel Ljudski vrt. »Enajstmetrovke so vedno loterija, precej je odvisno od tega, kako se napadalec počuti. V Londonu sta bili dve enajstmetrovki, iz katerih sem se nekaj pozitivnega naučil. Zdaj je za nas še vse odprto, možnosti imamo tako za drugo kot za tretje mesto. Vse je v naših rokah, mislim, da bi lahko prezimili v Evropi,« je še povedal Handanović, tudi najboljši igralec tekme.

Najstarejši v mariborskem moštvu je bil po tekmi tudi v vlogi tolažnika kar 17 let mlajšega napadalca Luke Zahovića, ki je pred domačimi navijači zablestel na tekmi proti Sportingu, tokrat pa končal v solzah zaradi zapravljene stoodstotne priložnosti, s katero bi lahko Maribor prišel do vodstva z 2:0 in morda celo zmage ... »To se zgodi, vem, da bi moral zadeti. Žoga je bila močna, se pred mano odbila, jaz pa sem že bil tudi precej utrujen, grabili so me krči,« je imel slabo vest Zahović, ki je vseeno dobro opravil svojo težko nalogo - pazil je na Kurta Zoumo, tekmo pa končal povsem izmučen.

Zahović je lahko slabe volje tudi zaradi novice, da zaradi prekrška s komolcem na tekmi z Domžalami, ne bo smel igrati na treh tekmah slovenskega prvenstva. Še ne 19-letni napadalec je za prekršek nad Nejcem Skubicem dobil svoj prvi rdeči karton in moral v 90. minuti predčasno v slačilnico.

Ibraimijev gol večera

Tudi Agim Ibraimi je na zelenici precej trpel, boril se je z boleznijo, a vseeno uprizoril eno najboljših predstav v tej sezoni. Z mojstrskim strelom je v 50. minuti premagal slovitega Petra Čecha z roba kazenskega prostora. Sky Sport je njegovo potezo označil celo za zadetek večera.

»Vedeli smo, da so nevarni, a prva tekma ni pokazala realne slike. Oni so iz vsake priložnosti dali gol, danes pa je bila sreča na naši strani. Garali smo, soigralci so me podpirali, čeprav sem prehlajen in bolan treniram že tri dni, sem zdržal do konca. Ne glede na to, kdo da gol, pomemben je Maribor in osvojiti točko proti Chelseaju, ki je favorit za osvojitev naslova lige prvakov, to je ogromna stvar, ne samo za Maribor pač pa za celo Slovenijo,« je po zmagi dejal makedonski reprezentant se je že ozrl tudi proti naslednjim tekmam.

Maribor ima pred naslednjim dvobojem v ligi prvakov tudi pomembno nalogo v domačem prvenstvu. »Že to, da smo v ligi prvakov, je velika stvar, a kot profesionalci ne razmišljamo o tem. Gremo iz tekme v tekmo z željo po zmagi. V skupini je zdaj še vse odprto, pomembno pa je naše prvenstvo. Če bomo tudi tam tako igrali, kot smo danes, verjamem, da bomo prvaki. Pomemben je pristop, mora biti prav takšen, če ne bo, to ne bo dobro. Stvari ne smeš jemati zlahka, pač pa igrati stoodstotno osredotočeno,« je še dejal Ibraimi.

Naslednjo tekmo v najmočnejšem klubskem tekmovanju v Evropi bo Maribor igral 25. novembra pri Sportingu v Lizboni. Portugalci so sinoči s 4:2 doma premagali Schalke in so zdaj s štirimi točkami na tretjem mestu lestvice skupine G. Vodi Chelsea z osmimi, drugi Schalke jih ima pet, Maribor na zadnjem mestu tri.