Maldini po vrnitvi iz Pariza: Milan mi je rekel ne

Nekoč sloviti nogometaš Milana, na katerega je pozabil tudi Silvio Berlusconi, je obiskal »prijatelja« Leonarda in Carla Ancelottija.

Objavljeno
19. januar 2012 18.27
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Milano - Kar težko je najti prave, tehtne razloge za to, da je nekoč sloviti nogometaš Paolo Maldini ta čas brezposeln. Rojeni Milančan (26. 6. 1968), ki je vso kariero preživel v rdeče-črni majici AC Milana, je na igrišču osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, in nedvomno sodi med najtrofejnejše nogometaše vseh časov. Res, le kdo se lahko pohvali s sedmimi naslovi italijanskega prvaka (prvič 1988, nato še v letih '92, '93, '94, '96, '99 in '04) ali petimi zmagami v ligi prvakov oziroma predhodnem pokalu DP ('89, '90, '94, '03, '07)?

»Toda kljub temu name nihče ne pomisli. Merim predvsem na svoj nekdanji klub, v katerem pač ne potrebujejo mojih nasvetov ali morebitnih koristnih zamisli. Vem, da sta me še lani javno omenjala tako Silvio Berlusconi kot njegova hči Barbara, toda osebno name nihče ni naslovil niti besede. To me boli. Boli me, denimo, tudi, ko vidim, da se je Juventus odrekel svojemu asu Alessandru Del Pieru. To enostavno ni pravi način za negovanje legendarnih nogometašev kateregakoli kluba,« razmišlja Paolo Maldini, ki je v igralski karieri odigral 647 tekem za Milan (29 golov) in 126 za italijansko reprezentanco (7 golov).

Sloviti branilec »azzurrov«, ki je igral na vseh možnih položajih v obrambi, je debitiral v serie A pri rosnih 16 letih (20. januarja 1985) v nam bližnjem Vidmu ob tedaj slovitem strelcu Liedholmu, na svoji res bogati poti nogometaša pa je igral z asi, kot so bili Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Predrag Savičević, Zvonimir Boban, Pippo Inzaghi, Ronaldo in Ronaldinho. Težko bi našli bolj izkušenega poznavalca nogometa, ki je deloval pod vodstvom trenerskih magov á la Arrigo Sacchi, Fabio Capello in Carlo Ancelotti.

»Toda Milan mi je rekel ne,« pove Maldini, o katerem kroži več različnih zgodb: od te, da je človek s težavnim značajem, do druge, ki namiguje na njegovo istospolno usmerjenost. Italijanski mediji so v zadnjem času »odkrili« tudi njegove domnevne težave v zakonu in celo ločitev z nekdanjo venezuelsko manekenko Adriano Fosso. »Nič od tega ne drži. Srečno sva poročena, tudi vse bolj polne roke dela imam s sinovoma. Saj veste, da tako 15-letni Christian kot pet let mlajši Daniel igrata nogomet za mlajše Milanove selekcije,« dodaja Maldini.

Zakaj mu slovita nogometna inštitucija ne ponudi dela, ne ve. »Vem le, da sta me želela videti v različnih vlogah tako Leonardo kot sedanji trener Allegri, a formalno do pobude ni prišlo. Nisem skregan s podpredsednikom Gallianijem, če je on z mano, pa ne vem,« pove Maldini, ki je prejel le dve uradni vabili za delo po karieri. Prvo mu je poslal nekdanji trener Ancelotti, a mu Paolo še ni želel slediti v Chelsea, druga je priromala na njegov naslov iz New Yorka, a ga ni preveč zanimala.

Kaj pa vzpenjajoča se sila Paris Saint Germain? »Priznam, v minulih dneh sem bil v Parizu, kjer delujeta moja prijatelja Leonardo in Ancelotti, a je šlo le za obisk prijateljske narave. Spoznal sem tudi predsednika kluba, ki je zelo ambiciozen, nogomet pa jemlje zelo čustveno. Verjame v uspeh kluba. Toda, ponavljam, tam sem bil le na obisku,« zatrjuje Maldini, ki so mu 21. maja 2009, ko je v Firencah odigral zadnjo tekmo za Milan, navijači Fiorentine namenili stoječe ovacije.