Lotričev evrogol preložil vijolično veselico

V 33. kolu slovenskega prvoligaškega tekmovanja nogometaši Triglava napolnili Olimpijno mrežo.

Objavljeno
11. maj 2014 22.53
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Mladi Prekmurec Mitja Lotrič je preložil potrditev vijolične 12. šampionske zvezdice. V primorskem derbiju v Novi Gorici je zabil evrogol za pomembno zmago Koprčanov, ki so tri tekme pred koncem državnega prvenstva Rudarju ušli za tri točke.

Primorski derbi je v 29. minuti odločil trenutek navdiha trojčka Ivica Guberac-Jaka Štromajer-Mitja Lotrič. Kapetan Koprčanov je začel zmagovito akcijo s podajo napadalcu Štormajerju, ta je s »petko« imenitno žogo podaljšal v globino, Lotrič pa je v šprintu ušel goriški obrambi in s silovitim projektilom z desne strani s 14 m premagal nemočnega goriškega vratarja Alexa Cordaza. Gostje so v najboljši možni meri predstavili svojo najmočnejše orožje v tej sezoni – sposobnost, da iz prve ali druge priložnosti zabijejo gol.

»Brez Galešića, Čovila, Palčiča in Halilovića so fantje odlično izpeljali tekmo. Čestitam jim za uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo, za 2. mesto. Zato sem prišel v Koper in ta uspeh je tudi zadoščenje zame,« se je po tretji zmagi v primorskih derbijih razgovoril zmagovalec italijanskega dvoboja trenerjev Rodolfo Vanoli. Slovitejšega kolega Luigija Apollonija je taktično pošteno zasenčil, pri čemer ima Vanoli močan strokovni argument tudi v tem, da je njegova zasedba z vrsto mladimi igralci v tej sezoni resnično napredovala.

Ambiciozna Gorica je v treh dnevih dobila še drugo zaušnico od neposrednega tekmeca za drugo mesto. »Morali bi imeti več samozavesti. Velikokrat dosežemo tri ali štiri gole, toda takrat, ko odloča en sam, ga ne zabijemo. Koprčani so svojo priložnost izkoristili, mi svojih nismo. To je naša slabost, pri čemer pogrešam tudi več športne nesramnosti,« je razmišljal Apolloni, ki ima vendarle še eno lepo priložnost, da v premierni sezoni v SNL osvoji lovoriko – pokalni finale z Mariborom na koprski Bonifiki.

Torek nov dan za slavje

Mariborčani so igraje opravili z nekonkurenčnimi Celjani, ki so v uvodnih minutah spet leteli kot naviti in zapravljali priložnost za priložnostjo. Še preden je Jean Philippe Mendy v 6. minuti izkoristil imenitno asistenco Marcosa Tavaresa, je bil vratar vijoličnih Jasmin Handanović že eden od junakov štajerskega dvoboja. Potem se je igra mačke z mišjo le še nadaljevala, z njo pa se je razpletal tudi nenavaden mariborski strelski boj. Končal se je tako, da bodo v zadnje tri tekme šli Tavares, Mendy in Nusmir Fajič poravnani. Vsi so zabili po 14 golov. »Začeli smo odlično, Maribor pa je kaznoval naše strelske spodrsljaje. Zato je tam, kjer je,« domači trener Simon Rožman ni potreboval veliko besed, da bi predstavil svoj pogled na tekmo, ki se je za Maribor začela nekoliko pozneje. »To je bila dobra šola. Tekma se začne takoj in ne po petnajstih minutah,« je slab vstop v dvoboj pojasnil mariborski trener Ante Šimundža in dodal: Zmaga ni bila rutinska. Kar precej truda smo vložili v tekmo. Maribor bo naslov prvaka bržčas potrdil jutri, ko bo v Ljudskem vrtu gostil Triglav.

V ospredju sodnik Jug

Glavni sodnik Matej Jug je zaznamoval uvodni del tekme. V prvi sporni akciji ni videl roke ali pa je žoga velenjskega vratarja Matjaža Rozmana daleč zunaj njegovih vrat res zadela v telo. Kakorkoli že, Domžalčani so bili ob imenitno priložnost. V drugi akciji, v 19. minuti, je zadišalo po sodniškem poplačilu dolga. Rudi Vancaš Požeg je v dvoboju z robustnim Ivanom Knezovićem potegnil kratko, Jug pa je Velenjčanu pokazal rdeči karton in izključitev. »To je že tretja gostujoča tekma v nizu, da na začetku ostanemo brez enega igralca. Lahko jim samo čestitam,« je ironično zmogel koemntirati gostujoči trener Jernej Javornik. Domžalčanom številčna prednost ni pomagala, streljali so s slepimi naboji. Kako zabiti gol, je najtežja uganka, ki je že tri zaporedne tekme nerešljiva. »Pripravili smo si dovolj priložnosti, se trudili, le gola ni. Očitno bomo morali biti zahtevnejši v svojih željah,« je dejal domači trener Luka Elsner.

Kelenčeva matna asistenca

Krka je bila blizu točke. Preprečil jo je domači virtuoz Doris Kelenc, ki je s svojim najmočnejšim orožjem, asistenco, v 87. minuti v junaka spremenil Jureta Matjašiča.

»Lahke tekme niti nismo pričakovali. Krka igra specifičen nogomet, je zelo tekmovalen. Novomeščani preskakujejo igro. Ampak zmagali smo zasluženo,« je komentiral završki trener Željko Orehovec, Krkin Adnan Zildžović je v porazu videl pozitivne plati. »Pomembno je, da gremo z optimizmom v finiš sezone. Res pa je, da nimamo napadalcev. Imamo ekipo, ki je bila sestavljena z najmanj denarja,« je še opozoril Zildžović.

Olimpija tone vse globlje

Prvič po letu 2010 je Olimpija prejela pet golov. Da jih je zeleno-belim zabila zadnjeuvrščena ekipa, pa pove vse – Olimpija je na igrišču v popolnem razsulu. »Težko je karkoli povedati po taki predstavi. Boli to, da mladinski igralec prikaže več želje po igri od standardnih članov. Nekaj bo treba spremeniti,« je po novem polomu ugotavljal trener Ljubljančanov Darko Karapetrović, ki uteho lahko najde le v izjemnem golu s 30 m, 19-letnega Jake Corna. Kranjčani? »Kratek bom. Pomembno je, da smo še v boju za obstanek in da se ne veselimo prehitro,« je bil jedrnat domači trener Siniša Brkić.