Louis van Gaal odbil val kritik v Rodgersovo smer

Tuja nogometna prvenstva: Manchester United z zmago proti Liverpoolu skočil na drugo mesto.

Objavljeno
13. september 2015 23.35
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Manchester – Derbi med najuspešnejšima angleškima kluboma, ki sta v zadnjih dveh sezonah tudi največ zapravljala, se je razpletel z zmago 20-kratnih prvakov iz Manchestra proti 18-kratnim prvakom iz Liverpoola. United je pred štartom lige prvakov ujel pravo formo, rdeči z Anfielda pa očitno nimajo ekipe, ki bi jim lahko prekinila 25-letno sušo.

Medtem ko se branilec naslova Chelsea poglablja v krizo, se Manchester United na začetku sezone zdi najresnejši izzivalec mestnega tekmeca Manchester Cityja v boju za naslov v premier league. V tekmi največjega čustvenega naboja, ki tokrat ni bila v matinejskem terminu, je s 3:1 premagal Liverpool z zadetki Daleyja Blinda, Anderja Herrere in Anthonyja Martiala v drugem polčasu. Domači trener Louis van Gaal upa, da bo sladka zmaga pomenila prekretnico v Unitedovi igri. Reprezentančni premor po porazu s Swanseajem je ekipi očitno dobro del, v vrata se je po nesrečni sagi okrog nesojenega prestopa v Real Madrid vrnil David de Gea, zadnja okrepitev Martial, ki je iz Monaca prišel za 50 milijonov evrov, pa je na debiju zatresel mrežo in razblinil upe Liverpoola, potem ko je Christian Benteke z izjemnimi škarjicami znižal na 1:2.

»Verjamem, da so najtežji časi za nami,« zasuk krivulje navzgor pričakuje van Gaal, čigar moštvo se je povzpelo na drugo mesto na lestvici in za Cityjem zaostaja za pet točk. »Uspelo se nam je prebiti v ligo prvakov, na petih tekmah smo zbrali deset točk, kar je povsem solidno. Samo ena ekipa je pred nami in zdaj merimo samo še na vrh. Zadovoljen sem,« je bil zgovoren Nizozemec, iz katerega so se med prestopnim rokom zaradi spodletelih prestopov in paničnih nakupov mnogi norčevali, mediji in strokovnjaki pa so vanj zmetali kup kritik, ker igra »rdečih vragov »ni imela repa in glave.

Martial, 19-letni francoski up, je v igro vstopil v 65. minuti namesto Juana Mate in štiri minute pred koncem pokazal strelske spretnosti, ko je v kazenskem prostoru izigral branilca Martina Škrtla in hladnokrvno premagal Simona Mignoleta. Toda van Gaal ni pel hvalospevov igralcu, ki je takoj omrežil Old Trafford. »Dober je bil, dosegel je lep gol. Telesno je sposoben igrati v premier league. A na svoji poti bo naletel še na mnoge ovire. Pri tako mladem igralcu ni mogoče pričakovati stalnosti. Na igralce, kot sta Schweinsteiger ali Carrick, se lahko zaneseš, na najstnika pač ne,« je pred evforijo posvaril trener, ki bo na prvi tekmi lige prvakov, ko bo United jutri gostoval pri PSV, verjetno brez kapetana Wayna Rooneyja, ki si je natrgal stegensko mišico.

Če je van Gaal užival na novinarski konferenci, ravno nasprotno velja za njegovega kolega Brendana Rodgersa, čigar stolček se je zatresel že ob koncu prejšnje sezone, zdaj pa se je zelo, morda celo usodno zamajal. Mnogi navijači so obupali in terjajo zamenjavo. Liverpool v dveh tednih od domačega poraza z 0:3 proti West Hamu očitno ni naredil veliko dobrega in Severni Irec je s šepetajočim glasom nagovoril sedmo silo. »Za nami je šele pet tekem,« je pred prezgodnjimi sklepi posvaril Rodgers, ki bo v četrtek gostoval pri Bordeauxu v prvem kolu evropske lige. »Ne ustvarjamo si dovolj priložnosti. Ves strokovni štab mora strniti glave in premisliti, kako bi lahko dvignili stopnjo ustvarjalnosti. Enostavno še nismo našli ravnotežja v ekipi, v kateri je veliko novih igralcev,« se je izgovarjal Rodgers, ki ga skrbi učinkovitost, saj je Liverpool na petih tekmah dosegel vsega tri gole, novinec Benteke dva. A trener verjame dobre čase: »Tukaj v Manchestru sem bil, ko smo zmagali s 3:0. Ko izgubiš z 1:3, so seveda občutki drugačni. Vem, da je navijačem težko, nam preostane le, da delamo še več in bolje. Edina pozitivna stvar, na katero lahko pomislim ta čas, je, da smo tudi lani izgubili na Old Traffordu, zatem pa se močno dvignili v formi.«