Luis Suarez bo tarča provokacij

V ligi prvakov danes še preostali povratni tekmi četrtfinala. Barcelona brez gola na dveh zaporednih tekmah nazadnje leta 2008.

Objavljeno
12. april 2016 20.11
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Madrid – Minimalna prednost Barcelone z 2:1 je kot nalašč za novo nogometno poslastico v Madridu. Za napredovanje v polfinale lige prvakov bi Atleticu zadostoval že en gol, a tudi vsak zadetek Barcelone bi lahko zgodbo povsem obrnil. Katalonci so sicer dobili vseh zadnjih sedem medsebojnih tekem. Bayern bo trepetal v Lizboni pri Benfici.

Resda je Barcelona dobila prvo četrtfinalno tekmo, toda v zadnjem obdobju boljše igre kaže Atletico. V španskem prvenstvu je prišel na vsega tri točke zaostanka za Barço, v tem obdobju je zabil tudi več golov. Na zadnjih štirih tekmah so nogometaši Atletica dosegli deset zadetkov, Barcelona le pet (Lionel Messi denimo nobenega). Obrisi Atleticovega vzpona in Barceloninega padca so bili vidni tudi prejšnji teden na prvem četrtfinalnem obračunu. Dokler so imeli Madridčani na igrišču vseh enajst nogometašev, je bila Barça brez moči. Do sape je prišla šele po izključitvi Fernanda Torresa. Odločitev ni bila sporna, a kaj, ko sodniški kriterij ni bil enak na drugi strani, ko bi moral v garderobo tudi Luis Suarez. Prav Urugvajec je bil kasneje mož odločitve.

Po poročanju španskih medijev se Suarez dobro zaveda, da so mu sodniki prejšnji teden prizanesli. Hkrati pričakuje, da bo nenehno tarča provokacij Atleticovih igralcev. Želeli ga bodo vreči iz ritma in izvleči kakšen povračilni udarec za izključitev. Pri Atleticu upajo, da bodo sodniki tokrat bolj pozorni na Suarezovo obnašanje. A dodatno motiviran bo tudi urugvajski napadalec. Zadnjo prvenstveno tekmo, ko je Barcelona izgubila v gosteh pri Realu Sociedadu (0:1), je nemočno spremljal doma prek televizijskega ekrana, saj je bil kaznovan. Soigralcem ni mogel pomagati, zato bo danes še bolj odločen, da prepreči novo katalonsko razočaranje.

Verjetno je edini način, da Atletico napreduje v polfinale, zmaga z 1:0, toda takšen scenarij je malo verjeten. Zgodovina nas uči, da Barça že od sezone 2008/09 ni ostala brez gola na dveh zaporednih tekmah. Tedaj je moštvo šele dobro prevzel Josep Guardiola. Najprej je Barcelona z 0:1 izgubila na povratni tekmi kvalifikacij za ligo prvakov proti Wisli (skupno je napredovala s 4:1), nato je klonila še v prvem krogu španskega prvenstva v gosteh pri Numancii z 0:1. Katalonci vztrajno tresejo mreže tudi na evropskih prizoriščih. Vsaj en gol so zabili na zadnjih dvaindvajsetih evropskih obračunih, toda pozor – nazadnje niso gola dosegli pred dvema letoma na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov proti Atleticu.

Bayern gostuje na Portugalskem

Na Pirenejskem polotoku bo drevi trepetal tudi Bayern. Že v Münchnu so imeli Bavarci obilo težav, toda Benfica tega ni izkoristila. Morda bo prav to na koncu odločilo v korist Bayerna, saj nemški prvak premore obilo izkušenih nogometašev, ki si ne bodo privoščili še enega zaspanega večera. »Moramo biti bolj natančni. V zadnjih tekmah nam je manjkalo svežine, zato smo imeli težave,« je povedal Philipp Lahm, kapetan Bayerna. »Benfici smo prepustili preveč prostora, česar si tokrat ne smemo privoščiti. Časa za popravljanje napak ni.«

Pri Benfici bodo pogrešali najboljšega napadalca. Jonas je prejšnji teden na Bavarskem prejel rumeni karton, zato bo danes zgolj na tribuni. To bo za Benfico pomembna izguba, saj je brazilski napadalec v izvrstni formi. V portugalskem prvenstvu je zabil že 30 golov, s čimer se skupaj s Cristianom Ronaldom in Gonzalom Higuainom bori za lovoriko najboljšega strelca v evropskih državnih prvenstvih.